Handledning

Vänd dig till Eldrimners handledare om du har frågor inom hantverksmässig förädling. Handledningen är kostnadsfri. Dock är handledningstiden begränsad.

Handledning bär-, frukt-
och grönsaksförädling

Eldrimner har ett nätverk av mathantverkare som kan svara på frågor som du som mathantverkare kan ha. Man kan boka handledning, den är kostnadsfri men begränsad till ett tillfälle per mathantverksföretag och handledare per år samt maximalt 1 timme per handledning. Om det behövs ytterligare handledning rekommenderar vi att boka in mathantverkaren för konsulttid som bekostas av dig som mathantverkare. Kontakta handledaren via telefon eller skicka mejl. Du kan också kontakta Eldrimners branschansvariga med frågor.

Våra handledare

Yvonne Björ, Björgården, Dalarna

070-3019177, bjorgarden@telia.com

I sitt företag tillverkar Yvonne många olika produkter av framförallt lokala råvaror, allt från sylt, marmelad, gelé och chutney till must, saft och glögg. Företaget omfattar även gårdsbutik, gårdscafé samt boendeanläggning och man är även delägare i ett kooperativ med gemensam försäljning. Yvonne kan svara på frågor om framtagning och användning av eget äppelpektin, om att koka sylt och marmelad i koppargryta över gaslåga samt om smaksättning och kombinationer av råvaror. Yvonne har tidigare arbetat med företagsrådgivning och kan bistå med kunskap kring företagande.


Christina Törnvall, Hallands kombucha, Halland

christina@hallandskombucha.se

Christina Törnvall driver Hallands kombucha och kan svara på frågor kring de olika tillverkningsstegen för kombucha samt om råvaror, utrustning och förpackningar som behövs för att starta upp en produktion. Christina svarar även på frågor kring hygien och hållbarhet.


Amina Olsson, Minas chokladstudio, Skåne

amina@chokladstudion.se

Amina driver sin chokladstudio med tillverkning, smakprovningar, butik med mera utanför Fjälkinge, Skåne. Hon är egenföretagare sedan år 2007. Amina svarar på frågor om att starta företag samt om choklad- & pralintillverkning.
OBS! Boka en telefontid via e-post.


Claes Wernersson, Qvänum Mat & Malt, Västra Götaland

claes.wernerson@qmm.se, 0512-938 23

Claes Wernersson driver företaget Qvänum Mat & Malt som ligger mellan Skara och Vara. Verksamheten bygger på ölbryggning, spritbränneri och grupper med mat och dryckesprovning med stort fokus på lokala råvaror. Claes svarar på frågor om ölbryggning och destillering, kreativ smaksättning av öl, servering av alkohol på gårdsrestaurang.


Gustaf Mabrouk, Stockholm Bean to bar, Stockholms län

gustaf@chefdepartienyc.com, +46 73 8383 112

Gustaf är mästerkonditor, driver Sthlm Bean to Bar och har skrivit boken Chokladmakarens handbok. Gustaf svarar på frågor om att tillverka choklad från grunden och kan även ge råd vid inköp av utrustning och råvaror för chokladtillverkning.


Ann-Sofi Johansson, Hargodlarna, Östergötland

070-824 45 53, info@hargodlarna.se

Ann-Sofi Johansson har gedigen erfarenhet i sylt- och marmeladkokning och är en uppskattad kursledare för Eldrimner sedan många år tillbaka. Kokningen sker enligt fransk tradition i koppargryta över gaslåga och företaget är medlem i Syltningssällskapet. Ann-Sofi svara på frågor kring sylt- och marmeladkokning, att koka med eget pektin och att koka i koppargryta. Även frågor kring företagande inom bär- och fruktförädling samt om att köpa in råvaror från privatpersoner.


Carina Dalunde, Norra Stene Skafferi, Stockholm

070 - 825 56 57, skafferi@norrastene.se

Vid Sillens strand i Vårdinge socken i Sörmland ligger gården Norra Stene där Carina driver sitt företag. På gården odlas bland annat raps, frukt, bär och örter som sedan förädlas till smakrika produkter. Kontakta Carina om du har frågor kring råvarukvalitet och bär- och fruktförädling. Carina kan även dela med sig av erfarenheter kring marmeladkokning i koppargryta. Carina svara också på frågor om tillverkning av rapsolja.


Katarina Holmberg, Norrtelje musteri, Uppland

katarina@norrteljemusteri.se, 070-776 74 81

Katarina Holmberg driver musteri sedan 2017 i utkanten av Norrtälje. Musteriet mustar både till privatpersoner som har egna äpplen och för egen försäljning. Råvarorna kommer gärna från trädgårdar i omgivningen men också från äppelodlare. I anslutning till musteriet finns en butik med många olika sorters must och produkter från andra producenter i närområdet. Katarina svarar på frågor om äppelmustning generellt, om blandade drycker med äppelmust och om att göra drycker på överbliven frukt från livsmedelsbutiker. Även frågor inom entreprenörskap och om att driva musteri, samt kring samverkan med andra verksamheter för exempelvis försäljning i rekoringar. Katarina är van att föreläsa om sitt företag och håller även i praktiska mustningskurser.


Andreas Malmgren

Agneta Regnér, Regnér Garden, Halland

info@regner-garden.se

Agneta Regnér på Regnér Garden odlar och förädlar frukt. Hon driver även ett Äpplecafé med gårdsbutik. Agneta tillverkar bland annat torkade tillbehör till de luncher hon serverar i caféet samt gör produkter såsom  äppelchips, frukt- och bärpulver, müsli och fruktremmar. Att torka kan vara ett bra sätt att ta tillvara på pressrester och minska svinn. Agneta svarar på frågor om att torka frukt, bär och grönsaker. Boka tid för telefonrådgivning via e-post. 


Adriana Jerlström-Maj, Bergslagens grönsaksförädling, Västmanland

bgfab@telia.com

Adriana Jerlström-Maj förädlar grönsaker genom mjölksyrajäsning till bland annat surkål, kimchi och mjölksyrade drycker. Utöver förädlingen håller Adriana även i kurser inom mjölksyrning. Adriana svarar på frågor kring mjölksyrningsprocessen samt om HACCP, risker och förebyggande åtgärder för grönsaksprodukter. Även frågor inom att starta företag inom grönsaksförädling. Skicka frågeställningar med epost för att boka tid.


Eva Magnusson, Skogens Sköna Gröna, Västernorrland

070-541 71 92, zirup.ssg@gmail.com

Eva driver Skogens Sköna Gröna, vars produkter baseras på vad skogen och den gamla kulturträdgården har att erbjuda. Eva utvecklar traditionella produkter till nya innovativa produkter och kan ge råd kring entreprenörskap, organisation och att hitta smarta lösningar. Eva svara också på frågor om frukt- och bärförädling och hur man på bästa sätt bemöter sina kunder.


Kerstin Biärsjö

Kerstin Biärsjö, Hallongården, Skåne

070-642 38 68, kerstin@hallongarden.com

Kerstin Biärsjö förädlar inte bara hallonen från odlingen på gården, utan utvecklar hela tiden nya upplevelser med hallonen som utgångspunkt. Hon är också arbetsterapeut och har arbetat med ergonomi. Svarar på frågor om vad kan förädlingen betyda för ett odlingsföretag och om ergonomi.  



Peter Wallroth, Resville mathantverk, Västra Götaland 

peter@resvillemathantverk.se, 070-644 32 50

Peter har drivit Resville mathantverk i 10 år mellan Skara och Lidköping. De är ett företag som växer och har fyra personer anställda. De tillverkar sylt, marmelad, saft, must, grönsaksinläggningar, rapsolja, senap, vinäger. Säljer direkt till återförsäljare, grossist och i eget kafé och butik. Tidigare sålde han på torgmarknader, men har nu övergått till REKO-ringar. Peter kan svara på frågor om den produktion av mathantverk som han tillverkar och om utrustning. Peter har även erfarenhet att sälja via olika sorters återförsäljare.


Roger Johansson,  Kvarnå hantverksvinäger, Västernorrland

rogerikvarna@telia.com , 073-073 06 31

Roger och hans familj driver företaget Kvarnå Trädgård och har varumärket Kvarnå hantverksvinäger. De tillverkar vin till vinäger, har kafé och grönsaksförädling på gården. Roger kan ge råd inom vinäger av bär samt den alkoholfria drycken shrub samt om utrustning för dryckestillverkning som press, jästankar och fyllningsutrustning. Företaget ligger i Junsele.


Ulla Lahti, Mitt Skafferi, Västernorrland

info@mittskafferi.se

Ullas produktionskök och gårdsbutik ligger på Alnö norr om Sundsvall. Råvarorna kommer medstadels från närområdet och förädlas på ett hantverksmässigt sätt. I sortimentet finns bland annat marmelad, saft, glögg, kryddblandningar med mera.
Ulla svarar på frågor om förpackningar för bärprodukter, grafisk profil samt kooperativa försäljningskanaler. Boka tid för telefonsamtal via epost, uppge ämnesområde.


Bild kommer

Lena Flaten, Restaurang Flamman, Jämtland

info@flamman.nu

Lena är kock och kunnig inom upplevelseturism med tema mat. Lena svarar på frågor om att starta företag - myndighetskontakter och regelverk att förhålla sig till. Även frågor om att uttnyttja vad naturen ger till produktutveckling.
Boka tid för telefonsamtal via e-post.


Birgitta Augustesen, Stavtorps honung och musteri, Sörmland

info@stavtorp.nu

Använder egen honung i drycker och andra mathantverk. Smaksätter honung med naturlig smaksättning. Har musteri och gårdsbutik.

 


Elin Sandström, Lillpigans, Västernorrland

070-583 11 96, lillpigans@outlook.com

Elin Sandström startade sitt företag 2019 och tillverkar drycker, marmelad och sylt. Råvarorna utgörs framförallt av trädgårdsbär och frukt som tas omhand från privatpersoners trädgårdar, där det finns ett överflöd av onyttjade resurser. Elin svarar på frågor kring att starta upp sin tillverkning i det egna hemmaköket och vad som krävs för att få det att fungera. Under hösten 2019 gick Elin Eldrimners utbildning Starta eget mathantverksföretag och svarar även på frågor om utbildningen utifrån en deltagares perspektiv och vad den betydde för utvecklingen av hennes företag. 


Viktoria Bassani

Viktoria Bassani, Bidrottningen, Skåne

viktoria.bassani@bidrottningen.se, 070-624 96 72

Viktoria är utbildad inom sensorik och har mångårig erfarenhet från vinbranschen. Sedan 2005 är Viktoria biodlare.

Viktoria kan svara på frågor som rör sorthonung och honungshantering samt om sensorisk analys och provsmakningar.


Hans

Hans Svensson, Petersborgs gård, Skåne

petersborgs-gard@telia.com  070-6589854

Hans Svensson odlar och tillverkar prisbelönt senap på Petersborgs gård i Skåne sedan 20 år tillbaka. Han kan svara på frågor om senapstillverkning: från odling, sorter och malningsgrad, via beredning och fyllning, till förpackningar och prissättning. 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB