Rådgivning

Vänd dig till Eldrimners rådgivare om du har frågor inom hantverksmässig förädling. Rådgivningen är kostnadsfri. Dock är rådgivningstiden begränsad. Kontakta rådgivarna via telefon eller skicka mejl.

Rådgivning bär-, frukt-
och grönsaksförädling

Vänd dig till Eldrimners rådgivare om du har frågor inom hantverksmässig förädling. Rådgivningen är kostnadsfri, men begränsad till en timme per år och rådgivare. Kontakta rådgivarna via telefon eller skicka mejl. Här nedan presenteras diplomerade rådgivare som du kan kontakta för frågor inom förädling av bär, frukt och grönsaker. Du kan också kontakta Eldrimners branschansvariga med frågor. 

Våra diplomerade rådgivare

Amina Olsson, Minas chokladstudio, Skåne

amina@chokladstudion.se

Amina driver sin chokladstudio med tillverkning, smakprovningar butik med mera utanför Fjälkinge, Skåne. Hon har är egenföretagare sedan år 2007. Amina svarar på frågor om att starta företag, choklad- & pralintillverkning. OBS! Boka en telefontid via e-post.


Claes Wernersson, Qvänum Mat & Malt, Västra Götaland

claes.wernerson@qmm.se, 0512-938 23

Claes Wernersson driver företaget Qvänum Mat & Malt som ligger mellan Skara och Vara. Verksamheten bygger på ölbryggning, spritbränneri och grupper med mat och dryckesprovning med stort fokus på lokala råvaror. Claes svarar på frågor om ölbryggning och destillering, kreativ smaksättning av öl, servering av alkohol på gårdsrestaurang.


Andreas Hägglund

Andreas Hägglund, Räven och Skatan bryggeri, Jämtland

070- 364 43 36, andreas.hagglund@gmail.com

Driver Östersunds äldsta bryggeri. Brygger lager, ale och suröl (mjölksyrajäst). Säljer direkt till krogar. Ger råd inom jästa produkter, öl, cider och mjöd, tillstånd, nystart och alkoholproduktion.


Berit Henriksson, Rönngården, Jämtland

0642-500 68, 070-393 00 68, berit.ronngarden@gmail.com

Berit har sedan 1997 odlat ekologiskt och förädlat gårdens råvaror. I produktionsköket tillverkas bland annat saft, sylt, chutney och inläggningar som säljs i gårdsbutiken och runt om i Sverige. Berit ger telefonrådgivning inom bär-, frukt-, och grönsaksförädling.


Carina Dalunde, Norra Stene Skafferi, Stockholm

070 - 825 56 57, skafferi@norrastene.se

Vid Sillens strand i Vårdinge socken i Sörmland ligger gården Norra Stene där Carina driver sitt företag. På gården odlas bland annat raps, frukt, bär och örter som sedan förädlas till smakrika produkter. Kontakta Carina om du har frågor kring råvarukvalitet och bär- och fruktförädling. Carina kan även dela med sig av erfarenheter kring marmeladkokning i koppargryta. Carina svara också på frågor om tillverkning av rapsolja.


Eva Gustavsson, Solsyran, Dalarna

eva@solsyran.se

Strax utanför Orsa i Dalarna driver Eva sitt företag Solsyran. Eva har sedan slutet av 80-talet arbetat med ekologisk odling av grönsaker och rotsaker och förädling av dessa. Arom och smak hos både råvara och färdig produkt är något hon värderar högt. Eva är särskilt kunnig kring mjölksyrning av grönsaker och svarar gärna på frågor om detta över telefon. Boka tid i förväg via e-post.

 


Eva Magnusson, Skogens Sköna Gröna, Västernorrland

070-541 71 92, zirup.ssg@gmail.com

Eva driver Skogens Sköna Gröna, vars produkter baseras på vad skogen och den gamla kulturträdgården har att erbjuda. Eva utvecklar traditionella produkter till nya innovativa produkter och kan ge råd kring entreprenörskap, organisation och att hitta smarta lösningar. Eva svara också på frågor om frukt- och bärförädling och hur man på bästa sätt bemöter sina kunder.


Jan-Anders Jarebrand, Örtagård Öst, Jämtland

070-249 74 88, jarebrand@telia.com

På Österövsjö gård tillverkar Jan-Anders spännande produkter med råvaror från den jämtländska naturen. De råvaror som han arbetar mest med är bär, frukter och honung. Jan-Anders ger rådgivning inom förädling av bär och skogens örter samt olika konserveringsmetoder. Med lång erfarenhet inom branschen kan Jan-Anders även dela med sig om råd kring förädlingslokaler, kundmottagande, etiketter och emballage.  


Katarina Ångström-Isaksson

Katharina Ångström-Isaksson, Äppelfabriken, Stockholm

070-496 13 22, info@appelfabriken.se

Katarina driver Äppelfabriken som ligger strax norr om Ekerö. Här tillverkas många olika produkter främst på bär och frukt. Allt tillverkas för hand i små kokomgångar över öppen låga – allt för att bibehålla all naturlig smak och färg hos råvaran. Katarina ger råd om frukt- och bärförädling, förpackningar och entreprenörskap. För Katarina är det viktigt att de som besöker Äppelgården också ska få en visuell upplevelse utöver det vanliga och hon delar gärna med sig erfarenheter kring inredning och design av inre och yttre miljö. 


Kerstin Biärsjö

Kerstin Biärsjö, Hallongården, Skåne

070-642 38 68, kerstin@hallongarden.com

Kerstin gick nystartarserien på Eldrimner hösten 2006 och förädlar inte bara hallonen från odlingen på gården, utan utvecklar hela tiden nya upplevelser med hallonen som utgångspunkt. Hon är också arbetsterapeut och har arbetat med ergonomi.
Svarar på frågor om vad kan förädlingen betyda för ett odlingsföretag och om ergonomi.

 


Leena Jansson, La Vignette, Hälsingland

070-773 76 58, leena@lavignette.se

Leena är sommelier och expert på glögg. Kunnig inom vinprovarmetodik och dryckessensorik. Ger råd om sensorik, kryddning av drycker och matchning av mat, ost, choklad och vin.


Maria Derenius Torestam, Vallgårdens bär, Jämtland

info@vallgarden.com

I nordvästra Jämtland, i byn Vallrun, driver Maria Vallgårdens bär. På gården odlar hon svarta och röda vinbär och rabarber. I omkringliggande skogar och myrar tar hon vara på de bär och svampar som naturen har att erbjuda. I det nybyggda förädlingsköket förädlas råvarorna med varsam hand på ett småskaligt vis. Maria kan svara på frågor om bärförädling och att bygga nytt. Maila och bestäm tid för telefonrådgivning.


Peter Wallroth, Resville mathantverk, Västra Götaland 

peter@resvillemathantverk.se, 070-644 32 50

Peter har drivit Resville mathantverk i 10 år mellan Skara och Lidköping. De är ett företag som växer och har fyra personer anställda. De tillverkar sylt, marmelad, saft, must, grönsaksinläggningar, rapsolja, senap, vinäger. Säljer direkt till återförsäljare, grossist och i eget kafé och butik. Tidigare sålde han på torgmarknader, men har nu övergått till REKO-ringar. Peter kan svara på frågor om den produktion av mathantverk som han tillverkar och om utrustning. Peter har även erfarenhet att sälja via olika sorters återförsäljare.

Roger Johansson,  Kvarnå hantverksvinäger, Västernorrland

rogerikvarna@telia.com , 073-073 06 31

Roger och hans familj driver företaget Kvarnå Trädgård och har varumärket Kvarnå hantverksvinäger. De tillverkar vin till vinäger, har kafé och grönsaksförädling på gården. Roger kan ge råd inom vinäger av bär samt den alkoholfria drycken shrub samt om utrustning för dryckestillverkning som press, jästankar och fyllningsutrustning. Företaget ligger i Junsele.


Ulla Lahti, Mitt Skafferi, Västernorrland

info@mittskafferi.se

Ullas produktionskök och gårdsbutik ligger på Alnö norr om Sundsvall. Råvarorna kommer medstadels från närområdet och förädlas på ett hantverksmässigt sätt. I sortimentet finns bland annat marmelad, saft, glögg, kryddblandningar med mera.
Rådgivning inom förpackningar för bärprodukter, grafisk profil samt kooperativa försäljningskanaler. Boka tid för telefonrådgivning via epost. Uppge ämnesområde.


Bild kommer

Lena Flaten, Restaurang Flamman, Jämtland

info@flamman.nu

Lena är kock och kunnig inom upplevelseturism med tema mat. Lena ger rådgivning om att starta företag - myndighetskontakter och regelverk att förhålla sig till. Även rådgivning om att uttnyttja vad naturen ger till produktutveckling.
Boka tid för telefonrådgivning via e-post.


Calle Laurén

Calle Lauren, Fruemöllans Bär, Skåne

070-147 83 70, Calle72cl@gmail.com

Fruemöllans bär är ett familjeföretag som ligger strax utanför Klippan vid Söderåsen. På gården odlas färska ekologiska bär som förädlas till produkter såsom sylt, marmelad och dryck. Calle svarar på frågor om bär och grönsaker och förädling till drycker och sylter av detsamma. Calle kan också dela med sig av erfarenheter kring ekologiska produkter, råvaruhantering, försäljning samt ekonomiska beräkningar i företaget. 


AnneMarie Somberg, Jämtland

amsomberg@gmail.com

AnneMarie Somberg svarar på frågor om torkning av bär och grönsaker, men även på frågor om nyföretagande och att sälja på marknader. Boka tid via e-post.


Birgitta Augustesen, Stavtorps honung och musteri, Sörmland

info@stavtorp.nu

Använder egen honung i drycker och andra mathantverk. Smaksätter honung med naturlig smaksättning. Har musteri och gårdsbutik.

 

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB