Rådgivning

Rådgivning inom mejeri

Kontakta Eldrimners rådgivare om du har frågor inom mejeri. Rådgivningen är kostnadsfri. Dock är rådgivningstiden begränsad till ett tillfälle per person och rådgivare samt maximalt 1 timme per rådgivning. Du kan kontakta rådgivarna via telefon eller skicka mejl. Här presenteras våra diplomerade rådgivare som hjälper dig med dina ystningsfrågor. Du kan också kontakta Eldrimners branschansvariga med frågor. 

Våra diplomerade rådgivare


Matilda Johansson, Räven & Osten, Kalmar län

073-6504260, info@ravenochosten.se

Matilda kan ge rådgivning om ystning av olika osttyper bl.a stekost, blåmögel, hårdostar och mjuka osttyper av komjölk. Hennes försäljning sker via gårds- och torgmarknader samt eget gårdscafé. Hon köper in komjölk och kan berätta om villkor och erfarenheter kring det. Hon delar även med sig sina av sina erfarenheter av bygge av mejeri, ostlager och gårdsbutik. Ring helst veckodagar, före kl 18.


Ann Klensmeden

070-646 17 61

Ann Klensmeden driver Åsbergets Gårdsmejeri utan för Bräcke sedan 1983. Där ystas olika osttyper och mese på gårdens egna getmjölk samt inköpt ko- och getmjölk. Ann ger gärna rådgivning inom de områden hon är mycket erfaren inom: Försäljning och marknader. Att driva företag, vara arbetsgivare, hålla det igång och att vara drivande i företaget. Ystning, lagring och getmjölksproduktion.


Hjördis och Olde Ljuslin, Kittelbergets gårdsmejeri, Jämtland

073-828 02 72, 070-229 21 15 Hjordis.l@telia.com olde@telia.com

Hjördis och Olde utvecklar de gamla traditionerna och tillverkar olika ostar och smör från gårdens kor. De ger nybörjarråd inom ystning, smörtillverkning och mesetillverkning, från fast jobb till eget mathantverksföretag.


Ida Olofsson, Idas mejeritjänst, Jämtland

070-303 66 81, ida@mejeritjanst.se

Ida är i grunden utbildad till analytisk kemist, men skolade om sig till mejerska. Idag driver hon företaget Idas mejeritjänst och erbjuder avlösning i mejeriet, rådgivning och kurser. Ida ger råd inom osttillverkning och råvarukvalitet. Hon har utbildning i HACCP och har arbetat med mejeristers egenkontrollprogram och delar gärna med sig av sina kunskaper kring det. 


Jan Hammar, Hillsands Getgård, Jämtland

0670-320 33, 070-344 20 33, info@hillsandsgetgard.com

Jan är femte generationens mejerister på gården i Hillsand som sin specialitet gör Källarlagrad getost, en Slow Food Presidieprodukt, men även ett stort antal andra ostar. Jan svarar på frågor om ystning och utrustning.


Karin Ericsson

Karin Ericsson, Ost och bryggstubua, Jämtland

070-256 80 06, ostochbryggstubua@gmail.com

I jämtländska Kälen hittar vi gårdsmejeriet Ost och bryggstubua som drivs av Karin. På gården vidareförädlas mjölken från gårdens kor och getter till ost och andra mejeriprodukter, allt i enlighet med KRAV:s regelverk. Tillverkningen av gårdens produkter sker småskaligt och Karin kan dela med sig av kunskap kring småskalig ystning. Hon svarar också på frågor om lagring av ost. 


Kristina Åkermo, Jämtland

0643-44 52 05, 070-666 80 72, OBS telefontid på onsdagar 

Kristina har drivit Oviken Ost. På gården tillverkas ost och andra mejeriprodukter av gårdens egen fårmjölk och av komjölk inköpt från en närbelägen gård. Då gårdens produkter tillverkas av opastöriserad mjölk ställer de väldigt höga kvalitetskrav på råvaran. Kristina har stor erfarenhet kring att både producera, men också att hantera en råvara med hög kvalitet och ger råd kring detta. Hon svarar även på generella frågor om ystning och i synnerhet frågor om ystning på fårmjölk.


Malin Kumberg, Ådala Gård, Skåne

malin@adalagard.se

Malin Kumberg har ett av norra Europas minsta mejerier. Malin svarar på frågor om ystning olika osttyper på inköpt komjölk. Samt om tidsplanering, effektivisering, produktutveckling, sensorik, driva mikromejeri, varumärkesbyggnad och sociala medier. Gården ligger NV om Höör. Kontakta Malin med dina frågor via mail. 


Marih Jonsson, Skogsbackens Ost, Uppland

070-725 01 77

Marih driver tillsammans med sin man Ramon det lilla gårdsmejeriet Skogsbackens ost. Ost och smör tillverkas på ett småskaligt och hantverksmässigt vis i mejeriet invid den lilla skogsbacke som gett namn åt företaget. Marih nås via telefon på kontorstid och ger råd inom ystning, hygien och lagring av ost i jordkällare. Marih kan även svara på frågor om byggnation.


Michael Sjöman

Michael Sjöman, Vallgarns Gårdsmejeri, Uppland

073-577 53 19

”Friska och välmående djur ger arbetsglädje och bra produkter” är den filosofi som driver Michael på Vallgarns gårdsmejeri. I mejeriet tillverkas olika typer av get- och koostar på ett hantverksmässigt vis. Michael svarar på frågor om djurhållning och ystning på getmjölk och kan även ge råd om lokaler och byggnader.


Pär Hellström

Pär Hellström, Svedjan Ost, Västerbotten

070-623 47 36

Med mångårig erfarenhet av att bedriva lantbruk med mjölkproduktion startade Pär år 2010 tillsammans med sin fru mejeriet Svedjan Ost för att kunna förädla, den på gården producerade, komjölken. En gammal ladugård på gården byggdes om till mejeri och där följer paret nu omvandlingen av mjölkråvara till ost. Pär delar gärna med sig av sina erfarenheter kring mjölkråvara och ystning samt även hur det är att bygga mejeri. 


Bild kommer

Tin Gumuns, Karl-Tövåsens levande fäbod och gårdsmejeri, Dalarna

070-232 65 25 (ej under sommaren) tin.gumuns@telia.com (ej under sommaren)

Karl-Tövåsens fäbod har varit i bruk varje sommar utan uppehåll åtminstone sedan 1663 vad man vet, men kanske ännu längre än så. Idag är det familjen Gummuns, med Tin i spetsen, som driver Karl-Tövåsens fäbod och därigenom håller de kunskapen om fäbodbruk levande. Har du frågor om fäbodar, svarar Tin gärna på dessa. I det lilla gårdsmejeriet förädlas mjölken från familjens kor till olika ostar och smör. Alla produkter tillverkas på obehandlad mjölk och Tin kan dela med sig av kunskaper om produkttillverkning på opastöriserad mjölk och vilka krav det ställer på mjölkningshygien och mjölkkvalitet.   


Tor Norrman, Skärvångens bymejeri, Jämtland

0645-401 40, tor@bymejeriet.se

I norvästra Jämtland, i den fjällnära byn Skärvången ligger Skärvångens bymejeri, där Tor är en av delägarna. I mejeriet förädlas get- och komjölk, producerad på gårdar i byn, till olika typer av smakrika ostar och andra mejeriprodukter. Tor har lång erfarenhet av att driva ett mejeri och kan erbjuda rådgivning inom företagsutveckling, företagsdrift och marknadsföring. Därtill har han gedigen kunskap om osttillverkning och svarar gärna på alla typer av frågor kopplade till detta. 


Boel Dahlberg, Orranäs gårdsmejeri, Blekinge

076-052 97 77, info@orranasgardsmejeri.se

Boel och hennes man driver Orranäs Gårdsmejeri där hon förädlar mjölken från gårdens cirka 90 lantrasgetter, samt en mindre del inköpt komjölk. Hon pastöriserar mjölken och i hennes sortiment finns flera ostar som blivit prisbelönta många gånger om; lactiquer, källarlagrade getostar och vit caprin. Hon gör ibland ostar på blandad ko- och getmjölk.

Boel kan förutom ystning och lagring också ge rådgivning om getter: djurhållning och djurhälsa. Hon delar också gärna sin kunskap och erfarenhet i marknadsföring och försäljning, om att ha många olika försäljningskanaler och hur man kan styra sin produktion efter efterfrågan. Kontakta också Boel med frågor kring planering av mejeriverksamhet i tidigt stadium; om att bygga nytt mejeri på liten yta, strukturera upp i lokalen, utrustning, samt att planera sin produktion. 


Agnes Otterbech, Mathantverket Vuollerim, Norrbotten

070-660 30 25 (sms) , agnes.otterbech@gmail.com

Agnes har förädling av fjällkomjölk och fjällkokött i bygdebolagsform i Vuollerim. Hon kan dela med sig av erfarenhet från start av mejeriverksamhet, uppbyggnad av mejerilokaler samt mejeri kopplat till fik och butik. Råd och tips kring försäljning, prissättning, IP-certifiering och hur man börjar sälja via grossister och livsmedelskedjor.

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB