Rådgivning

Rådgivning inom mejeri

Kontakta Eldrimners rådgivare om du har frågor inom mejeri. Rådgivningen är kostnadsfri.  Dock är rådgivningstiden begränsad till ett tillfälle per mathantverksföretag och rådgivare per år samt maximalt 1 timme per rådgivning. Du kan kontakta rådgivarna via telefon eller skicka mejl. Här presenteras våra diplomerade rådgivare som hjälper dig med dina ystningsfrågor. Du kan också kontakta Eldrimners branschansvariga med frågor. 
Längst ned på denna sida listas externa rådgivare. Dessa är rådgivare som erbjuder egna rådgivningstjänster. Kostnader och kontakt med tas direkt med dem. 

Våra diplomerade rådgivare


Matilda Johansson, Räven & Osten, Kalmar län

073-6504260, info@ravenochosten.se

Matilda kan ge rådgivning om ystning av olika osttyper bl.a stekost, blåmögel, hårdostar och mjuka osttyper av komjölk. Hennes försäljning sker via gårds- och torgmarknader samt eget gårdscafé. Hon köper in komjölk och kan berätta om villkor och erfarenheter kring det. Hon delar även med sig sina av sina erfarenheter av bygge av mejeri, ostlager och gårdsbutik. Ring helst veckodagar, före kl 18.


Ann Klensmeden

070-646 17 61

Ann Klensmeden driver Åsbergets Gårdsmejeri utan för Bräcke sedan 1983. Där ystas olika osttyper och mese på gårdens egna getmjölk samt inköpt ko- och getmjölk. Ann ger gärna rådgivning inom de områden hon är mycket erfaren inom: Försäljning och marknader. Att driva företag, vara arbetsgivare, hålla det igång och att vara drivande i företaget. Ystning, lagring och getmjölksproduktion.


Ida Olofsson

Ida Olofsson, Idas mejeritjänst, Jämtland

070-303 66 81, ida@mejeritjanst.se

Ida är i grunden kemist som skolade om sig till mejerist då hon arbetade på Rösta utbildningsmejeri. Hon har därefter kompletterat med utbildning inom HACCP, livsmedelsmikrobiologi, pedagogik och djurskötsel. Idag driver hon företaget Idas mejeritjänst och erbjuder avlösning i mejeriet, rådgivning och kurser. Hon har arbetat med Eldrimners Branchriktlinjer för mejeri och delar gärna med sig av sina kunskaper kring HACCP och livsmedelssäkerhet.  


Jan Hammar, Hillsands Getgård, Jämtland

0670-320 33, 070-344 20 33, info@hillsandsgetgard.com

Jan är femte generationens mejerister på gården i Hillsand som sin specialitet gör Källarlagrad getost, en Slow Food Presidieprodukt, men även ett stort antal andra ostar. Jan svarar på frågor om ystning och utrustning.


Karin Ericsson

Karin Ericsson, Ost och bryggstubua, Jämtland

070-256 80 06, ostochbryggstubua@gmail.com

I jämtländska Kälen hittar vi gårdsmejeriet Ost och bryggstubua som drivs av Karin. På gården vidareförädlas mjölken från gårdens kor och getter till ost och andra mejeriprodukter, allt i enlighet med KRAV:s regelverk. Tillverkningen av gårdens produkter sker småskaligt och Karin kan dela med sig av kunskap kring småskalig ystning. Hon svarar också på frågor om lagring av ost. 


Marih Jonsson, Skogsbackens Ost, Uppland

070-725 01 77

Marih driver tillsammans med sin man Ramon det lilla gårdsmejeriet Skogsbackens ost. Ost och smör tillverkas på ett småskaligt och hantverksmässigt vis i mejeriet invid den lilla skogsbacke som gett namn åt företaget. Marih nås via telefon på kontorstid och ger råd inom ystning, hygien och lagring av ost i jordkällare. Marih kan även svara på frågor om byggnation.


Michael Sjöman

Michael Sjöman, Vallgarns Gårdsmejeri, Uppland

073-577 53 19

”Friska och välmående djur ger arbetsglädje och bra produkter” är den filosofi som driver Michael på Vallgarns gårdsmejeri. I mejeriet tillverkas olika typer av get- och koostar på ett hantverksmässigt vis. Michael svarar på frågor om djurhållning och ystning på getmjölk och kan även ge råd om lokaler och byggnader.


Bild kommer

Tin Gumuns, Karl-Tövåsens levande fäbod och gårdsmejeri, Dalarna

070-232 65 25 (ej under sommaren) tin.gumuns@telia.com (ej under sommaren)

Karl-Tövåsens fäbod har varit i bruk varje sommar utan uppehåll åtminstone sedan 1663 vad man vet, men kanske ännu längre än så. Idag är det familjen Gummuns, med Tin i spetsen, som driver Karl-Tövåsens fäbod och därigenom håller de kunskapen om fäbodbruk levande. Har du frågor om fäbodar, svarar Tin gärna på dessa. I det lilla gårdsmejeriet förädlas mjölken från familjens kor till olika ostar och smör. Alla produkter tillverkas på obehandlad mjölk och Tin kan dela med sig av kunskaper om produkttillverkning på opastöriserad mjölk och vilka krav det ställer på mjölkningshygien och mjölkkvalitet.   


Boel Dahlberg, Orranäs gårdsmejeri, Blekinge

076-052 97 77, info@orranasgardsmejeri.se

Boel och hennes man driver Orranäs Gårdsmejeri där hon förädlar mjölken från gårdens cirka 90 lantrasgetter, samt en mindre del inköpt komjölk. Hon pastöriserar mjölken och i hennes sortiment finns flera ostar som blivit prisbelönta många gånger om; lactiquer, källarlagrade getostar och vit caprin. Hon gör ibland ostar på blandad ko- och getmjölk.

Boel kan förutom ystning och lagring också ge rådgivning om getter: djurhållning och djurhälsa. Hon delar också gärna sin kunskap och erfarenhet i marknadsföring och försäljning, om att ha många olika försäljningskanaler och hur man kan styra sin produktion efter efterfrågan. Kontakta också Boel med frågor kring planering av mejeriverksamhet i tidigt stadium; om att bygga nytt mejeri på liten yta, strukturera upp i lokalen, utrustning, samt att planera sin produktion. 


Agnes Otterbech, Mathantverket Vuollerim, Norrbotten

070-660 30 25 (sms) , agnes.otterbech@gmail.com

Agnes har förädling av fjällkomjölk och fjällkokött i bygdebolagsform i Vuollerim. Hon kan dela med sig av erfarenhet från start av mejeriverksamhet, uppbyggnad av mejerilokaler samt mejeri kopplat till fik och butik. Råd och tips kring försäljning, prissättning, IP-certifiering och hur man börjar sälja via grossister och livsmedelskedjor.


Ingela Mårtensson, Osterian af Jemtland, Jämtland

070-280 01 01, ingela@osterianafjemtland.se

Ingela har våren 2021 åter startat upp sitt mejeri efter några års uppehåll. Hon ystar de allra flesta osttyperna på inköpt pastöriserad komjölk och getmjölk. Ingela hjälper gärna nystartade mejerister med rådgivning. Hon ger också allmänt rådgivning om ystning och lagring samt hur du som företagare kan ha flera ben att stå på genom gårdsbesök, provningar, kurser m.m.



Annika Schrevelius

076-765 50 99, annikaschrevelius@gmail.com

Annika Schrevelius har mångårig erfarenhet från att driva eget mejeri där hon ystat på gårdens egna mjölk. Hon har en pedagogisk bakgrund som lärare inom lantbruk, livslång erfarenhet av djur, lantbruk och mjölkproduktion. Annika är idag pensionär efter att hon i många år också hållit kurser i Eldrimners regi och har ansvarat för våra yrkeshögskoleelever med inriktning mejeri.
Annika svarar gärna på frågor om ystningsprocessen, ostlagring, get- och komjölk.  


Boel Bindby

0730 237710,  boelbindby@gmail.com

Boel har mycket kunskap om den nya riskklassningen och svarar gärna om frågor om den och annan lagstiftning. Hon har ett par decenniers erfarenhet från att driva verksamhet med mejeri i mikrostorlek och opastöriserad mjölkråvara.


Externa rådgivare 


Patrick Anglade

Patrick Anglade, mejerikonsult, södra Frankrike

pat.anglade@laposte.net, www.angladeconseil.fr

Patrick Anglade är sedan 2021 en av Eldrimners mycket uppskattade mejerilärare. Han är utbildad mejeritekniker i Frankrike och verksam där sedan 30 år tillbaka. Patrick har djup kunskap inom ystning och lagring, felsökning, receptuppbyggnad m.m. Han har också hjälpt många mejerister med att planera sina mejerilokaler inför byggnation och ombyggnad. Patrick talar både franska och engelska.

Patrick erbjuder rådgivning på distans för €50 per startad timme. Observera att kontakt och betalning sker direkt till honom. 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB