Kunskapsbank

Välkommen att fördjupa dig i Eldrimners artikelarkiv! Här hittar du artiklar och texter om fiskförädling. Artiklarna har tidigare publicerats i tidningen Mathantverk.

Artikelarkiv

Välkommen att fördjupa dig i Eldrimners artikelarkiv! Här hittar du artiklar och texter om fiskförädling. Artiklarna har tidigare publicerats i tidningen Mathantverk.

Faktaartiklar

Det våras för rommen
Kocken, forskaren och tidigare Eldrimner-medarbetaren Viktor Vesterberg slår ett slag för att konsumenter ska lära sig mer om olika sorters rom och därmed mer om fisk, fiske och förädling.

Från nödmat till delikatess 
Att studera äldre tiders fiskförädling är att förstå vår historia. Förutom många ahaupplevelser ger den oss en minst sagt fascinerande inblick i vårt lands historia. Trots att vår valfrihet gett oss oändliga möjligheter att påverka vår vardag och inte minst vilken mat vi väljer att äta så har vi ironiskt nog även blivit fattiga på många av de konserverings- och förädlingsmetoder som var vanliga innan kyl och frys blev vanliga i var mans hem.

Siklöjan ger liv åt Spiken
I Spikens hamn dofter det av rökt och färsk fisk. Mellan den 17 oktober och 17 december varje år lämnar båtarna hamnen fär att vittja näten på siklöja. När de kommer tillbaka kläms siklöjan varsamt på rom som saltas och förädlas till den åtråvärda löjrommen.

Lokalt fiske i Malmö 
Sölve, Hans och Tobias bedriver småskaligt fiske med garn i Öresund efter en mängd olika arter. Utöver att sälja fångsterna i sin hodda så ägnar de sig också åt att förädla fisk på flera sätt; de röker en mängd olika sorters fisk och gör egna sillinläggningar.

Yrkesfiskare på Öland
Ölands yrkesfiskare strävar nu efter att vända trenden med bristande lönsamhet genom att satsa på lokalt förädlad strömming och sill. 

Vasa i Finland gav fisket ett eget hus
Vasa i Finland satsar stort på att ge den lokala fisken en plats i det offentliga rummet. 

Kreativa samarbeten
Inom det småskaliga yrkesfisket kan samarbete mellan kock och fiskare vara ett redskao för att öka lönsamheten. Även för restaurangerna skapas fördelar när kocken får tillgång till färsk råvara och matlangingen blir både roligare och mer kreativ.

Fisksmakens förändring över tid
Eldrimners Bengt-Åke Nässén sammanfattar Ilona Miglavs Særimner-seminarium.

Norges nationalrätt rakfisk - en kusin till surströmmingen
Den uråldriga konserveringsmetoden att syra fisk finns över hela världen. En variant är norsk rakfisk.

Rakefisk - en mogen fisk 
Rakefisk. I Norge är det en både populär och traditionell beredningsform av fisk, men här hos oss tämligen okänd. Motsvarigheten i Sverige är surströmmingen.

Fisk som råvara 
Allmän råvarukunskap om fisk. För att framställa en produkt med bra kvalitet gjord på fisk är det viktigt att kunna bedöma råvaran. Därför hade vi Leif Lynum till vår hjälp för att lära oss den bedömningen.

Inte rökt på riktig rök 
Fakta om att röka fisk 

Från outnyttjad fiskråvara till förädlad produkt 
Om användandet av skräpfisk eller smartfisk är en trend som växer. 

Tryggve Bergman och löjromsresan
Om Tryggve Bergmans kamp om att få Kalixlöjrommen ursprungsskyddad. 

Autoklavera mera
Om att autoklavera. 

Hård konkurrens om fiske
Fiskeförädlingskurs i Obbola vid Umeälvens utlopp. 

Företagsreportage

Storsatsning i Saltharsfjärden
I Norrsundet några mil från Gävle ligger det gamla fiskeläget Saltharsfjärden. I våras sjösatte de tre kusinerna Bergman sin hittills största satsning. 

Såg en marknad för småskalig surströmming
Lars-Ivan Hållstrand är tredje generationen kustfiskare på Hästskärr några mil från Tierp i norra Uppland, här driver han Sveriges sydligaste och troligen även det minsta kommersiella surströmmingssalteriet i Sverige.

Sjöarps rökeri
På 1980-talet kompletterade Martins far sitt lantbruk med fiskrökning. Idag driver Martin gården Sjöarp vidare, och nu har fiskrökningen istället blivit huvudnäring.

Tidens lösen
Lokal mat med ett tydligt ursprung är tidens lösen. Primärproducenter, mathantverkare och Kockar brinner för det. Konsumenterna efterfrågar det. Politiker och beslutsfattare inom olika förvaltande myndigheter ser hur korta livsmedelskedjor och lokal förädling kan spela en viktig roll för LANDETS livsmedelsförsörjning och för att skapa förutsättningar för levande landsbygder. Men har fisken halkat efter? Inte överallt. 

Tiraholms Fisk
När du följer vägvisningen mot Tiraholm blir vägen smalare och smalare tills du kör en smal, slingrande grusväg genom tät skog. När du når en vik av sjön Bolmen glesnar skogen och du ser stranden, sjön och de röda byggnaderna där Familjen Ekwall som driver Tiraholms Fisk har sin förädling, sin butik, sin restaurang, sitt hotell och sina hem. Här hittar du en lyckad kombination av mathantverk och turism hos företagarna som tar sig an förändring med förtjusning och skapar trender istället för att följa dem.

Det våras för mörten 
När det gäller vilka fiskarter vi svenskar äter är vi utpräglade vanemänniskor. Med några få undantag är de fiskar som oftast finns i butikernas fiskdiskar lax, torsk, rödspätta och en och annan strömming eller makrill beroende på säsong. Att lyfta blicken till de fiskar som ännu inte funnit sin väg till våra matbord, till exempel mörten, är en utmaning som gynnar både miljön, plånboken och vår gastronomiska variation.

Martin förädlar fisken och företaget 
Som barn började Martin Bergman fiska i familjeföretaget. Nu i vuxen ålder driver han gårdsbutik och restaurang där han till och med fått tåget att inrätta en hållplats.

Tångpionjärerna
Hos Sveriges tångpionjärer Catxalot kan listan göras lång på produkter som de är involverade i och den utökas  hela tiden.

Nya fiskarter odlas i gamla ladugårdar
Under Særimner 2017 berättade Gårdsfisk om sin odling av nya fiskarter i gamla lokaler. Aksel Ydrén har sammanfattat.

Fiskeförädling i Österbotten
Fisken har en stark ställning i den finska kulturen och fiskförädling är en av Österbottens mes traditionella förädlingsbrascher. 

Tiraholms fisk, familjeföretag med nytänk
Ett besök på familjeföretaget Tiraholms fisk vid sjön Bolmen. 

MBergmans Fisk - Ett begrepp i norra Sverige 
Om företagets resa och utveckling från då till vad det har blivit. 

Mika smyger igång
Om yrkesfiskeran Mika Pastinen i Västernorrland.

Prisad fjällvattenfisk 
Börtnans produkter har varit med i SM i Mathantverk och vunnit ett flertal priser. Vid den senaste tävlingen 2014 blev det en guldmedalj för Börtnans chili- och limegravade regnbågsfilé.

Studieresor

Studieresa småskaligt fiske i Polen 
I mars 2019 reste Eldrimner med en grupp deltagare till Gdanskområdet i Polen för att studera polsk fiskförädling och småskaligt yrkesfiske.  

Studieresa fiskförädling 
Eldrimner arrangerade en studieresa i fiskförädling till Tyskland och Schweiz, februari 2014.

Rökmetod i Grimsby
Studieresa till Grimsby i England

Råvaran en viktigt förutsättning för lokalt fiske och förädling
Hur råvaran kan säkras. En studieresa till Schweiz. 

 

Blandat

Krabbor och dikter med Viking Bengtsson
Svenskt krabbfiske skulle kunna utvecklas. Särskilt om konsumenterna börjar efterfråga svensk krabba. Det menar Viking Bengtsson som är yrkesfiskare och poet. Eldrimners branschansvarige för fisk, Aksel Ydrén, tog sig en pratstund med honom.

Mathantverksföretag blev årets spjutspetsföretag
Det blev Tiraholms fisk som bland sex nominerade företag tog hem segern i den prestigefyllda tävlingen årets spjutspetsföretag 2020. Med vinsten visade de att mathantverket är en bransch att räkna med när det gäller hållbara, lönsamma och innovativa företag inom de gröna näringarna. 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB