M Bergmans fisk

"Fisk måste rökas torrt för att få rätt smak, medan kött släpper ifrån sig mer vätska så den röks naturligt fuktigare i bastun."

Från sjö, fjäll och skog

Martin Bergman är uppvuxen i en fiskarfamilj i Gävle och fick tidigt hjälpa till i arbetet. Den konstnärliga ådran tog honom vidare från måleri till utbildad konservator och när flytten gick till Vilhelmina var det för att arrangera jaktresor. Som komplement rökte han fisk åt campinggäster och byggde sedan fiskrök i garaget. Med en anställd bollades utvecklingstankar och egen försäljningslokal kändes nödvändig. 2009 öppnade verksamheten där Inlandsbanan numera stannar och innefattar förädlingslokaler, rökeri, butik och restaurang. Men även en separat basturök för kött och man röker med ved från sälg.
    – Fisk måste rökas torrt för att få rätt smak, medan kött släpper ifrån sig mer vätska så den röks naturligt fuktigare i bastun, förklarar Martin.
    Martin med personal röker röding, sik, abborre och lax. En del fisk gravas, man gör sillinläggningar och fjällsjökorv. Köttet som lufttorkas och röks är från älg, ren och gris. Råvarorna kommer från samebyn, lokala fiskare, odlare och uppfödare.

Text & foto Jan Pontho

Västerbottens län

M Bergmans Fisk och Vilhelmina Gårdsbutik
Lövliden, Vilhelmina, 0940-250 90
www.mbergmansfisk.se

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB