Skedvi Bröd

"En hantverkstradition med sitt kunnande hade försvunnit om vi inte tagit över detta och startat upp det på nytt."

Med brödet i centrum

 

Anders Åkerberg och Malin Floridan startade upp Skedvi bröd på nytt 2014 och     – En hantverkstradition med sitt kunnande hade försvunnit om vi inte tagit över detta och startat upp det på nytt, säger de båda i en mun.
    Det är tidig morgon och första bagaren har just kommit för att tända upp i ugnarna. Veden är gran och tall och hämtas från små ”bondsågar” i trakten eftersom barken måste vara kvar. Det är nämligen röken från barken som ger brödet dess unika smak.
    Sedan sätts degen av rågmjöl, jäst och vatten och stansningsmaskinen formar den till runda skivor med hål i som läggs upp för hand på ett plank. En andra jäsning följer och sedan gräddas de i de brinnande ugnarna.
    Varje bröd gräddas på tre ställen i ugnen för att bli jämt gräddat – samtidigt som bagarna hela tiden eldar. Till sist torkar bröden två dygn på spett. Allt är ombyggt för att besökaren ska kunna se hela hantverket dagtid och kunna ta del av evenemang om kvällarna. På Skedvi bröd skapas ett mathantverkscentrum med saluhall och egna tillverkningar.
 

Text & foto Jan Pontho

Dalarna län

Skedvi Bröd
Stora Skedvi, 0225-27 00 75
www.storaskedvi.se

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB