Polcirkelns Gårdsprodukter

I de djupgula sommarostarna kan man känna smaken av klöver ...

Ost som får förfäder att le

De renrasiga och utrotningshotade fjällkorna går ute i det ständigt ljusa sommarhalvåret och betar i gränslandet mellan Vuollerims skog och ängar. På gården odlas gräs som håller markerna öppna och ger korna foder under norrskenets kalla vintrar. Mjölken från fjällkon är med sin sammansättning av näringsämnen ypperlig för osttillverkning. Den görs opastöriserad på dagsfärsk mjölk, vilket kräver noggrann hygien och ostarna varierar naturligt genom årstiderna.
   –I de djupgula sommarostarna kan man känna smaken av klöver, medan osten på vintermjölken blir ljusare med annan karaktär, säger Agnes Otterbech.
   Hon är ansvarig i mejeriet och för den pressade grynpipiga ost som tillverkas hantverksmässigt efter mjölkens levande skiftningar. Ostarna lagras med naturlig yta på ohyvlade plankor tills de är som bäst efter nio månader. I mejeriet skapas också olika färskostar, kaffeost, andra mejeriprodukter och i framtiden finns planer på även mjuka ostar. Gården och mejeriet drivs som ekonomisk förening.

Text & foto Jan Pontho

Norrbottens län

Polcirkelns Gårdsprodukter
Vuollerim, 070-660 30 25
arcticcircleproducts.se/

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB