Tärnaby fjällhotell

Arbetssätt som filosofi

Råvaran, mestadels högrev och bogfläsk, är från nöt och Durocsvin. Arten Duroc har stor andel insprängt fett istället för utanpåliggande och köttet blir mycket saftigt. Djuren är uppfödda och gårdsslaktade av producenter i Norrland. Kökschefen Jimmie Lannér känner dem väl och vet med vilken omsorg de arbetar. Av detta tillverkas rökt fläsk och emulsionskorvar från egen rök, utan bindningsmedel eller andra tillsatser.
  
– Vi skär upp köttet, fryser det lite så det får en skorpa och när vi sedan maler det håller färsen minus två grader. I den temperaturen binder proteinet fettet och utgör således det naturliga emulgeringsmedlet, förklarar Jimmie.
  
Wienerkorvar, suovas, bacon, rökt sik från sjön Gautan utanför, kommer bland mycket annat från köket och allt görs för hand. Delikatesserna serveras i restaurangen och säljs i butiker där kunder står på kölista. Jimmie med personal har tagit fram genuina recept från förr med naturliga ingredienser och till högtider skapas allt utom ost i huset av lokala råvaror.

Text & foto Jan Pontho

Västerbottens län

Tärnaby fjällhotell
Tärnaby, 0954-104 20

www.tarnabyfjallhotell.com/sv

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB