Ångsta kvarn

Hjärtesak att producera bra mjöl

Utbildningen till verkstadsmekaniker kommer då och då väl till pass i en gammal kvarn. Det har Tina Goldmann, som driver Ångsta kvarn i Fåker, erfarit. Det var när Tina fick sitt första barn som hon blev medveten om hur viktigt det är med riktig mat, till barnen, till alla.
   – Sommargrisen behövde gröpe – på så vis hittade jag kvarnen, berättar hon.
  
Hennes dåvarande man lärde sig mala och när kvarnen blev till salu 2009, köpte de den. Tina har ett bageri på Fåker Värdshus. Där bakar hon bland annat pizza varje fredag. Arbetet i kvarnen är tungt och arbetsmiljön inte så bra. Men för Tina är det en hjärtesak att producera så bra mjöl som möjligt, stenmalet och Kravcertifierat, helst utifrån jämtländsk råvara. Hon köper vete och råg från närområdet. Om det inte räcker, så köper hon säd från Sörmland och Östergötland.
  
– Mjöl är en så viktig produkt! Tänk att man kan producera nyttiga och supergoda bröd, bara genom att blanda ett bra mjöl med salt och vatten!
  
– Jag har inte ett fullt sortiment, men jag kan till exempel erbjuda Anina, ett mjöl, från en ursprungligen gammal finsk vetesort anpassad till vårt nordliga klimat.

Text Inez Backlund, foto Stephane Lombard

Jämtlands län

Ångsta kvarn
Tandsbyn, 070-684 53 21

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB