Berglunds bageri

Stenkvarnen tar bort mindre än tio procent av skalet där mycket näring sitter, så det blir ett nyttigt och lite mörkare mjöl.

Av endast eget mjöl

När Helge och Marianne Berglund 1980 tog över det lilla jordbruket var det en för tiden konventionell gård. Besprutningen av vetet och rågen kändes i både kläder och hjärta. Omställningen till KRAV-godkänt jordbruk var klar åtta år senare. Helge hade anlitat en mjölnare i många år då han beställde en ny stenkvarn från Österrike 1991. Senare kompletterade han med ännu en för att kunna växla då stenarna blivit varma.
  
– Stenkvarnen tar bort mindre än tio procent av skalet där mycket näring sitter, så det blir ett nyttigt och lite mörkare mjöl, förklarar Helge.
  
När industrin kom igång med KRAV-mjöl i slutet av nittiotalet ställdes familjen inför valet att avveckla eller utveckla. Lösningen blev vidareförädling i eget bageri med café och barnen fick hjälpa till för att dygnet skulle räcka till. Yngste sonen Gustav med flera anställda arbetar idag i bageriet som har surdegsbröd på Helges dagsfärska mjöl som bas. Bakverk från konditoridelen kompletterar och familjen erbjuder även Bed & Breakfast.

Text & foto Jan Pontho

Gävleborgs län

Berglunds bageri
Kungsgården, 0290-380 50

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB