Öströö fårfarm

En egen värld

Gotlandsfårens lamning på våren gör att de 900 lammen får vistas ute och hemmavid hela sina liv. Gården är ekologisk och gårdsbutiken har funnits sedan tidigt nittiotal. Det egna slakteriet var ett av Sveriges första. Familjen Carlsson har alltid varit framsynta.
  
– Vi tar verkligen vara på hela lammet och de lämnar inte gården förrän kunderna tar dem med sig, säger Jeanette med ett leende.
  
Skinnen bereds och säljs hela eller som den sömnad Jeanette skapat av dem. Rester efter slakten blir till biogas och den egna solcellsanläggningen ger mycket av den energi gården använder. Färskt lamm, helt eller i delar, säljs hela hösten och fryst övriga delar av året.
  
I charkuteriet skapas varm- och kallrökta korvar, pastejer och patéer, lamm- och fårfiol med egna kryddningar. Man tillverkar även ett stort urval inläggningar, marmelader, chutney och geléer. I den gamla brännvinskällaren erbjuds luncher och middagsmenyer, om man inte bara vill sätta sig ned på caféet och njuta delikatesserna med hembakt bröd.

Text & foto Jan Phonto

Hallands län

Öströö Fårfarm
Tvååker, 0340-450 36

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB