Bjärhus gårdsbutik Klippan

"Vi startade i liten skala för att kunna ge våra söner ren och bra mat. Sedan visade det sig att fler efterfrågade det."

Produkter från välbehandlad jord

Bjärhus betyder "huset vid kullen" och har anor sedan 1600-talet. Elisabeths och Lars Hansson verkar med sina söner i sjunde generation på gården. Man föder upp köttdjur och lamm och odlar alla de sorters rotfrukter och kål som växer i Skåne, samt potatis och majs. Sammanlagt ett trettiotal olika kulturer som byter av varandra, med foderproduktion till djuren.
  
– Vi startade i liten skala för att kunna ge våra söner ren och bra mat. Sedan visade det sig att fler efterfrågade det, förklarar Elisabeth med ett leende.
  
Allt den ekologiska och sedan 1989 KRAV-anslutna gården producerar, säljs genom gårdsbutiken, catering och till grossist. I egna charken styckas och röks helt kött, varmt och kallrökt. Lufttorkade köttdelar och korvar, wienerkorv, falukorv och kallrökt korv fyller disken tillsammans med färska delar från lamm, nöt och gris.
  
– Att ha petat ned ett frö i jorden, sett det växa i obesprutad jord och samtidigt se de egna djuren frodas skänker enorm tillfredsställelse, säger Lars.

Text & foto Jan Phonto

Skåne län

Bjärhus Gårdsbutik Klippan
Bjärhus, Klippan, 0435-102 95

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB