Konditoriprojektet

Eldrimner har genom medel från Jordbruksverkets landsbygdsprogram genomfört ett samarbetsprojekt för kompetensutveckling inom konditori.

Eldrimner utvecklar kompetensen inom hantverkskonditori

Samarbetsprojektet Utveckling av traditionella konditoriprodukter har genomförts av Eldrimner från hösten 2020 till hösten 2022 med medel från Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

Projektets syfte har varit att arbeta med produktutveckling av traditionella konditoriprodukter för att öka kunskapen om ingredienser och metoder för rationell hantverksmässig produktion. De samarbetspartners som har deltagit i projektet är Majas Skafferi, Chokladnomad, Järvsö Gårdsbageri och Minas Chokladstudio.

Aktiviteterna i projektet har bestått av har praktiska workshopar gemensamt med samarbetspartners för att bygga kunskap, inspireras och prova fram nya recept utifrån ett tema. Detta mynnade ut i en ytterligare workshop där fler deltagare bjöds in för att ta del av erfarenheterna och inspireras till produktutveckling.

De insamlade kunskaperna och erfarenheterna från workshopar har spridits genom artiklar i Eldrimners magasin Mathantverk samt sammanställts till ett häfte med recept, fakta och inspiration. 

Från Eldrimner är det Catrin Heikefelt och Arvid Lorentzon, branschansvariga för bär-, frukt- och grönsaksförädling respektive bageri, som har arbetat med projektet.

 

Hantverkskonditori - inspiration och recept

Här är ett av resultaten av samarbetsprojektet Utveckling av traditionella konditoriprodukter som genomfördes av Eldrimner tillsammans med fyra mathantverksföretag. Syftet med projektet var att möjliggöra produktutveckling av bakverk från den småskaliga matkulturen, med traditionella metoder och alternativa ingredienser. Med recepthäftet vill vi ge mathantverkare inspiration till att förnya det traditionella konditoriet med betoning på svenska råvaror och naturliga ingredienser och därmed lägga grunden för hållbara och hantverksmässigt producerade bakverk. 
Ladda ner häftet här (Pdf).

 

Reportage från tidningen Mathantverk

Gråärten tar plats i konditoriet
I det konditoriprojekt som Eldrimner driver är ett av huvudsyftena att arbeta med produktutveckling av traditionella konditoriprodukter. Under projektets första workshop var inriktningen att hitta en mer lokal råvara som skulle kunna ersätta den flitigt använda mandeln i konditoriprodukter.

Vaniljkräm utan vanilj 
I Eldrimners konditoriprojekt arbetar deltagarna vidare med att utveckla traditionella konditoriprodukter med inriktningen att hitta mer lokala råvaror. Den andra workshopen handlade om att utveckla en baskräm med lokal smaksättning istället för vanilj.

Konditoriprojektet strävar efter svensk råvara och färre tillsatser
Både i Eldrimners lokaler i Jämtland och på flera bagerier och konditorier runt om i landet pågår försök för att arbeta med mer inhemsk råvara och att minska tillsatserna även i de söta bakverken. Detta görs bland annat genom att ersätta importerade råvaror med svenska eller genom att hitta alternativa sätt att arbeta för att minska mängden tillsatser.

Brännässlor och rödkål ger bakverken mjuka färger
Att färga bakverk och praliner är en del i att ge dem ett inbjudande intryck men också ett sätt att skapa förväntan, där färgen på utsidan kan skvallra om smaken på insidan. I Eldrimners konditoriprojekt arbetar deltagarna vidare med att utveckla traditionella konditoriprodukter med inriktningen att hitta alternativa råvaror fria från tillsatser.

Kulturspannmål i småkakor
Intresset för kulturspannmål har under flera år växt bland bagerierna runt om i Sverige och fler och fler inser fördelarna att baka med det. På SM i Mathantverk de senaste åren har de flesta av de inlämnade bröden haft hela eller delar av mjölet av olika kulturspannmål. Kulturspanmål är utmärkt för både bröd, bullar och småkakor.

Konditoriprojektet

Catrin Heikefelt

010-225 32 32 
catrin@eldrimner.com 

Arvid Lorentzon

010-225 34 22
arvid@eldrimner.com

 

Hantverkskonditori 
inspiration och recept

 
Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB