Så går tävlingen till

Praktisk information

Tävlingsupplägg

Bedömning

Tävlingsprodukterna bedöms anonymt av en jurygrupp som består av en branschkunnig juryordförande samt ytterligare tre medlemmar. Jurygruppernas medlemmar varierar från år till år och består av såväl mathantverksexperter som lekmän.

Juryn bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak. 

Vid bedömningen poängsätts varje produkt med upp till maximalt 20 poäng. Medaljer delas ut enligt en fastställd poängskala: 

  • Guld: 19–20 poäng
  • Silver: 17–18,5 poäng
  • Brons: 15–16,5 poäng

I de klasser där mer än 1 produkt når upp till poängnivån för guldmedalj delas dessutom utmärkelsen Bäst i klassen ut. Vid samma högsta totalpoäng är smak- och doftpoängen utslagsgivande. Om även denna är samma delas utmärkelsen. I klassen Innovativt mathantverk är poängen för innovation istället utslagsgivande. 

Juryns bedömning kan inte överklagas.

Prisutdelning och resulat

Medaljörerna i varje klass presenteras vid prisutdelningen som sker fredag 20 september kl 12.00 på Teatertorget. Prisutdelningen livesänds även via Eldrimners YouTube-kanal för den som inte kan delta på plats. 

Guld-, silver- och bronsmedaljörer tilldelas diplom och medaljklistermärken att sätta på produkten. I klasser där minst 1 produkt uppnått guldnivå delas även utmärkelsen Bäst i klassen ut baserat på totalpoäng. Denna tilldelas en fysisk medalj och särskilda Bäst i klassen-klistermärken att sätta på produkten. Medaljörer får också tillgång till digitala klistermärken för användning vid marknadsföring av produkten. Diplom skickas ut med post veckan efter tävlingen. Är du inte på plats skickas även övrigt material ut med post.

Resultatlista med medaljörerna i varje klass publiceras på Eldrimners hemsida och Facebooksida direkt efter prisutdelningen. Poäng och skriftligt omdöme för varje enskild tävlingsprodukt skickas ut med e-post inom tre veckor efter tävlingen. 

Återkopplingsträffar Så bedömdes produkterna

Den 20 september kl. 14-15.30 hålls branschvisa återkopplingsträffar för tävlingsdeltagare på Konserthuset. Under träffarna berättar juryordförande generellt om hur jurygruppen har arbetat med bedömningen och det finns möjlighet att ställa individuella frågor och få återkoppling på sina egna produkter. De bedömda tävlingsprodukterna finns tillgängliga vid träffen så att tävlingsdeltagare även har möjlighet att se och prova varandras produkter. Skyltning på Konserthuset kommer att visa vägen till respektive lokal. 

Smakmingel

Den 20 september kl. 15.30-16.00. Efter återkopplingsträffarna finns tävlingsprodukterna kvar i lokalerna för att tävlingsdeltagare och andra ska kunna mötas och lära känna varandras produkter, även över branschgränserna. Vill du vara säker på att kunna erbjuda smakprov vid detta tillfälle så överväg att ta med dig ett extra exemplar av din produkt till detta, om provningsexemplaret från tävlingen skulle tagit slut. Skyltning på Konserthuset kommer att visa vägen till lokalen.

Tävlingsprodukterna tas tillvara och blir till kunskap efter tävlingen

Efter tävlingen tar gymnasiet Kungsmadskolan i Växjö hand om de produkter som deltagit i tävlingen. Skolan kommer att använda de produkter som är säkra att prova i undervisningen för sina restaurangelever kopplat till mathantverk, sensorik och smak. Produkterna förblir anonyma, skolan får tillgång till samma information som jurygrupperna har haft om produkterna inklusive poäng och omdömen. Om du inte vill att din produkt ska lämnas till Kungsmadskolan efter tävlingen, vänligen meddela tävlingsledningen senast i samband med produktinlämningen.

SM i Mathantverk

  • Datum: 19–20 september
  • Plats: Växjö konserthus
  • Anmälan öppen 1 juni–15 augusti

Kontaktperson

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB