Juryordföranden

Svenska Mästerskapen i Mathantverk

Juryordföranden 2024

Anna Kaijser
Anna är livsmedelsagronom har varit lantbrukare i 18 år med inriktning på ekologisk spannmåls-och vallfröproduktion, djurhållning och livsmedelsförädling med det egna Halltorps mejeri som var ett ystningsmejeri där hon lade ner själ och hjärta under 15 år och tillverkat prisbelönta ostar. Anna arbetar idag verksamhetsansvarig för LRFs branschavdelning Lokal Mat och Dryck.

Carina Brydling
Ekokock som under 20 år drivit egna restauranger, tävlat i matlagning, skrivit kokböcker, hållit föreläsningar och utbildningar. Carina är food & beverage manager på Wood Hotel i Skellefteå. Carina var med i svenska kocklandslaget 2005 – 2008 och har tillsammans med sin syster Ulrika drivit ett flertal restauranger, senast Bro Park i Upplands bro. Brinner för mångfald och god mat, mat med ursprung och identitet. Carina har suttit i jury under ett flertal år. Är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverket.

Caroline Lindö 
Hantverksbagare och forskare som driver Brödlabbet utanför Lund. På brödlabbet går hantverk och vetenskap hand i hand och Caroline utbildar hemmabagare och yrkesbagare i surdegens vetenskap. Caroline har specialiserat sig på att tillämpa  bakningens mikroorganismer, processer och surdegens vetenskap i hantverket att baka bättre bröd.

Cinzia Paulsen
Cinzia har ett förflutet som gårdsmejerist. Efter det var hon produktionsansvarig på Kavli där hon sysslade med produktutveckling och säkerhetsfrågor. Hon har också arbetat med marknadsföring av ostar samt medverkat i en sensorikgrupp på Uppsala Universitet.

Emanuel Eskilsson
Hantverksbagare, entreprenör och ledamot av Tunnbrödsakademin. Driver bland annat surdegsbageriet LOKAL i Kumla som bakat bröd av kulturspannmål sedan 2015. Emanuels breda engagemang kring mathantverk stäcker sig över flera branscher men som bagarson med rötterna i Västerbotten har tunnbröd och bageritradition en stor plats i livet.

Erik Måneld
Kock och föreläsare om hur vi kan arbeta för att jorden kan bli lite friskare. Har även en blogg där han erbjuder kurser och möjligheter för inspiration. Har varit och hämtat inspiration runt om vi världen om det jordnära hållbarheten i bland annat Paris, Casablanca och Calcutta.

Erik Videgård
En av Sveriges främsta krögare. Han har öppnat och drivit legendariska Stockholmskrogar som Videgård, East, Diana, Akvarium, Fjäderholmarnas krog och Halv trappa plus gård och har även verkat som programledare och musikproducent. Erik har varit yrkesverksam i flera länder och anses vara den som introducerade de asiatiska köken i Sverige. Han är även en av grundarna till Svenska Sommelierföreningen och har förutom att han vunnit SM för sommelierer, även tävlat i EM och VM. Idag arbetar Erik som Hotell & Restaurangkonsult, kokboksförfattare, han har matlagningskurser och är matinfluencer på Instagram och YouTube.

Gustav Fagerman
Gustav är bagare och konditor med utbildning både från Sverige och Frankrike. Han driver till vardags Artisan Bread i Karlstad. Ett hantverksbageri som är inne på 11:e året och som 2024 var rankat nummer 2 i Sverige när branschen själva fick rösta. 2018 vann Gustav Årets Bagare, SM för profesionella bagare. Några gånger per år är Gustav gästlärare på yrkeshögskolorna i Sverige inom hantverksbageri. Kvalitet står alltid som nummer ett i Gustavs ögon.

Hans-Erik Holmqvist
Hans-Erik kommer från Hälsingland och har under sin yrkesverksamma tid arbetat på prestigefyllda krogar och vunnit priser. I dag bor han i Gävle och arbetar på Högbo bruk, med det egna företaget Reco meat och för Matvärden. Hans-Erik tilldelades utmärkelsen Norrlandsbjörnen för Gävleborg 2024 för sina utmärkta insatser i främjandet och utvecklingen av lokal matkultur i Gävleborg och för aktivt arbete för samverkan mellan lokala producenter och kockar i regionen.

Ilona Miglavs
Ilona har arbetat med fisk och skaldjur i över 35 år. Är marinbiolog med ett förflutet inom fiskeriforskningen i Norge. Har under många år arbetat som utbildningsansvarig på Göteborgs Fiskauktion Utbildningscenter med målgruppen barn och ungdom i fokus. Idag är hon utbildningskoordinator och kvalitetsansvarig på grossisten Hanssons Fisk. Diplomerad av Västra Gastronomiska Akademin och Gastronomiska Akademin.

Ingela Svanström
Ägare av Tant Sprit mat & dryck , kak & bak. Arbetat inom livsmedels- och dryckesindustrin. Skicklig inom marknadsföring, mat och dryck, marknadsplanering, affärsplanering och hantering av distributionskanaler. Starkt entreprenörskap och yrkesexamen från Örebro universitet Grythyttan.

Jon Randow
Prisbelönt hantverkscharkuterist och författaren bakom Charkbibeln, som blev utnämnd till Årets Svenska Måltidslitteratur 2023. Han är dessutom en klassiskt skolad kock och köksmästare som gjort många år på Stockholms krogscen. Bland övriga utmärkelser kan nämnas Gastronomiska Akademins Diplom och Korvakademins Hederspris. Idag driver han Korvhantverks Fatabur, med restaurang, gårdsbutik & charkuteri, vid Stillingsön på Orust i Bohuslän.

Jürgen Körber
Charkmästare och slakt- och charkchef på den ekologiska gården Herrmannsdorfer Landwerkstätten i Bayern. Han har hållit charkkurserpå Eldrimner och suttit som ordförande i SM i över 10 år. Att se Jürgen stycka ett lamm är en sann skönhetsupplevelse, att smaka hans charkprodukter en sensorisk toppupplevelse.

Kerstin Johansson
Kerstin är en mycket erfaren mejerist och ordförande i Sveriges Gårdsmejerister. Hon ystar idag några av Sveriges mest kända hårdostar enligt gamla svenska recept på Almnäs Bruks mejeri utanför Hjo.

Kristina Åkermo
Kristina Åkermo är inte bara gårdsmejerist utan även veterinär. Hon startade år 2003 Oviken Ost i Jämtland, där hon tillverkat ost, smör och yoghurt på gårdens fårmjölk samt komjölk från lokal mjölkproducent. Kristina är en populär kursledare hos Eldrimner.

Lena Flaten
Lena Flaten är välkänd kock och matkreatör som har gjort betydande insatser för att främja mathantverket, särskilt genom sitt engagemang för lokala råvaror och traditionell matlagning i fjällmiljö. Hon driver restaurangen Flammans Skafferi i Storlien, där hon skapar rätter baserade på vildplockat från naturen relationsråvaror med gamla mattraditioner och smaker från andra kulturer. För mathantverkarna har Lena varit en förespråkare för hållbarhet och småskalighet. Genom sitt arbete lyfter hon fram vikten av att bevara och utveckla traditionella matlagningstekniker och att använda naturliga, närodlade ingredienser. Hon samarbetar ofta med lokala producenter och bönder för att säkerställa att hennes meny speglar områdets unika kultur och natur. Lena har även hållit kurser och föreläsningar där hon inspirerar andra inom branschen att värdesätta hantverket bakom maten och att se matlagning som ett sätt att bevara kultur, arv, djur och natur .

Malin Ek
Mejerist har drivit Ådala Gård i Billinge som var ett av Europas minsta mikromejerier. Där ystade hon flera olika sorters ostar varav flertalet vunnit medaljer i SM. Förutom ost har Malin även tillverkat prisbelönta chilisåser, kryddsalt, marmelad och ramslökskapris. Idag frilansar Malin bland annat som rådgivare för hantverksmejerister.

Manfred Enoksson
Bagarmästare, utbildad i Tyskland, verksam på Saltå Kvarn i produktion och med kurser och utbildning fram till 2023. Jobbar nu med utbildning, produktutveckling och rådgivning i eget företag. Har arbetat med gamla kulturspannmålsorter sedan 1991. Manfred är mannen bakom Eldrimners handbok i hantverksbageri, Bakverksta’n.

Martin Ragnar
Martin är kemiingenjör och forskare till vardags, men driver också en verksamhet relaterad till mat genom egna konsultbolaget Teoretikertjänst där han håller föredrag, tar fram texter av olika slag eller agerar moderator. Han driver också ett eget förlag – Gäddsax. År 2015 var han en av initiativtagarna bakom bildandet av såväl Svenska Dryckesakademien som Kålrotsakademien. Martin har skrivit ett 30-tal böcker varav ett tiotal med bäring på mat och måltid där livsmedels kulturhistoria är ett specialintresse. Han driver också siten folkbildningssiten ostmanifest.se om svensk ostkultur.

Marqus Östin
Bagare och har jobbat på flera ved och stenugnsbagerier runt om i landet. Sedan 2016 återfinns han på Järna Bageri. I Järna ägnar han tiden åt att bygga långsiktiga samarbeten med bönder som odlar kulturspannmål. 

Mats Carlehög
Sensorisk analytiker och projektledare på Sensoriska, konsument-och innovationsavdelningen på Nofima i Norge sedan 1997. Han har mångårig erfarenhet av att leda sensoriska projekt med sensoriska paneler och en bred sensorisk kunskap från olika livsmedelsprodukter. Han är också styrelseledamot i den norska Sensorisk Society Group.

Niklas Sundström 
Niklas är uppvuxen på en gård med nötköttsproduktion och har jobbat som slaktare i Sverige under flera år. Han har gesällbrev från den treåriga lärlingsutbildningen på den ekologiska gården Herrmannsdorfer i Tyskland. Där fick han både praktiskt och teoretiskt lära sig arbeta med olika djurslag så som nöt, gris och lamm. Nu är Niklas tillbaka i Sverige och jobbar på Almunge Kött, ett familjeägt företag som driver slakteri och styckning för den lokala marknaden. Företaget arbetar främst med legotillverkning, men även med egna produkter inom charkuteri. Niklas anlitas även som expert på Eldrimners kurser.

Sanna Lindberg
Sanna Lindberg är journalist, utbildad sommelier och har många år i restaurangbranschen bakom sig. Hon är idag specialiserad på svenska drycker och dess kultur, i synnerhet öl – ett ämne hon sedan 13 år bevakar för bland annat Dagens Nyheter. Hon är också med och driver beernews.se, medverkar regelbundet TV4:s Nyhetsmorgon och undervisar och föreläser bland annat på sommelierutbildningen The Wine Hub. Sanna är författare till boken Den nya ölkulturen (Bonnier Fakta) och är engagerad som ledamot både i Kålrotsakademien och Dryckesakademien. 

Sébastien Boudet
Sébastien är surdegsbagare, konditor och författare som har drivit en surdegsrevolution i Sverige sedan han flyttade hit i början av 2000-talet. 2008 öppnade han Petite France på Kungsholmen och han har drivit Sébastien på Söder i Söderhallarna. Ekologi, hållbarhet och kretslopp genomsyrar hans arbetssätt. Sebastien håller kurser, undervisar och brinner för mathantverk och bra bröd, han är en av Eldrimners ambassadörer.

Stina Algotson
Tidigare konsulent vid Hushållningssällskapet i Jönköpings län och har skrivit en rad kok- och matböcker, bland dem Julens bästa mat, Mat för hela året och Från jord till bord. Stina är expert på småländska rätter, bland annat ostkaka.

Thorkil Boisen
Biolog, glassproducent och utbildare. Han drev tidigare Boisen Is på Bornholm och utbildar småskaliga producenter regionalt genom föreningen Smagen av Danmark. Arbetar för att öka antalet småskaliga producenter på Bornholm, bland annat genom sitt engagemang i föreningen Regional Madkultur Bornholm.

Tua Wigforss
Tua har sedan 1997 drivit sitt lantbruk och företag TuaCultura i Vesene med odling av ekologiska grönsaker, havtorn, lammproduktion, gårdsbutik med brödbakning och marmeladkokning. Hon innehar nio SM-medaljer i sylt och marmelad. Tua var med och startade Bondens egen Marknad, projektledde VästraGötalands deltagande vid Eldrimners första Smaklustmässa i Stockholm, arbetade på Lokalproducerat i Väst och har varit en av medlemmarna i ÄKTA SYLT. År 2010 utbildade hon sig till civilekonom och gymnasielärare och arbetar sedan 2015 vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn, där hon undervisar i företagsekonomi och UF (Ung Företagsamhet). Hennes elever har vid flera tillfällen deltagit i UF-SM i Stockholm.

Viktor Vesterberg
Viktor Vesterberg har en bakgrund som kock, är utbildad agronom och doktorerar idag inom Environmental Social Science vid Göteborgs universitet. Hans forskningsintresse kretsar kring mötet mellan livsmedelsproduktion och matkultur i allmänhet och inom fisket i synnerhet. Viktor är också en återkommande skribent i Eldrimners tidning Mathantverk.

 

Kontaktperson SM i Mathantverk

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB