Juryordföranden

Svenska Mästerskapen i Mathantverk

JURYORDFÖRANDEN 2020

Anna Kaijser
Anna är livsmedelsagronom har varit lantbrukare i 18 år med inriktning på ekologisk spannmåls-och vallfröproduktion, djurhållning och livsmedelsförädling med det egna Halltorps mejeri som var ett ystningsmejeri där hon lade ner själ och hjärta under 15 år och tillverkat prisbelönta ostar. Anna arbetar idag verksamhetsansvarig för LRFs nya branschavdelning Lokal Mat och Dryck.

Carina Brydling
Ekokock som under 20 år drivit egna restauranger, tävlat i matlagning, skrivit kokböcker, hållit föreläsningar och utbildningar. Carina var med i svenska kocklandslaget 2005 - 2008. Carina har tillsammans med sin syster Ulrika drivit Bro Park i Upplands bro. Brinner för mångfald och god mat, mat med ursprung och identitet. Carina har suttit i jury under ett flertal år. Är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverket.

Cinzia Paulsen
Cinzia har ett förflutet som gårdsmejerist. Efter det var hon produktionsansvarig på Kavli där hon sysslade med produktutveckling och säkerhetsfrågor. Hon har också arbetat med marknadsföring av ostar samt medverkat i en sensorikgrupp på Uppsala Universitet.

Gustaf Mabrouk
Gustaf innehar mästerbrevet i konditori och är därmed mästerkonditor. Han är chokladmakare och har vunnit titeln Årets konditor, har tidigare varit lagledare för det svenska konditorlandslaget, TV-konditor i SVT samt driver Sthlm Bean to Bar, ett av de få företagen i Sverige som hantverksmässigt tillverkar choklad från grunden. 

Hans-Erik Holmqvist
Presentation kommer

Ilona Miglavs 
Har arbetat med fisk och skaldjur i över 25 år. Är marinbiolog med ett förflutet inom fiskeriforskningen i Norge. Har under många år arbetat som utbildningsansvarig på Göteborgs Fiskauktion Utbildningscenter med målgruppen barn och ungdom i fokus. Idag är hon utbildningsansvarig på grossisten Hanssons Fisk i Göteborg men arbetar också med information, inspiration och utbildning vid organisationen Svensk Fisk. Diplomerad av Västra Gastronomiska Akademin och Gastronomiska Akademin.

Jens Linder
Kock, matskribent och kokboksförfattare. Jens har arbetat som kock och köksmästare i drygt femton år på allt från stadshotell till stjärnkrogar, från Tranås till London. Numera medverkar han framförallt i Dagens Nyheter. Jens har också en fil kand i litteraturvetenskap och är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverk.

Karin Hillström
Har gått Grythyttans treåriga program ”sommelier och måltidskreatör” och har bland annat verkat på stjärnkrogen Mathias Dahlgren i Stockholm och på Copperhill i Åre som restaurangchef. Karin var fram till stjärnkrogen stängde 2019 restaurangansvarig på uppmärksammade Fäviken Magasinet i den jämtländska fjällvärlden. Karin har dessutom arbetat på vingårdar i tre olika länder.

Kerstin Johansson
Kerstin är en mycket erfaren mejerist, som idag ystar hårdostar enligt gamla svenska recept på Almnäs Bruks mejeri utanför Hjo.

Kimmo Rumpunen
Kimmo arbetar som utvecklingsledare, forskare och växtförädlare vid Institutionen för växtförädling på SLU. Han har ett brett intresse för hortikulturella växtslag, särskilt frukter och bär. Som forskare har han särskilt intresserat sig för olika kvalitetsaspekter hos frukter och bär såsom innehållet av olika hälsobefrämjande ämnen. Han har idag ansvar för sortframställning av äpple, svarta vinbär och havtorn. Under 2010-2018 initierade och drev han projektet Centrum för Innovativa Drycker som nu övergått i Balsgård Foodtech AB, en testbädd för dryckesutveckling.

Kristina Åkermo
Kristina Åkermo är inte bara gårdsmejerist utan även veterinär. Hon startade år 2003 Oviken Ost i Jämtland, där hon tillverkat ost, smör och yoghurt på gårdens fårmjölk samt komjölk från lokal mjölkproducent. Kristina är en populär kursledare hos Eldrimner.

Kristoffer Andersson
Kristoffer är en erfaren kock och charkuterist som driver restaurang Jazzköket och Lilla Saluhallen i Östersund.

Lena Flaten
Utbildade sig till kock i Norge. Hon jobbar gärna vintrar i fjällen och somrar vid kusten. Lena har även jobbat utomlands, innan hon köpte Restaurang Flamman i Storlien 2003. Hon brinner för närproducerad mat och matlagning. Hon vann tävlingen årets krogrätt Jämtland/Härjedalen 2002 och har i flera år suttit i juryn för SM i mathantverk samt suttit i juryer för andra mattävlingar.

Marqus Östin
Marqus är bagare och kock som idag driver Järna bageri tillsammans med bagarkollegan Tina Fernlund. Marqus har tidigare varit på Rute Stenugnsbageri på Gotland och Kalaskransen i Stockholm. En Slow Food-entusiast som ständigt letar vägar att verka för en levande matkultur. Håller bakkurser, skriver artiklar och har suttit med i tävlingsrådet för SM.

Nik Märak

Bakstra, kock och konditor som bland annat arbetar som kursledare vid Eldrimner och Medborgarskolan sedan många år tillbaka. Hon driver också Systrarnas Kafé i Stockholm och undervisar i allt från grunderna i surdegsbröd till tunnbrödbakning, macaroner, praliner och tårtdekorering. Hon arbetar också med att sprida kunskap om det samiska samhället bland annat genom mat, berättande och musik.

Niklas Sundström 
Niklas är uppvuxen på en gård med nötköttsproduktion och har jobbat som slaktare i Sverige under flera år. Han har gesällbrev från den treåriga lärlingsutbildningen på den ekologiska gården Herrmannsdorfer i Tyskland. Där fick han både praktiskt och teoretiskt lära sig arbeta med olika djurslag så som nöt, gris och lamm. Nu är Niklas tillbaka i Sverige och jobbar på Almunge Kött, ett familjeägt företag som driver slakteri och styckning för den lokala marknaden. Företaget arbetar främst med legotillverkning, men även med egna produkter inom charkuteri. Niklas anlitas även som expert på Eldrimners kurser.

Sébastien Boudet
Sébastien är kock, surdegsbagare, konditor och författare som har drivit en surdegsrevolution i Sverige sedan han flyttade hit för 17 år sedan. 2008 öppnade han Petite France på Kungsholmen och idag hittar man honom på Sébastien på Söder. Ekologi, hållbarhet och kretslopp genomsyrar hans arbetssätt. Sebastien håller kurser, undervisar och brinner för mathantverk och bra bröd, han är en av Eldrimners ambassadörer.

Thorkil Boisen
Biolog, glassproducent och utbildare. Han drev tidigare Boisen Is på Bornholm och utbildar småskaliga producenter regionalt genom föreningen Smagen av Danmark. Arbetar för att öka antalet småskaliga producenter på Bornholm, bland annat genom sitt engagemang i föreningen Regional Madkultur Bornholm.

Ulrika Brydling
Ekokock och matkonstnär, sommelier som driver Bro Krog tillsammans med sin syster Carina. Hon har tidigare varit delägare i restaurang Marmite i Åre. Tränade svenska juniorkocklandslaget inför OS i Erfurt 2008, och har under många år arbetat med lokala matvaror och mathantverk samt suttit som ordförande i SM i Mathantverk. Är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverk.

 

 

 

Kontaktperson SM i Mathantverk

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB