Juryordföranden

Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2018

Juryordföranden 2017

En presentation av juryordföranden för Öppna SM i Mathantverk.

Carina Brydling

Frilansande ekokock som driver nyöppnade Bro Park Krog strax utanför Stockholm tillsammans med sin syster Ulrika. Medlem i svenska kocklandslaget mellan 2005 och 2009. Brinner för mångfald och god mat, mat med ursprung och identitet. Har skrivit kokboken ”Maten jag älskar”. Carina har suttit i jury under ett flertal år. Är en av Eldrimners ambassadörer.

Cinzia Paulsen

Cinzia har ett förflutet som gårdsmejerist. Efter det var hon produktionsansvarig på Kavli där hon sysslade med produktutveckling och säkerhetsfrågor. Hon har också arbetat med marknadsföring av ostar från Jämtspira och Skärvångens Bymejeri samt medverkat i en sensorikgrupp på Uppsala Universitet. Cinzia har vid ett flertal tillfällen suttit juryordförande i SM i Mathantverk. 

Helene Westelius

Sommelier och matkreatör har stor erfarenhet inom mat- och dryckesupplevelser och brinner för Hälsingland och dess mattraditioner. Lokalproducerade produkter och mathantverkare. Hon erbjuder ost-, choklad- och dryckesprovningar för grupper och företag i sitt företag Helenes Vin & Mat.

Ida Olofsson

Mejerist som bland annat arbetat på Rösta utbildningsmejeri. Arbetar nu med landsbygdsutveckling på Torsta AB Centrum för växtkraft, men arbetar även som gårdsmejerist/djurskötare och har kurser samt rådgivning angående hantverksmässig osttillverkning i eget företag. Har under de senaste åren arbetat med att göra hygienriktlinjer för fäbodnäringen.

Ilona Miglavs

Har arbetat med fisk och skaldjur i över 25 år. Marinbiolog med ett förflutet inom fiskeriforskningen i Norge. Har under många år arbetat som utbildningsansvarig på Göteborgs Fiskauktions Utbildningscenter med målgruppen barn och ungdom. Idag är hon utbildningsansvarig på grossisten Hanssons Fisk i Göteborg men arbetar också med information, inspiration och utbildning vid organisationen Svensk Fisk. Diplomerad av Västra Gastronomiska Akademin och Gastronomiska Akademin.

Jens Linder

Kock, matskribent och kokboksförfattare. Jens har arbetat som kock och köksmästare i drygt femton år på allt från stadshotell till stjärnkrogar, från Tranås till London. Numera medverkar han framförallt i Äkta Mat, Dagens Nyheter och tidningen Gourmet. Jens är också fil kand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.

Jürgen Körber

Charkmästare och slakt- och charkchef på den ekologiska gården Herrmannsdorf i Bayern. Han har besökt och hållit charkseminarier på Eldrimner under de senaste nio åren. Att se Jürgen stycka ett lamm är en sann skönhetsupplevelse, att smaka hans charkprodukter en sensorisk toppupplevelse!

Karin Hillström

Har gått Grythyttans treåriga program ”sommelier och måltidskreatör” och har bland annat verkat på stjärnkrogen Mathias Dahlgren i Stockholm och på Copperhill i Åre som restaurangschef. Nu arbetar hon på meriterade Fäviken Magasinet. Karin har en av de mest omfattande dryckesutbildningar i ryggen och har dessutom arbetat på vingårdar i tre olika vinländer.

Leena Jansson

Sommelier med WSET Diploma. Med stor entusiasm delar hon med sig av sina kunskaper om hur man bäst kombinerar olika drycker till mat genom föredrag, utbildning, dryckesprovningar med eller utan god choklad/ost. Leena har varit juryordförande ett flertal gånger. Leena sitter med i tävlingsrådet för SM i Mathantverk.

Lena Flaten

Fick sin kockutbildning i Norge. Lena jobbar gärna vintrar i fjällen och somrar vid kusten. Lena har även jobbat utomlands, innan hon köpte Restaurang Flamman i Storlien 2003. Hon brinner för närproducerad mat och matlagning. Vinnare av årets krogrätt Jämtland/Härjedalen 2002 och har i flera år suttit i juryn för SM i Mathantverk samt medverkat i jury för andra tävlingar.

Manfred Enoksson

Bagarmästare, utbildad i Tyskland, verksam på Saltå Kvarn. Manfred håller surdegskurser, workshops och föreläsningar i Europa, bland annat på Eldrimner. Har arbetat med gamla kulturspannmålsorter sedan 1991. Metodiskt arbete och ergonomi i produktionen samt bagerikemi är hjärtefrågor för Manfred. Han är mannen bakom Eldrimners bakningshandbok Bakverksta’n.

Marqus Östin

Bagare och kock, de senaste åren verksam på Rute Stenugnsbageri på Gotland. En Slow Food-entusiast som ständigt letar vägar att verka för en levande matkultur. Håller bakkurser, skriver artiklar och handlar med vanilj. Marqus sitter med i tävlingsrådet för SM i Mathantverk.

Philippe Trillaud

Ystningsexpert och rådgivare från Frankrike. Efter att ha drivit egen ko- och getgård i 12 år arbetade Philippe som mejerikonsult i över 20 år runt om i världen. Som konsult har han varit med och startat olika mejeriprojekt finansierade av både EU och FN. Han har bred kompetens inom alla mejeriets olika delar; djuruppfödning, utbildning av mejerister, produktutveckling, produktlansering och företagsekonomi. Sedan 2012 driver han hantverksmejeriet Rêves de fromages et caetera i Alban i södra Frankrike, som jobbar enbart med ekologisk opastöriserad ko-, får- och getmjölk och producerar en mängd olika färska ostar, hårdostar samt blåmögelostar.

Monika Ahlberg

Välkänd och prisbelönt kokboksförfattare och kvinnan bakom Rosendals trädgårdscafé, känd från radio, blogg och TV och numera också för cafét på Thielska Galleriet! För Monika står det ekologiska tänket i centrum liksom hantverket och det estetiska. Är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverket.

NikAnnika Märak

NikAnnika är utbildad kock och har erfarenhet från restaurangkök och catering. Hon har en extra passion för bröd och konditori och är lärare på Medborgarskolan i bageri. NikAnnika arbetar också som bakstra i bagarstugan på Skansen i Stockholm, där hon förutom att baka tunnbröd i den vedeldade ugnen sprider och delar med sig av sitt intresse för brödtraditioner, råvaror och tekniker. Sedan långt tillbaka har NikAnnika haft ett intresse för ekologiska råvaror, rättvis handel och varit verksam inom Slow food Sápmi.

Pascale Baudonnel

Pascale är utbildad ystteknolog från Frankrike och har arbetat med ost i Norge sedan 1983. Hon har länge jobbat för att främja ystandet av norska opastöriserade traditionsostar, både gentemot myndigheter, genom utbildning av mejerister och genom egen produktion av ostar. 2009 fick hon hederspris av Slow Food för sitt arbete med traditionsostar. Hon är kontaktperson för mejerister för Kompetansnavet Vest och driver dessutom en liten butik med ystningsutrustning, Ystebui.

Sebastien Boudet

Fransk surdegsbagare, konditor, författare och brödbloggare. Han har 25 års erfarenhet av att driva bageri och är grundare av Petit France som tre år i följd vann Gulddraken för bästa café. Sebastien håller kurser, undervisar och brinner för mathantverk och bra bröd. Han medverkar ofta i tv-program.Sebastien är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverket.

Stina Algotsson

Matkonsult, matskribent och kokboksförfattare. Har arbetat med information och utbildning inom områdena mat, miljö, hälsa och matkultur på Hushållningssällskapet i Jönköping och tidigare på Jordbrukets provkök. Har också arbetat som lärare bl a på hotell- och restaurangprogrammet.
Har särskilt studerat den småländska matkulturen, vilket resulterade i boken Smaka på Småland. Brinner för den enkla, jordnära maten, lagad av bra råvaror. 

Sven Lindauer

Sven Lindauer kommer från Tyskland och är en av Eldrimners återkommande charkexperter. Han har sina rötter i familjens charkuteri som han driver idag. Sven har tysk mästarutbildning inom slakt, styckning och charkuteri och gjorde sin lärlingstid vid Herrmannsdorfer Landwerkstätten i Bayern. Sven är också utbildad inom gastronomi och ekologisk lantbruksproduktion.

Ulrika Brydling

Frilansande ekokock, matkonstnär och sommelier. Driver nyöppnade Bro Park krog tillsammans med sin syster Carina. Tränade svenska juniorkocklandslaget inför OS i Erfurt 2008 och har under många år arbetat med lokala matvaror och mathantverk. Sitter även med i juryn för tävlingen Unga Ekokockar

SM i Mathantverk 2017

Kontaktperson SM i Mathantverk

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB