Juryordföranden

Svenska Mästerskapen i Mathantverk

Juryordföranden 2023

Anna Kaijser
Anna är livsmedelsagronom har varit lantbrukare i 18 år med inriktning på ekologisk spannmåls-och vallfröproduktion, djurhållning och livsmedelsförädling med det egna Halltorps mejeri som var ett ystningsmejeri där hon lade ner själ och hjärta under 15 år och tillverkat prisbelönta ostar. Anna arbetar idag verksamhetsansvarig för LRFs branschavdelning Lokal Mat och Dryck.

Carina Brydling
Ekokock som under 20 år drivit egna restauranger, tävlat i matlagning, skrivit kokböcker, hållit föreläsningar och utbildningar. Carina är food & beverage manager på nyöppnade Wood Hotel i Skellefteå. Carina var med i svenska kocklandslaget 2005 – 2008 och har tillsammans med sin syster Ulrika drivit ett flertal restauranger, senast Bro Park i Upplands bro. Brinner för mångfald och god mat, mat med ursprung och identitet. Carina har suttit i jury under ett flertal år. Är en av Eldrimners ambassadörer för mathantverket.

Caroline Lindö 
Hantverksbagare och forskare som driver Brödlabbet utanför Lund. På brödlabbet går hantverk och vetenskap hand i hand och Caroline utbildar hemmabagare och yrkesbagare i surdegens vetenskap. Caroline har specialiserat sig på att tillämpa  bakningens mikroorganismer, processer och surdegens vetenskap i hantverket att baka bättre bröd.

Cinzia Paulsen
Cinzia har ett förflutet som gårdsmejerist. Efter det var hon produktionsansvarig på Kavli där hon sysslade med produktutveckling och säkerhetsfrågor. Hon har också arbetat med marknadsföring av ostar samt medverkat i en sensorikgrupp på Uppsala Universitet.

Erik Måneld
Kock och föreläsare om hur vi kan arbeta för att jorden kan bli lite friskare. Har även en blogg där han erbjuder kurser och möjligheter för inspiration. Har varit och hämtat inspiration runt om vi världen om det jordnära hållbarheten i bland annat Paris, Casablanca och Calcutta.

Ilona Miglavs 
Har arbetat med fisk och skaldjur i över 35 år. Är marinbiolog med ett förflutet inom fiskeriforskningen i Norge. Har under många år arbetat som utbildningsansvarig på Göteborgs Fiskauktion Utbildningscenter med målgruppen barn och ungdom i fokus. Idag är hon utbildningskoordinator och kvalitetsansvarig på grossisten Hanssons Fisk i Göteborg men arbetar också med information, inspiration och utbildning vid organisationen Sjömatsfrämjandet. Diplomerad av Västra Gastronomiska Akademin och Gastronomiska Akademin.

Ingela Svanström
Ägare av Tant Sprit mat & dryck , kak & bak. Arbetat inom livsmedels- och dryckesindustrin. Skicklig inom marknadsföring, mat och dryck, marknadsplanering, affärsplanering och hantering av distributionskanaler. Starkt entreprenörskap och yrkesexamen från Örebro universitet Grythyttan.

Jürgen Körber
Charkmästare och slakt- och charkchef på den ekologiska gården Herrmannsdorfer Landwerkstätten i Bayern. Han har hållit charkkurserpå Eldrimner och suttit som ordförande i SM i över 10 år. Att se Jürgen stycka ett lamm är en sann skönhetsupplevelse, att smaka hans charkprodukter en sensorisk toppupplevelse.

Kerstin Johansson
Kerstin är en mycket erfaren mejerist och ordförande i Sveriges Gårdsmejerister. Hon ystar idag några av Sveriges mest kända hårdostar enligt gamla svenska recept på Almnäs Bruks mejeri utanför Hjo.

Kimmo Rumpunen
Kimmo arbetar som utvecklingsledare, forskare och växtförädlare vid Institutionen för växtförädling på SLU. Han har ett brett intresse för hortikulturella växtslag, särskilt frukter och bär. Som forskare har han särskilt intresserat sig för olika kvalitetsaspekter hos frukter och bär såsom innehållet av olika hälsobefrämjande ämnen. Han har idag ansvar för sortframställning av äpple, svarta vinbär och havtorn. Under 2010-2018 initierade och drev han projektet Centrum för Innovativa Drycker som nu övergått i Balsgård Foodtech AB, en testbädd för dryckesutveckling.

Kristina Åkermo
Kristina Åkermo är inte bara gårdsmejerist utan även veterinär. Hon startade år 2003 Oviken Ost i Jämtland, där hon tillverkat ost, smör och yoghurt på gårdens fårmjölk samt komjölk från lokal mjölkproducent. Kristina är en populär kursledare hos Eldrimner.

Lena Flaten
Utbildade sig till kock i Norge. Hon jobbar gärna vintrar i fjällen och somrar vid kusten. Lena har även jobbat utomlands, innan hon köpte Restaurang Flamman i Storlien 2003. Hon brinner för närproducerad mat och matlagning. Hon vann tävlingen årets krogrätt Jämtland/Härjedalen 2002 och har i flera år suttit i juryn för SM i mathantverk samt suttit i juryer för andra mattävlingar.

Lotta Kristensson
Har startat och drivit Lottas bak & form på Tjörn. Under sin tid på Lottas belönades bröden där med flera SM-medaljer. Lotta är en pionjär på att baka med lokala ekologiska mjölksorter och är en omtyckt kursledare på Eldrimners nybörjarkurser

Malin Ek
Mejerist har drivit Ådala Gård i Billinge som var ett av Europas minsta mikromejerier. Där ystade hon flera olika sorters ostar varav flertalet vunnit medaljer i SM. Förutom ost har Malin även tillverkat prisbelönta chilisåser, kryddsalt, marmelad och ramslökskapris. Idag frilansar Malin bland annat som rådgivare för hantverksmejerister.

Manfred Enoksson
Bagarmästare, utbildad i Tyskland, verksam på Saltå Kvarn i produktion och med kurser och utbildning fram till 2023. Jobbar nu med utbildning, produktutveckling och rådgivning i eget företag. Har arbetat med gamla kulturspannmålsorter sedan 1991. Manfred är mannen bakom Eldrimners handbok i hantverksbageri, Bakverksta’n.

Mats Carlehög
Sensorisk analytiker och projektledare på Sensoriska, konsument-och innovationsavdelningen på Nofima i Norge sedan 1997. Han har mångårig erfarenhet av att leda sensoriska projekt med sensoriska paneler och en bred sensorisk kunskap från olika livsmedelsprodukter. Han är också styrelseledamot i den norska Sensorisk Society Group.

Niklas Sundström 
Niklas är uppvuxen på en gård med nötköttsproduktion och har jobbat som slaktare i Sverige under flera år. Han har gesällbrev från den treåriga lärlingsutbildningen på den ekologiska gården Herrmannsdorfer i Tyskland. Där fick han både praktiskt och teoretiskt lära sig arbeta med olika djurslag så som nöt, gris och lamm. Nu är Niklas tillbaka i Sverige och jobbar på Almunge Kött, ett familjeägt företag som driver slakteri och styckning för den lokala marknaden. Företaget arbetar främst med legotillverkning, men även med egna produkter inom charkuteri. Niklas anlitas även som expert på Eldrimners kurser.

Patrik Sewerin
Patrik Sewerin har arbetat på olika krogar i Jönköping, på Garveriet i Floda och som restaurangchef på Gunnebo slott. Vinnare av hållbarhetspriset 100% cirkulärt 2020 i kategorin gästupplevelse.

Sébastien Boudet
Sébastien är surdegsbagare, konditor och författare som har drivit en surdegsrevolution i Sverige sedan han flyttade hit i början av 2000-talet. 2008 öppnade han Petite France på Kungsholmen och han har drivit Sébastien på Söder i Söderhallarna. Ekologi, hållbarhet och kretslopp genomsyrar hans arbetssätt. Sebastien håller kurser, undervisar och brinner för mathantverk och bra bröd, han är en av Eldrimners ambassadörer.

Stina Algotson
Tidigare konsulent vid Hushållningssällskapet i Jönköpings län och har skrivit en rad kok- och matböcker, bland dem Julens bästa mat, Mat för hela året och Från jord till bord. Stina är expert på småländska rätter, bland annat ostkaka.

Thorkil Boisen
Biolog, glassproducent och utbildare. Han drev tidigare Boisen Is på Bornholm och utbildar småskaliga producenter regionalt genom föreningen Smagen av Danmark. Arbetar för att öka antalet småskaliga producenter på Bornholm, bland annat genom sitt engagemang i föreningen Regional Madkultur Bornholm.

Tua Wigforss
Tua har sedan 1997 drivit sitt lantbruk och företag TuaCultura i Vesene med odling av ekologiska grönsaker, havtorn, lammproduktion, gårdsbutik med brödbakning och marmeladkokning. Hon innehar nio SM-medaljer i sylt och marmelad. Tua var med och startade Bondens egen Marknad, projektledde VästraGötalands deltagande vid Eldrimners första Smaklustmässa i Stockholm, arbetade på Lokalproducerat i Väst och har varit en av medlemmarna i ÄKTA SYLT. År 2010 utbildade hon sig till civilekonom och gymnasielärare och arbetar sedan 2015 vid Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn, där hon undervisar i företagsekonomi och UF (Ung Företagsamhet). Hennes elever har vid flera tillfällen deltagit i UF-SM i Stockholm.

Viktor Vesterberg
Viktor Vesterberg har en bakgrund som kock, är utbildad agronom och doktorerar idag inom Environmental Social Science vid Göteborgs universitet. Hans forskningsintresse kretsar kring mötet mellan livsmedelsproduktion och matkultur i allmänhet och inom fisket i synnerhet. Viktor är också en återkommande skribent i Eldrimners tidning Mathantverk. 

 

Kontaktperson SM i Mathantverk

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB