Grande Finale för uppropet
om gamla förädlingstraditioner

Bodil Cornell berättade och Ida Lundström lagade rätterna med hjälp av medarbetare på Eldrimner.

Ja, nog blev det en härlig Grande Finale alltid när Bodil berättade om hur uppropet om gamla förädlingstraditioner utfallit och Ida som med hjälp av andra medarbetare från Eldrimner och Sara Jonasson, före detta Yh-elev, fixade smakbrickor till alla seminariedeltagare.

Eldrimners turné med mathantverksdagar, handlade just om detta att hitta gamla recept och förädlingsmetoder.

– Målet var att låta historien inspirera dagens mathantverkare till att kreera nya produkter utifrån gamla recept och förädlingsmetoder, berättade Bodil.

Till sin hjälp i presentationen på Særimner fanns dels en utställning, dels smakbrickor med ett spännande urval av produkter.

Uppslutningen under turnén har varit stor i så gott som alla län. I god tid innan mathantverksdagarna hade Eldrimner begärt att få in recept på produkterna med innehåll såväl som tillagningsmetoder. Ida testlagade en hel del i Eldrimners förädlingslokaler och mycket tillverkades också i förväg av mathanverkare. Sedan hölls mathantverksdagar med smakverkstäder på en ort i respektive region.

Till mathantverkdagarna bjöds det även in personer som kunde berättade om den regionala matkulturen och mathantverkare deltog genom att beskriva hur hon eller han återupptagit tillverkningen av en kulturprodukt. Andra programpunkter var gruppdiskussioner och information om Eldrimner.

Ett resultat från turnén är recepthäften från varje län med ett inbjudande produktblad på varje rätt, där produktens historia beskrivs.

– I många fall har det handlat om recept på inälvsmat, sade Bodil. Längre tillbaka var det viktigt att ta till vara allt från djuren, inte bara det fina köttet. Nu vill yngre mathantverkare gärna ta upp de gamla traditionerna och skapa intresse för inälvsmat, som kan vara mycket god, tillagad på rätt sätt.

– När vi provlagade efter recepten fick vi modifiera dem en aning, främst salthalten. De flesta recepten kommer från en tid då det inte fanns kyl- och frysskåp, så man vara tvungna att använda salt som konserveringsmedel.

På smaktallrikarna på dagens seminarium fanns olika korvar, exempelvis Skallekorv från Skåne, tillverkad av hjärtslag från nöt, det bjöds på pastejer i flera varianter, Strömmingsbullar från Uppsala län, en produkt som för övrigt Martin Bergman från Vilhelmina trodde starkt på. Vi fick smaka på Brynost, ystad med hjälp av surmjölk – ett smörgåspålägg från Småland, Ugnstrull från Gotland, små surdegsbullar fyllda med fläsk, lök och peppar alternativt strömming.  Ett njurbröd från Östergötland blev mycket uppskattad liksom den helt vegetariska Påsakorven från Jämtland. Drycken till allt detta var Sima, en dryck med rötter i Norrbotten och den blev klart godkänd av alla!

Text: Inez Backlund

 

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB