Makar i mathantverk
- Att leda tillsammans
Anna och Roberts Schweitz på Annas Hembageri och Jeanette och Kristian Carlsson på Öströö Fårfarm berättar om hur de tacklar att inte jobba för mycket, känner glädje för jobbet, vem som bestämmer, äktenskapsbråk på jobbet och om att hålla kärleken vid liv och hålla sig borta från utbrändhet och i stället hitta egentid och fritid.
Anna Schweitz är utbildad kostekonom och arbetade tidigare i storkök men för sju år sedan föddes tanken på att starta upp ett litet hantverksbageri med surdeg, bullar och småkakor. Planen var att baka på förmiddagarna och sälja på eftermiddagarna – ett litet, tajt enmansföretag som Anna skulle kunna driva själv och samtidigt finnas till hands för sönerna på 10 och 12 år.
Robert, som träffade Anna under sin juridikutbildning i Uppsala, skulle fortsätta att arbeta som jurist i Stockholm och stå för en trygg och säker inkomst. Han hjälpte däremot till med bygget av själva bageriet vilket han själv beskriver så här: ”det gick sådär eftersom jag var en av två killar i min klass som valde syslöjd i skolan”.
Att stå helt utanför det populära bageriet visade sig rätt snart vara omöjligt när Anna i panik ringde in Robert för att ta hand om disken. Han befordrades snart till att ansvara för att strö pärlsocker på bullarna och ungefär där någonstans kände även Robert att det här med bageri är ju otroligt roligt!
Paret åkte på en studieresa till Frankrike tillsammans med Eldrimner. Robert slutade till kollegornas förvåning som jurist och nu är de fyra anställda i företaget och utökar till åtta anställda under sommarens högsäsong i Mariefred.
Kristian är uppvuxen med kor och får på granngården till Öströö Fårfarm. Från 1987 arrenderar han och frun Jeannette Öströö Fårfarm med 50 hektar åker och en sliten ladugård. Planen var att de skulle slakta, sälja kött och bereda skinn. Jeanette är utbildad skräddare och skinnpriserna var under det 1987 riktigt bra så förhoppningarna var stora! Året efter kraschar marknaden för skinn och priserna går i botten. Paret tvingas arbeta på sidan om gården och i samma veva är Jeanette med i en bilolycka och blir sjukskriven. Men drömmen lever trots allt vidare och de båda trivs med gårdslivet. Nu, drygt 25 år senare har de 520 tackor och 900 lamm i årsproduktion, de har utökat antalet hektar, de har byggt ett eget gårdsslakteri med styckning och försäljning, de har utvecklat café- och restaurangverksamhet och anordnar lammsafari för besökare. Idag är sammanlagt under ett år, med högsäsongen inräknad, omkring 20 personer anställda på gården.
Det handlar om två olika par i två helt olika branscher. Kristian och Jeanette i det traditionella lantbruksförhållandet och Anna och Robert i det lite modernare företagandet där Anna är majoritetsägare.
Att inte jobba för mycket
– Att som par och företagspartners inte jobba för mycket är svårt, säger Anna. När man arbetar med det man älskar och aktivt har valt ett annat liv så är det otroligt viktigt att bromsa varandra, att försöka hålla sig till företagets grundplan och att inte hoppa på varje ny idé.
– Det dåliga samvetet för barnen är också en bra termometer, när barnen säger ”bageriet” är allt lugnt, när de säger ”jävla bageriet” har man jobbat lite för mycket en period.
För Kristian och Jeanette är det ibland svårt att se vad som är jobb och vad som är fritid då det bor och lever på gården som också är företaget. Trots att den nu 17-åriga dottern ibland hävdat att ”ni jobbar ju jämnt” så känner de båda att de har haft förmånen att alltid ha funnits hemmavid efter skolan och alltid har kunnat skjutsa till träningar och kompisar.
Att känna glädje i jobbet
Anna känner fortfarande att det är häftigt och roligt att de vågade ta steget. Allt är dock inte sockersött, även bagare är kräktrötta 03.00 den femtonde lördagen i rad.
– Men när de första bröden är gräddade och dofterna sprids i bageriet så är det fantastiskt. Har jag en dålig dag och är låg på energi så får man ta kassan i butiken – där fylls man på av glada & nöjda kunder och får suga till sig av beröm och härliga skratt.
Jeanette och Kristian tycker att det är lätt att se med en plus- och minuslista att det fortfarande är kul.
– Höstslakten sliter i och för sig hårt, säger Kristian och det är skönt när den är över. Vårens första 500 lamm är också väldigt söta och sen kommer det 400 till, skrattar han.
Allt har sin tid på en gård och variationen under året gör att det aldrig blir tråkigt.
– Att kunna glädjas åt att allt, från lamm, till slakt, till styckning och till korv är av bästa kvalitet och att med stolthet ha kundkontakt ger också glädje.
Äktenskapsbråk på jobbet
– Att personalen kommer en nära in på livet är givet på gården där den privata familjealmanackan är integrerad i företagets kalender för att få strukturen att gå ihop betyder inte att man kan ta allt inför publik. Det är sällan det är bråk, mer att vi inte är överens, lägger Kristian till.
Att inte bråka inför kunder tycker Anna såklart är en självklarhet men personalen kanske inte alltid klarar sig undan. Problem som uppstår måste ibland lösas snabbt och då måste diskussionen ske vid bakbordet. Att däremot kunna lämna det snabbt och inse att långsurhet inte fungerar är ett måste!
Hålla kärleken vid liv
Att prioritera varandra och få tid för familjen är värdefullare än någonsin när man jobbar tillsammans i ett företag. Båda paren tar ett par veckors semester per år och lämnar gård och bröd för att bara få vara familj.
– Förmånen att få jobba tillsammans med den man älskar är härlig, men att tanken på att man är mer än arbetsledare, bagare, förälder måste leva. Man är även varandras käraste och det är viktigt att komma ihåg, säger Anna.
Hålla sig ifrån den berömda väggen
Ett av skälen till att Anna valde att satsa på sitt bageri var att hon i sitt förra liv gick in i den berömda väggen. Hon är idag glad över den erfarenheten och även möjligheten att få välja om och hon känner väl igen sina tecken. För Anna var inte själva jobbandet problemet utan att hon måste ha känslan av att ha kontroll över situationen, så för henne är lösningen struktur, listor och prioriteringar. Styrkan och tryggheten att få jobba med sin man visar sig även här, Robert har redan sett förfallet en gång och ser när det är fara och färde. Robert lägger till att vetskapen om att de en gång har valt det här livet ger dem även friheten att de när som helst kan välja bort det igen.
Jeanette och Kristian tar för vara att alltid stänga av telefonen på kvällen. Som mer etablerad vågar man även tacka nej till vissa erbjudanden och uppdrag, att stänga ner och att inte säga ja till allt.
Bolagsstrukturer som gifta
Båda paren driver sina företag i formen aktiebolag och säkerheten i att vara gifta är värd att påpeka, annars rekommenderar Robert att skriva tydliga kontrakt om någonting skulle hända. Anna och Robert har ägandeförhållandet 60/40 och som jurist tycker Robert att det finns en viktig poäng där.
– Någon måste ibland kunna ta det avgörande beslutet, säger han.
En gång under sju år har de själva fått ta den beslutsvägen att majoritetsägaren får bestämma och det kan vara riktigt skönt att ha den utvägen när man är överens om att man inte är överens.
Kristian & Jeanette äger 50 procent vardera och har istället beslutanderätt inom sina egna områden. – Om Kristian hävdar att han behöver köpa en ny traktor så är det nog så enkelt att han behöver det, säger Jeanette som istället har ansvar över café, restaurang och försäljning.
Oftast resonerar de ändå igenom alla frågor tillsammans och under den mest hektiska tiden under sommaren så tar de cykelturer under kvällarna för att få ventilera dagen, hinna prata av sig och bara umgås på tu man hand.
Även Anna och Robert rör på sig tillsammans, men under kvällens hundpromenad istället. De större frågorna inom företaget bokar de in som schemalagda möten, både Anna och Robert gillar det arbetsupplägget och genom sina tidigare erfarenheter vet de att det är ett sätt som fungerar bra.
Text: Therese Isaksson