Mejeri

Tävlingsklasser och definitioner

Mejeri – Klasser & definitioner 2023 

Tävlingsklasserna för 2024 års tävling publiceras i samband med att anmälan öppnar 1 juni. 

BLÅMÖGELOST
Alla typer av blåmögelost oavsett yta.

FÄRSK SYRAD OST
Färskost, även kallad lactique, som ej har någon utveckling av jäst eller mögel. Inkluderar även bredbar ost samt ost med kryddor. Observera att salladsost tävlar i klassen Övrig ostVid för få anmälda produkter i någon av klasserna Färsk syrad ost och Mognadslagrad syrad ost kan dessa komma att slås ihop till en gemensam klass.  

HÄLSINGEOSTKAKA
En bakad produkt av ostmassa. Innehåller mjölk, löpe, mjöl, eventuellt en liten mängd socker och eventuellt ägg. Kan vara kryddad. Även brynost tävlar i denna klass. Vid för få anmälda produkter i någon av klasserna Hälsingeostkaka eller Småländsk ostkaka kan dessa komma att slås ihop till en gemensam klass.  

MJUK OCH HALVMJUK KITTOST
En mjuk till halvmjuk osttyp tvättad med saltlösning eller linenskultur. I de fall där även vitmögel används skall utseende och smak ha typisk kittkaraktär. Inkluderar även ostar tvättade med öl eller sprit.

MJUK VITMÖGELOST
En mjuk ost med vitmögelyta.

MOGNADSLAGRAD SYRAD OST
Färskost, även kallad lactique, som genom lagring utvecklat en yta av jäst och/eller mögel. Vid för få anmälda produkter i någon av klasserna Mognadslagrad syrad ost eller Färsk syrad ost kan dessa komma att slås ihop till en gemensam klass. 

PRESSAD OST/HÅRDOST
Inkluderar alla typer av pressade ostar oavsett yta. Även Källarlagrad getost tävlar i klassen.

SMAKSATT STEKOST
Smaksatt ost avsedd att stekas. Innehåller endast mjölk, mjölksyrakultur, salt, löpe samt kryddning. Vid för få anmälda produkter i någon av klasserna Smaksatt stekost eller Stekost kan dessa komma att slås ihop till en gemensam klass. 

SMÅLÄNDSK OSTKAKA
En bakad produkt av ostmassa. Innehåller mjölk, löpe, ägg, socker, grädde och mjöl. Kan också innehålla mandel och kryddor. Vid för få anmälda produkter i någon av klasserna Småländsk ostkaka eller Hälsingeostkaka kan dessa komma att slås ihop till en gemensam klass.

SMÖR
Framställd av grädde där endast salt och eventuellt mjölksyrakultur tillsatts. Får ej vara kryddat. Grädden som används ska vara separerad i producentens företag eller på annat gårdsmejeri. Smör presenteras för juryn utan förpackning, upplagd på fat.

STEKOST
Ost avsedd att stekas. Innehåller endast mjölk, mjölksyrakultur, salt och löpe. Vid för få anmälda produkter i någon av klasserna Stekost eller Smaksatt stekost kan dessa komma att slås ihop till en gemensam klass.

SVENSK HÅRDOST
Pressad ost i huvudsak tillverkad av komjölk som är inspirerad av traditionell svensk hårdost. Den kan vara grynpipig eller rundpipig och kan vara smaksatt med kryddor som är traditionella för svensk ost, såsom kummin och nejlika. Vid för få anmälda produkter i klassen kan den komma att slås den ihop med klassen Pressad ost/hårdost.  

VIT CAPRIN
En halvmjuk, grynpipig getost med vitmögelyta som ska vara tegelstensformad.

ÖVRIG OST
Ostar som inte kan tävla i någon annan klass, exempelvis kryddost, osyrad färskost eller rökt ost. Inkluderar även ostar av mozzarellatyp eller salladsost som är vakuumförpackad, ligger i saltlake eller oljemarinerad. Rökt stekost tävlar i klassen Smaksatt stekost.

Tävlingskriterier & undantag

För mejeriprodukter tillåts inte standardiserad mjölkråvara; standardisering av fett- och proteinhalt.

KRAV-godkänt vax utan färgämnen är tillåtet, men plastic coating accepteras ej.

Genmodifierat ystningsenzym är inte tillåtet.

Anmälan
Klassen Svensk hårdost: för Eldrimners utvecklingsarbete inom Svensk hårdost ber vi dig som vill att lämna en beskrivning om vilken ost du inspirerats av och hur du resonerat och gått tillväga för att få fram din ost. Denna beskrivning är helt frivillig och delges inte till juryn utan används endast för internt bruk på Eldrimner.

Bedömning
Mejeriprodukter bedöms tempererade. I klasserna Stekost och Smaksatt stekost steks produkterna i samband med bedömningen. 

SM i Mathantverk

  • Datum:19-20 september
  • Plats: Växjö konserthus
  • Anmälan öppnar 1 juni

Kontaktperson SM i Mathantverk

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB