Mejeri

Tävlingsklasser och definitioner

Mejeri – Klasser & definitioner 2021

BLÅMÖGELOST
Alla typer av blåmögelost oavsett yta.

FÄRSK SYRAD OST
Färskost, även kallad lactique, som ej har någon utveckling av jäst eller mögel. Inkluderar även bredbar ost samt ost med kryddor. Observera att salladsost tävlar i klassen Övrig ostVid för få anmälda produkter i båda klasserna färsk syrad ost och mognadslagrad syrad ost slås klasserna ihop till en gemensam klass.  

HÄLSINGEOSTKAKA
En bakad produkt av ostmassa. Innehåller mjölk, löpe, mjöl, eventuellt en liten mängd socker och eventuellt ägg. Kan vara kryddad. Även brynost tävlar i denna klass. 

MESE
Inkokt get- eller kovassle. Kan vara bredbar eller i block. Produkten får innehålla en mindre mängd mjölk (< 3 %) men ej grädde.

MJUK OCH HALVMJUK KITTOST
En mjuk till halvmjuk osttyp tvättad med saltlösning eller linenskultur. I de fall där även vitmögel används skall utseende och smak ha typisk kittkaraktär. Även ostar tvättade med öl eller sprit.

MJUK VITMÖGELOST
En mjuk ost med vitmögelyta.

MOGNADSLAGRAD SYRAD OST
Färskost, även kallad lactique som genom lagring utvecklat en yta av jäst och/eller mögel. Vid för få anmälda produkter i båda klasserna färsk syrad ost och mognadslagrad syrad ost slås klasserna ihop till en gemensam klass. 

OST SOM SKA SMÄLTAS
Ost som framställts för att gynna god smältbarhet och som i första hand rekommenderas att ätas smält, som huvudrollen i en rätt. I denna klass tävlar till exempel ostar som inspirerats av ostsorterna Vacherin Mont d’Or och Raclette. Stekost tävlar i egen klass.

PRESSAD OST/HÅRDOST
Inkluderar alla typer av pressade ostar oavsett yta. Hit hör även Källarlagrad getost.

SMÅLÄNDSK OSTKAKA
En bakad produkt av ostmassa. Innehåller mjölk, löpe, ägg, socker, grädde och mjöl. Kan också innehålla mandel och kryddor.

SMÖR
Grädde där endast salt och eventuellt mjölksyrakultur tillsatts. Grädden som används ska vara separerad i producentens företag eller på annat gårdsmejeri. Smör presenteras för juryn utan förpackning, upplagd på fat.

STEKOST
Ost avsedd att stekas. Innehåller endast mjölk, mjölksyrakultur, salt, löpe samt eventuell kryddning.

SVENSK HÅRDOST
Pressad ost gjord i huvudsak på komjölk som ska vara inspirerad av traditionell svensk hårdost. Den kan vara grynpipig eller rundpipig och kan vara smaksatt med kryddor som är traditionella för svensk ost, såsom kummin och nejlika.

VIT CAPRIN
En halvmjuk, grynpipig getost med vitmögelyta, tegelstensformad.

ÖVRIG OST
Exempelvis kryddost, osyrad färskost eller rökt ost. Hit hör också ostar av mozzarellatyp och salladsost som är vakuumförpackad eller ligger i saltlake. Rökt stekost tävlar i klassen Stekost.

Tävlingskriterier & undantag

För mejeriprodukter tillåts inte standardiserad mjölkråvara; standardisering av fett- och proteinhalt.

KRAV-godkänt vax utan färgämnen är tillåtet, men plastic coating accepteras ej.

Genmodifierat ystningsenzym är inte tillåtet. Vax utan färgämnen får användas.

Anmälan
Klassen Svensk hårdost: för Eldrimners utvecklingsarbete inom Svensk Hårdost ber vi dig som vill att lämna en beskrivning av vilken ost du inspirerats av och hur du resonerat och gått tillväga för att få fram din ost. Denna beskrivning är helt frivillig, lämnas in tillsammans med din produkt men delges inte till juryn. Den är endast till för internt bruk på Eldrimner och värdefull i vårt utvecklingsarbete.

Bedömning
Mejeriprodukter bedöms tempererade.

SM i Mathantverk

  •  19-21 oktober, 2021
  •  Frösö Park Hotel, Östersund

Kontaktperson SM i Mathantverk

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB