Producent nära konsument

Producent nära konsument - konferens

Eldrimner arbetar med ett projekt för att aktivt bidra till att höja kompetensen inom korta livsmedelskedjor genom erfarenhetsutbyten för effektivare direktförsäljning. Projektet finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Konferensen Producent nära konsument arrangeras i samband med Saerimner, mötesplatsen för mathantverkare. Du kan välja att enbart dessa seminarier eller på samtliga seminarier på Saerimner. I anmälningsformuläret är dessa seminarier markerade med PnK (Producent nära konsument). 

Seminarier

Försäljningsinspiration från Frankrike

I Frankrike hittar du flera inspirerande metoder och modeller för att sälja mathantverk direkt till konsumenterna. Följ med på en smakresa i ord och bild där du får ta del av lärdomar och upplevelser från Eldrimners studieresa från maj i år då vi reste runt i Rhone Alpes-regionen och besökte producenter som på olika sätt knutit nära band till sina konsumenter.

En resa i honungens smakrike

Olika sorters honung, dess mångfald av smaker och hur dessa kan lyftas fram är fokus under detta seminarium. Finns det honung med lokal smak? Kan smakerna mätas? Och hur kan detta i så fall kommuniceras och tas tillvara i marknadsföringen för att bygga en relation till konsumenterna?

Niklas Ekstedt

Restaurangchefen, kocken, programledaren och kokboksförfattaren – titlarna blir många på matprofilen Niklas Ekstedt. Han växte upp i Järpen i Jämtland, men har sedan dess rest och bott på många platser. Han har haft flera olika prisbelönta och stjärnströdda restauranger, men har också hunnit med att skriva fem kokböcker. 

Lönsamhet i mathantverksföretag

I en värld där mat är billig och finns i överflöd i butikerna, så kan det vara tufft att konkurrera och finna en plats att sälja mathantverksprodukter. Det är dock många mathantverkare som genom att hitta sina egna vägar får ihop verksamheten och de ekonomiska kalkylerna. I detta samtal får du följa med några mathantverkare som delar med sig av sina erfarenheter om lönsamhet.

Att sälja mathantverk

Det är i år 27 år sedan som Patricia Michelson, efter att ha använt ett skjul i sin trädgård för att sälja ostar, öppnade den lilla butiken La Fromagerie i Highbury i centrala London. Med åren har hon lyckats skapa ett framgångsrikt koncept med försäljning av småskaligt mathantverk. Till Saerimner kommer hon för att berätta hur hon tänker kring försäljning av mathantverk och de mervärden som mathantverket ger.

Att bygga en gemenskap kring ditt företagande

Jennifer Kast berättar om Neal’s Yard Dairy, London, och deras arbete med att involvera människor kring företaget: producenter, kunder, andra företagare och medarbetare. Neal’s Yard Dairy grundades år 1979 och distribuerar, säljer och lagrar engelska hantverksostar. 

Våga integrera

Oavsett om man har hela kedjan från uppfödning, via slakt, styckning till charkuteri själv eller om man enbart gör en del av kedjan så är det viktigt att vara medveten och aktiv för att påverka stegen som kommer före och ha kunskaper om vilka de viktigaste faktorerna är. Sven Lindauer berättar om sin väg till egen produktion och sina erfarenheter.

Landsbygdsturism med mathantverk i centrum

Eldrimner med Bodil Cornell i spetsen har åkt runt i hela Sverige och ordnat mathantverksdagar med tema måltidsturism. De har fått höra om det lilla mathantverksföretaget som har emot några få turister till stora mathantverksföretag som tar emot tusentals turister varje år och som har större delen av verksamheten inom turism. 

Lokal förädling inom fisket

Fiskens roll i livsmedelssystemet är skiftande, dubbeltydig och många gånger svår att begripa sig på. Många fisksorter och förädlingsmetoder är omhuldade bärare av kultur, traditioner och identiteter som ofta är starkt lokalt förankrade. Färsk fisk av hög kvalitet har en naturlig koppling till dagliga och lokala landningar.

Svensk hantverksvinäger – en möjlighet för mathantverkare
Malmö vinägerfabrik är ett mikrobryggeri som sedan 2012 tillverkar vinäger under parollen ”mer syra åt folket”. Andreas Malmgren kommer under detta seminarium att berätta om sin resa med Malmö vinägerfabrik. Han menar att vinägertillverkning är en intressant möjlighet för matahantverkare.

Producent nära konsument

 15-17 oktober

 Högbo Bruk

 Anmälan via extern länk

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB