Hantverksmejerier och den svenska forskningen

Vad har gjorts, vad är aktuellt och vilka möjligheter finns för framtiden, med Monika Johansson, SLU.

Forskningens enorma bidrag för utvecklingen av hantverksmejerier och dess produkter är uppenbar. Genom åren har forskningsvärlden gett oss svaren på många av våra svåraste och viktigaste frågor; varför vissa produktproblem dyker upp, hur specifika mikroorganismer påverkar min ost, hur min produktion påverkar omvärlden och hur omvärlden påverkar min produktion.

Visste du att det görs och har gjorts mycket forskning även i Sverige? Det finns massor med värdefull kunskap kopplad till mejerier och hantverksmejerier även inom den svenska akademin.

Monika Johansson är forskare på Institutionen för molekylära vetenskaper och docent i Livsmedelsvetenskap med inriktning mot animaliska livsmedel på SLU i Uppsala. Hon är just nu aktuell i ett projekt som undersöker samband mellan produktionssystem på gården och påverkan på mjölkråvaran. Under det här seminariet ger hon oss ett samlat grepp kring den svenska forskningen inom mejeribranschen men även om det pågående samarbetet med Sveriges Gårdsmejerister. Hon belyser vikten av ökat samarbete och kommunikation med småskaliga producenter, med syfte att förstärka och lyfta upp svensk småskalig produktion och mathantverk. 

Særimner 2021

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB