Säker försäljning av obehandlad dryckesmjölk del 2

Försäljning av säker obehandlad dryckesmjölk – erfarenheter från Eldrimners pilotprojekt, samt forskarperspektiv på mjölk och allergier.

Att sälja obehandlad, det vill säga opastöriserad dryckesmjölk, är tillåtet i flera länder i Europa, exempelvis i England, Frankrike, Tyskland och Finland. Denna mjölk är kontrollerad för att vara säker för konsumenten. Vi menar att det är möjligt även i Sverige. Konsumenter blir mer och mer hälsomedvetna och efterfrågar mjölk ”direkt från kossan”. Eldrimner fortsätter fördjupa sig i frågan som under många år lyfts på Særimner och 2021 hamnade på Eldrimners Krångellista:

Krångel: Opastöriserad dryckesmjölk får bara säljas i små kvantiteter (70 liter per vecka) och en lapp måste överlämnas där köparen uppmanas att koka mjölken. Om mjölken kokas försvinner alla fördelar med opastöriserad mjölk.

Förslag på lösning: Ge tillstånd till lantbrukare att sälja ko-, get- och fårmjölk i större mängder under kontrollerade former.

Med utgångspunkt i detta krångel och med fokus på lösningen vill vi i detta seminarium dela med oss av erfarenheter från Eldrimners pilotprojekt och säkerhetssystem för produktion av opastöriserad mjölk. I seminariets första del (kl. 10.30-11.15) ges en uppdatering från vetenskapens horisont om hälsoaspekter av professor Ton Baars. I denna andra del pratar Agnes Wold om allergier och mjölk, ett av de forskningsområden hon verkar inom. Vi avrundar seminariet med reflektioner från inbjudna och publik om hur vi tillsammans kan nå fram till en lösning på krånglet. 

Medverkande:
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet
Anna Catharina Berge, Veterinary Consulting, expert i Eldrimners pilotprojekt
Birgitta Sundin, Branschansvarig Mejeri & projektledare, Eldrimner
På plats finns:
Mats Lindblad, Livsmedelsverket
Emma Nohrén (MP), ordf. och Magnus Oscarsson (KD) från Miljö- & jordbruksutskottet är hittills klara. Svar från fler tillfrågade politiker inväntas.

Seminariet spelas in för intern användning på Eldrimner samt eventuell publicering i förkortad version.

Artiklar från tidigare seminarier där Opastöriserad dryckesmjölk diskuterats:
Att sälja opastöriserad dryckesmjölk – kan det bli möjligt i Sverige, Umeå 2016 
Trendbrott för opastöriserad dryckesmjölk, Særimner 2017 
Livsmedelsverekt frågar efter dina drömmar, Særimner 2019

Særimner 2021

  •  Seminarium
  •  18 oktober
  •  13:15 – 15:00
  •  Åhaga konferens
  •  Ton Baars, Agnes Wold, Anna Catharina Berge, Livsmedelsverket, Birgitta Sundin 
  •  Efteranmälan
Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB