Inälvor - avfall, resurs eller delikatess?

Matjournalistens, charkuteristens och kockens perspektiv på en förpassad tillgång.

För 20-30 år sedan ansågs detaljer som kalvlever, njure och bräss som riktigt fina krogdelikatesser. I dag blir de hund- och kattmat, i bästa fall. Hur kommer det sig att ju rikare vi blir, desto färre inälvor äter vi? Vilken roll spelar pengarna för vad vi serverar på tallriken? Och finns det något hopp för att vi ska börja äta "hela djuret", även i Sverige? Ann-Helen Meyer von Bremen är lantbruks- och matjournalisten som gått till kossornas försvar och lyft många skevheter i livsmedelsproduktionen. Hon ser inälvor som en viktig resurs som dessutom är alldeles för goda för att bara slängas bort.

Eldrimners expertlärare Niklas Sundström har stor kunskap inom slakt och charkuteri. Genom en inspelad film visar Niklas praktiskt hur man tar vara på och bereder de olika organen från hjärtslaget av gris så att de sedan kan förädlas till charkuterier. Niklas kan svara på frågor kring det och förklara likheter och skillnader mot andra djurslag. Av hjärnslaget i filmen har han gjort en ”Resilienspastej” som kommer provsmakas på seminariet.

Både som kock och matskribent har Jens Linder intresserat sig för inanmat. Det var ingen slump att han lagade maten i SVTs Historieäterna där 1800-talets lungmos blev en uppmärksammad rätt. Jens berättar hur man gjorde förr, och om olika möjligheter till att skapa produkter och rätter av idag. Vad man ska tänka på och kring smak. Bra smak är avgörande i slutändan. Det har gått sjutton år sedan Nose to tail- trenden slog igenom. Har trenden att äta ”allt” av ett slaktat djur utvecklas och har inanmaten åkt med på tåget?

Moderator är Tobias Karlsson, Eldrimner, branschansvarig inom gårdsslakt och charkuteri

Særimner 2021

  •  Seminarium
  •  20 oktober
  •  08:30– 10:00
  •  Västerhus 2
  •  Ann-Helen Meyer von Bremen, Niklas Sundström, Jens Linder
  •  Anmälan via extern länk
Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB