Mathantverk med växtvärk

Tre mathantverkare berättar.

Att både kunna växla upp och växla ner är något de flesta företagare ställs inför då och då. Under Coronapandemin har mathantverkare sett vissa kundgrupper försvinna och behövt anpassa sin verksamhet till lägre försäljning eller andra kundgrupper. Det har krävt flexibel organisation, ändrade arbetsuppgifter och nytänkande. Det har också visat sig att flera mathantverkare har hittat nya möjligheter under Corona-krisen och börjat testa nya tjänster att sälja eller nått nya kundgrupper som vill ha deras produkter.

-Man kan inte enbart spara sig ur en kris, man ska utnyttja den till att utveckla företaget, säger Andreas Sundgren på Brännland Cider. Vi möter tre mathantverkare som har erfarenhet av att växla upp, växla ner och att möta problemen kopplade till Corona med flexibelt tänkande. 

 

Andreas Sundgren, Brännland cider, Västerbotten

På Brännland Cider i Vännäsby utnyttjar man den naturliga vinterkylan och producerar iscider ett sött stilla dessertvin av äpplen. Grundaren Andreas Sundgren har varit entreprenör i en rad olika branscher med erfarenhet av produktutveckling, försäljning och export. Men sedan tolv år driver han Brännland Cider i Västerbotten.

– Vi har klarat oss genom pandemin tack vare minskad tjänstgöringsgrad hos anställda, lägre produktion och det statliga permitteringsstödet. Våra restaurangkunder försvann men nyligen fick vi en ny större utländsk kund. Vi har sett över vårt affärstänkande och renodlat sortimentet så att det stämmer bättre med vår kärnverksamhet.

Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri, Halland

Sara Wennerström på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge söder om Falkenberg har drivit sitt bageri i tio år. Under åren har hon valt att både växla upp och växla ner, alltid med målet att det ska vara både lönsamt och roligt att driva företaget. Det senaste tillskottet är en liten gourmetrestaurang med spannmål som grund, i bostadshuset bredvid bageriet. - Väldigt många tänker på att växa genom att bli större, men jag tänker mer på att växa genom att bli bättre, säger hon. Det är utvecklande att göra nya saker, och ofta kommer även lönsamheten på köpet när man själv trivs med det man gör.  

Adam Arnesson, Jannelunds Gård, Örebro län

-Växer gör det hela tiden hos oss, säger Adam som både har uppfödning av lamm, gris och nöt samt växtodling på sin gård väster om Örebro. Vår tillväxt i företaget handlar dock inte om att öka arealen eller antalet djur utan om att göra mer av det vi har. Förädla och sälja tjänster.
På gården finns stycklokaler och de tillverkar en del korv själva. Det finns planer på att bygga ett gårdsslakteri. Coronapandemin har inte påverkat företaget nämnvärt, Adam och hans föräldrar arbetar regelbundet med utveckling, samarbeten och flexibilitet. De senaste åren har de haft en pop-restaurang på somrarna.

Særimner 2021

  •  Seminarium
  •  20 oktober
  •  8:30 -10:00
  •  Östberget
  •  Andreas Sundgren, Sara Wennerström, Adam Arnesson
  •  Anmälan via extern länk
Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB