Inlämning

Svenska Mästerskapen i Mathantverk

Produktinlämning

Tävlingsprodukter kan lämnas på plats i Växjö eller skickas till tävlingen i förväg. Produkterna bedöms i det skick de lämnas in. Produkter som anländer för sent kommer inte att bli bedömda.

ALTERNATIV 1  INLÄMNING PÅ PLATS

Tävlingsprodukter kan lämnas in på plats i Växjö under kvällen onsdag 18 september och under morgonen 19 september. Mer information om tider för inlämningen samt adress publiceras här i augusti. 

Viktigt: Kontakta tävlingsledningen i förväg om tiderna för inlämning inte fungerar för dig, det brukar gå att lösa. 

ALTERNATIV 2  SKICKA PRODUKTERNA I FÖRVÄG
Tävlingsprodukter kan skickas i förväg med valfri speditionsfirma. Produkterna kan tas emot från och med 11 september. Den tävlande företagaren ansvarar för att produkterna leveraras ända fram till tävlingsadressen, under kontorstid kl. 8.30-17.00 och senast på morgonen den 19 september. Tävlingsledningen har inte möjlighet att hämta ut försändelser på utlämningsställen.

Tänk på att vara ute i god tid. Produkter kan med fördel levereras en vecka-några dagar innan tävlingen, dock tidigast 11 september. Leveransadress och annan nödvändig information för att skicka produkter publiceras här i augusti. Meddela tävlingsledningen med e-post om du skickar produkter.

Viktigt: märk försändelse med kylvaror tydligt med ”KYLA”.

ALTERNATIV 3  SAMORDNA TRANSPORT
Tänk på möjligheten att hjälpas åt med transport av tävlingsprodukter deltagare emellan. Deltagarlista publiceras på Eldrimners hemsida cirka tre veckor före tävlingen, där kan du se om någon annan från ditt närområde ska vara med i tävlingen. 

EFTER TÄVLINGEN
Eldrimner förfogar över inlämnade tävlingsbidrag och eventuellt inlämnat emballage. Det finns ingen möjlighet att få tillbaka tävlingsbidrag eller emballage efter tävlingen. Undantag kan göras för vissa produkter om det avtalas på förhand innan tävlingen. Kontakta i så fall tävlingsledningen.

Efter återkopplingsträffar och smakmingel kommer de provade produkterna som är säkra att konsumera att tas omhand av restaurangprogrammet på Kungsmadskolan i Växjö. Där blir de en del av ett undervisningsmoment kopplat till sensorik.

Mängd produkt 

Varje tävlingsprodukt ska lämnas in i ett helt exemplar. Om produkterna är mycket små måste flera lämnas in för att bedömning, är de stora kan de delas, se vad som gäller för respektive bransch nedan. Jurygruppen består av fyra personer som ska få ett ordentligt smakprov var. 

BAGERI

 • Brödklasser: 1 helt bröd lämnas in. 
 • Bullar: 3 bullar lämnas in. 
 • Hårt bröd och knäcke: minst 2 stora kakor, eller motsvarande mängd om bitarna är mindre, lämnas in. 

BÄR-, FRUKT- OCH GRÖNSAKSFÖRÄDLING

 • Marmelad, sylt, gelé, chutney och sås, senap: 1 burk/flaska om minst 90 g lämnas in. 
 • Ättiksinläggningar, mjölksyrade grönsaker: 1 burk om minst 200 g lämnas in. 
 • Baljväxtprodukter, övriga bär-, frukt- och grönsaksprodukter: Anpassas utifrån typ av produkt. Se till att mängden räcker till ordentligt smakprov för 4 jurymedlemmar. 

MEJERI

Små ostar och produkter på burk lämnas in i ett helt exemplar. För större ostar gäller:

 • Ostar 2–4 kg: en halv ost lämnas in, blir 1–2 kg att bedöma.
 • Ostar över 4 kg: en kvarts ost lämnas in, blir > 1 kg att bedöma. 

CHARKUTERI

Stora charkuteriprodukter upp till ca 2 kg lämnas in i ett helt exemplar. För större produkter kan en bit på minst 2 kg lämnas in. Biten behöver då omfatta både mitten av produktens kärna och en ände med ytan däremellan intakt för rättvisande bedömning. För lufttorkat kött på ben bör en hel produkt lämnas in för rättvisande bedömning. Tävlande kan även välja att ta ut en bit om ca 2 kg där även del av produktens kärna ingår. Ange "torkad på ben" vid inlämningen. 

FISKFÖRÄDLING

Hela produkter ska lämnas in. Om fisken är filéad eller delad behövs bara en sida.

HANTVERKSDRYCK

 • Flaskvolym 50 cl och större: 1 exemplar lämnas in.
 • Flaskvolym mindre än 50 cl: 2 exemplar lämnas in.

ÖVRIGT MATHANTVERK

 • Glass: 1 förpackning om minst 250 g eller flera mindre förpackningar som ger motsvarande mängd. 
 • Innovativt mathantverk: anpassas utifrån typ av produkt. Se till att mängden räcker till ordentligt smakprov för 4 jurymedlemmar. 

Märkning

Vid tävlingen bedöms produkterna anonymt av juryn. Det innebär att produkterna inte får har utan någon fastsittande märkning, stansning eller annan indikation på vem som är producent. Märkningen bifogas istället löst bredvid produkten. 

GÖR SÅ HÄR: Lägg originaletiketten med ingrediensförteckning, namn på produkt och producent samt eventuell branschspecifik information löst tillsammans med produkten i en påse. Märk påsen med tävlingsklass och lämna eller skicka in. 

BIFOGA den översikt på tävlande produkter som skickas ut tillsammans med bekräftelsen på deltagande via e-post cirka tre veckor före tävlingen. 

BAGERI
Bifoga uppgift om bakdag och klockslag tillsammans med bidraget vid inlämningen. Denna information förmedlas till juryn. Gäller ej klasserna knäcke och hårt tunnbröd.

SM i Mathantverk

Kontaktperson

Christina Hedin
Aleksandra Ahlgren

010-225 33 57
aleksandra@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB