Krångellistans historia

Eldrimners grundare och tidigare verksamhetschef, Bodil Cornell, tog initiativ till "krångellistan".

Bodil tog initativ till krångellistan

Det var Eldrimners grundare och tidigare verksamhetschef, Bodil Cornell, som tog initiativ till "krångellistan" och så här skrev hon när arbetet började med att använda listan som ett sätt för Eldrimner att arbeta med att förenkla vardagen för mathantverksföretagen:

"Det är, som alla vet, en mängd byråkratiska krångel på vägen för en mathantverkare. Många regelverk är utarbetade för en storskalig produktion, inte för det lilla livsmedelsföretaget. Vid Saerimner 2019 under diskussionen ”Livsmedelsstrategin och mathantverket” kom som vanligt upp allt möjligt krångel som stör utvecklingen av mathantverksföretaget. Då föddes idén till att Eldrimner skulle upprätta en årlig ”Krångellista”. Kristina Yngwe, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet lovade att sprida listan bland riksdagsledamöterna och generaldirektör Kristina Nordin lovade att sprida den på Jordbruksverket. Så nu har jag samlat på krångel och det var inte så svårt, det finns ju massor av sådana.

Jag skrev om Krångellistan i ledaren i tidningen Mathantverk nr 4 vinter 2019/20. Vi har haft frågan uppe på vinterns alla branschråd och på mathantverksdagarna har jag uppmanat alla att komma in med ”sina” krångel.  Vi har prioriterat hårt och 2020 års krångellista blir den första. Detta är naturligtvis bara första steget. Tanken är att vi nu ska sprida och diskutera dessa krångel på alla möjliga sätt. Vi tänker oss ett ”krångelseminarium” i riksdagshuset (om coronaviruset tillåter i höst). Vi vill också arrangera ”krångel-webbinarier” där vi lyfter ett eller två krångel i taget för att komma framåt och hitta lösningar för framtiden."

Bodil Cornell

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB