Svårigheter att nå ut med alkoholdrycker
Följande åtgärder skulle kunna underlätta för småskaliga företag som producerar alkoholhaltiga drycker:
-
Gårdsförsäljning av alkoholdrycker
-
Differentierad alkoholskatt
-
Förenklad process för att sälja genom Systembolaget
KOMMENTAR: Eldrimner stödjer den utredning om gårdsförsäljning som gjordes 2021 och svarade på en remiss om denna år 2022: En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker - Regeringen.se. Frågan bereds nu på Socialdepartementet. LRF driver frågan och Eldrimner hänvisar den som vill följa frågan till deras hemsida: Gårdsförsäljning av alkohol - LRF.
Vad gör Eldrimner under 2024?
Eldrimner bevakar förslagen kring gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt, men kommer inte arbeta aktivt med detta under året. Utöver detta undersöker Eldrimner vilka svårigheter som producenter ställs inför när de ska börja sälja på Systembolaget.
NYHET 9 JANUARI
EU-kommissionen har inga invändningar mot regeringens förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Regeringen kommer därmed gå vidare med förslaget och besluta om en proposition under nästa vecka som socialminister Jakob Forssmed sedan kommer ta till riksdagen.
Tanken är att förslaget ska börja gälla den 1 juni och innebär att den som gör ett studiebesök hos en småskalig alkoholproducent ska kunna få köpa med sig 0,7 liter sprit, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.
NYHET 6 DECEMBER
Som en del att förenkla att dryckesföretag så arrangerar Eldrimner för första gången ett webbinarium för dig som vill börja sälja drycker via Systembolaget. Under webbinariet guidar Fredrik Arenander, inköpschef på Systembolaget, deltagarna genom de olika sortimenten och förklarar vad som skiljer dem åt.
Fredrik kommer även att gå igenom kvalitets- och försäljningskraven samt vilka volymer som leverantörer förväntas kunna leverera inom en viss tid. Fokus ligger främst på alkoholhaltiga drycker, men även alkoholfria alternativ kommer att beröras kort.
- Det finns många känslor kring att sälja sin dryck via Systembolaget. Vissa tycker att det är en fantastisk möjlighet, andra tycker det är krångligt. På Eldrimner vill vi genom den här satsningen att små producenter av hantverksdryck ska få möjlighet att lära sig mer om hur man gör för att sälja sina produkter vi Systembolaget, säger Viktoria Vestun som arbetar med kursen på Eldrimner.
Deltagare har möjlighet att ange specifika frågor vid anmälan. Ett unikt tillfälle för dig som vill ta steget och börja sälja via Systembolaget!
Anmäl dig till webbinariet här
NYHET 7 OKTOBER
Portugal motsätter sig svensk gårdsförsäljning
Portugal har skickat in ett yttrande om regeringens förslag att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Regeringen ville tilltåta småskalig gårdsförsäljning av alkohol från den 1 juni 2025. Just nu ligger lagförslaget hos EU-kommissionen i Bryssel för granskning. Regeringen får nu avvakta med införandet eftersom EU måste fortsätta behandla frågan efter Portugals invändning mot förslaget, vilket får till följd att hela processen fördröjs i ytterligare tre månader.
NYHET 13 SEPTEMBER
I budgetpropositionen för 2025 aviserar regeringen sänkt alkoholskatt för öl tillverkad av mikrobryggerier och andra oberoende småbryggerier.
För att omfattas av förslaget får producenten som mest producera 3 miljoner liter öl per år. Det finns även krav på att producenten måste vara oberoende från andra ölproducenter, men det finns möjligheter för småbryggerier att samarbeta med varandra. Nedsättningen är kopplad till producentens årsproduktion. De minsta producenterna får 50 procents skattenedsättning och sedan minskar nedsättningen stegvis ju högre årsproduktionen är. Förslaget gäller drycker från både svenska och utländska producenter.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
NYHET 27 JUNI
Den 27 juni remitterade Finansdepartementet ett förslag om sänkt alkoholskatt på öl tillverkad av mikrobryggerier. I promemorian finns förslag om nedsatt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier. Det föreslås att nedsättningen ska omfatta öl producerad av producenter vars årsproduktion uppgår till som mest 3 miljoner liter öl. Det finns även krav på att producenten måste vara oberoende från andra ölproducenter, men det finns möjligheter för småproducenter att samarbeta med varandra. Nedsättningen är kopplad till producentens årsproduktion. De minsta producenterna får 50 procents skattenedsättning och sedan minskar nedsättningen stegvis ju högre årsproduktionen är. Förslaget gäller drycker från både svenska och utländska producenter. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Läs nyheten från finansdepartementet här, där finns även en genväg till promemorian.
Länsstyrelsen Jämtlands län, enheten Eldrimner, skickade in ett yttrande på promemorian om Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier den 30 augusti. Yttrandet hittar du här.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
NYHET 5 JUNI
Den 5 juni presenterade Regeringen ett förslag om gårdsförsäljning av alkoholdrycker. Med den modell för gårdsförsäljning som regeringen nu föreslår kommer det att vara en tydlig skillnad mellan den försäljning som sker på Systembolaget och den försäljning som sker direkt hos producenten, som i enlighet med utredningens förslag ska ske i samband med ett betalt studiebesök. Regeringen kommer härnäst att besluta om en lagrådsremiss. Förslaget kommer att skickas för så kallad notifiering till EU-kommissionen. Bedömningen är att lagstiftningen kan kunna träda i kraft under första halvåret 2025, om inte EU-processen drar ut på tiden.
Läs nyheten från regeringen här.
Uppdaterat 2025-01-09