Krångel Administration & regler kring vasslehantering
Administration och regler kring vasslehantering är inte anpassade till mindre företag som gårds- och hantverksmejerier. Flera regelverk och myndigheter är involverade, vilket gör det svårt för företagare att veta vad som gäller. Kraven på dokumentation är anpassade till storskalig produktion och står inte i proportion till de små livsmedelsföretagarnas situation och den arbetsinsats det kräver. Denna administration utgör en onödig tidskrävande belastning.
Förslag på lösning: Förenkla administrationen för hantering av vassle från hantverkmejerier, framförallt dokumentation i handelsdokument. I samstämmighet med Sveriges Gårdsmejerister föreslås en guide med tydliga riktlinjer för vilka regler som gäller och vilka tillstånd som behövs beroende på vad man vill göra med vasslen.
Vad gör Eldrimner under 2025?
Verka för att reglerna tydliggörs i en guide för att förenkla för företag med vasslehantering. Guiden ska vara för både den som har vassle och vill göra sig av med den och för den som vill ta emot vassle. Att kunna identifiera överflödiga eller krångliga regler som kan tas bort eller förenklas.
Följande besked om förenklingar gav Jordbruksverket 7 maj 2024:
- Om vassle går tillbaka till den gård där mjölken köps behöver inte mejeriet registrera sig som foderanläggning om vasslen skulle användas som foder. Det krävs inte heller något tillstånd för användning av vasslen hos mottagaren. Gäller även mjölk och vassle som foder på den egna gården. (Detta står inte förtydligat på Jordbruksverkets hemsida.)
- Angående handelsdokument går det att komma överens med tillsynsmyndigheten – samt länsstyrelsen för den mottagande gården – att dokumentera i exv. veckovisa handelsdokument eller sammanställningar i block.
Uppdaterad 2025-04-01