KRÅNGLET ÄR DELVIST LÖST!
Den 7 juli 2024 förtydligade Livsmedelverket att det är tillåtet att använda egna ägg i egen verksamhet. Detta gäller registrerade livsmedelsanläggningar.
Tolkningen av EU:s handelsnormer och hur man kan använda egna hönsägg i egen detaljhandelsverksamhet har varierat i landet. Några företag har kunnat använda dem, medan andra har fått lämnat in äggen på äggpackeri eller själv haft ett sådant, innan de kunnat använda dem. Nu har Livsmedelsverket förtydligat vad som gäller – äggen får användas för till exempel bakning och matlagning i det egna kaféet om ägaren till hönsen och detaljhandelsverksamheten är densamma.
– Vi vet att detta är efterfrågat och det underlättar för många, framför allt småskaliga företag som gårdsbutiker och kaféer eller offentliga verksamheter. Det blir både mindre kostnader och transporter att slippa gå via äggpackerier, säger Kristina Ohlsson, avdelningschef för råd och reglering på Livsmedelsverket.
Vad gäller för godkända anläggningar om att använda sina egna i din 853- anläggning? (uppdaterat 2 december)
Om man som företag idag är en godkänd anläggning (853) och vill använda egna ägg i sin verksamhet krävs det att man gör en till godkännandeprocess.
Det betyder att företagen alltså behöver ha ett godkännande för att vara äggproducent. För att bli godkänd är det en grundavgift på 5100kronor. Utöver de 5100 kronorna i grundavgift så kostar Livsmedelsverket 1950kr i timmen för den extra tid godkännandet tar (grundavgiften innefattar 3 timmars arbete). Så exakt vad själva godkännandet slutar på är svårt att säga, det beror på hur mycket som är klart, vad som kan behöva åtgärdas, om det kan behövas extra kontrollbesök eller inte.
De äggpackerier som har minst antal kontroller i den nya riskklassningen är 2 kontroller på 5 år. På dessa kontroller ska flertalet lagstiftningsområden gås igenom. Man får därmed räkna med att ett kontrollbesök tar 5 timmar(det kan ta mer tid, det kan ta mindre tid) och där är timavgiften på 1950 kronor. Behöver brister åtgärdas samt uppföljande kontroll för att se om åtgärder är vidtagna debiteras det utöver. Därav kan man inte räkna med att det blir enbart 2 besök på 5 år. Det beror på hur det ser ut i verksamheten och hur väl rutiner/grundförutsättningar/HACCP osv fungerar.
Tidigare Krångel kring att ägg från egna höns inte kan användas i den egna kafé- och restaurangverksamheten
Ägg från egna hönor får säljas, men inte användas i den egna kafé- och restaurangverksamheten.
Förslag på lösning: Ändra svensk lagstiftning (SLVFS 2005:20) och/eller uttolkning av bestämmelserna i EU- förordningen (EG) 589/2008 så att kravet på genomlysning av ägg kan ersättas med en okulär besiktning: kvaliteten kontrolleras genom att äggen knäcks en och en i en kopp innan användning.
KOMMENTAR: EU uppdaterade handelsnormerna 2021. SLV undersöker möjligheterna att ägg från egna hönor ska kunna användas i café- och restaurangverksamhet utan krav på genomlysning. SLV meddelar att de fortfarande arbetar med frågan och hoppas komma till en lösning under våren 2023. Eldrimner svarade på en remiss i detta under januari 2024.
Hur arbetar Eldrimner med krånglet under 2024?
- Synpunkter på remiss har lämnats till Livsmedelsverket angående vägledande text.
- Följa upp resultatet när den publiceras på Kontroll-wiki och kommunicera det till mathantverkarna.