Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Bodil Cornell får pris för passion och uthållighet!

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har utsett 2012 års mottagare av priser och belöningar för förtjänstfulla insatser inom akademiens områden. Bodil Cornell, verksamhetsansvarig på Eldrimner får silverplaketten för "skickligt nätverkande, passion och uthållighet av mathantverkscentrumet Eldrimner". Priset delas ut vid akademiens sammankomst 28 januari i Stockholm.

– Det känns självklart mycket hedrande att få ta emot detta pris. Varje bemärkelse av den här karaktären är ytterligare bevis på hur betydelsefullt mathantverket har blivit. Förhoppningsvis bidrar det också till att säkra och befästa Eldrimners framtida ställning som nationellt resurscentrum för mathantverk, säger Bodil Cornell.

Bodil Cornell verksamhetsansvarig för Eldrimner

Segeryra på SM i Mathantverk

SM i Mathantverk avgjordes på Mitt Kök-mässan i Stockholm 10–11 november. Tävlingen var större än någonsin med över 500 produkter i startfältet. Juryn gjorde ett fantastiskt arbete då mängder av salami, fisk, blåmögelostar, drycker, marmelader, surdegsbröd, kakor och annat gott skulle avsmakas och bedömas. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson besökte tävlingen och gästade charkjuryn, där charkmästaren och juryordföranden Jürgen Körber, delade med sig av sina specialistkunskaper.
Carl-Jan Granqvist i juryn.
Vi hade den äran att få dela ut 39 guldmedaljer. Medaljerna fördelade sig till 14 olika län i matlandet Sverige. Från norr till söder. Årets Grand Slam-titel gick till Skärvångens Bymejeri i Jämtland som lyckades ta fyra guld och ett silver i ostklasserna. En annan lyckost var Ludwig Balassa från familjeföretaget Gotlands Delikatesser, som debuterade i tävlingen och vann med sin äppelchutney. Två företag från Värmland lyckades med bedriften att få full poäng av juryn för sina produkter. Det var Björkaholms Bakarstuga med sitt rågbröd och Lakene Ostgård med sin Bockhornklöverost.

Grattis alla ni som fick medaljer och stort tack till alla tävlingsdeltagare och jurygrupperna. Det är ni som gör tävlingen! Nästa SM i Mathantverk arrangeras hösten 2012.

» Mer om SM, komplett resultatlista och foton finns här
Överlycklig Ludwig Balassa från Gotlands Delikatesser.

Smaklust 2012

Planeringen för Smaklust 2012 går för högtryck. Vi gör upphandlingar, söker partnerskap, planerar programmet och en mängd annat. Räkna med att Smaklust 2012 blir en marknadsplats, ett myller, en mångfald, en kokande gryta, där län och regioner har möjlighet att profilera sig, framför allt som turistiskt intressant. Ett av årets teman, internationalisering, innebär en spännande blandning av svenskt och europeiskt mathantverk. Till Smaklust 2012 bjuder vi in mathantverkare, journalister och inköpschefer från andra länder. Det andra temat är mathantverksturism, där vi vill lyfta fram den turistiska potentialen som finns i det svenska mathantverket.

Ett intensivt arbete pågår för att få med alla Sveriges län och regioner till Smaklust 2012. Förutsättningarna mellan länen är dock väldigt olika – en del har kommit långt i sina förberedelser, andra inte. Nu går vi in i slutspurten för mobiliseringen av regionerna. Sista anmälningsdag för att vara med är 31 januari 2012.

»Håll dig uppdaterad om Smaklust här
» Filmen om Smaklust
Smaklust 2012 affisch

Export av mathantverk

Glasburkar med lingonsylt

Tillsammans med Exportrådet erbjuder vi ett arrangemang i två steg som ska inspirera och skapa möjligheter. Handelsminister Ewa Björling gästar det första seminarietillfället i Stockholm 15 mars och berättar om sin vision om Sverige som exporterande matland! Vid det andra tillfället, på Smaklust, blir det speed-dating där du som är mathantverkare får möjlighet att träffa utländska inköpare.


»Läs mer och anmäl dig här

Kurs i prissättning

Ost som delas för hand

Välkommen till en dag med Maria Österåker, ekonomie doktor och författare av boken ”Ta betalt! ­– Prissättning för skapande branscher”. Maria kommer till Jämtland och håller kurs på Rösta den 13 mars. Hon har lärt många företagare och kulturentreprenörer att ta betalt, att sticka ut och att tänka i nya banor. Dagen passar alla som upplever det svårt att sätta rätt pris på sina produkter eller tjänster.


»Läs mer och anmäl dig till kursen
Vill du inte längre få information från oss klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Tipsa oss gärna vad du vill läsa om i nyhetsbrevet. Mejla mig:
catharina@eldrimner.com

Redaktör

Catharina Andersson


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här