Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev januari 2012

Bodil prisades vid högtidlig ceremoni

Det var en mycket glad och hedrad Bodil Cornell, verksamhetsledare för Eldrimner, som tog emot Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens silverplakett för sitt skickliga nätverkande, passion och uthållighet vid utvecklingen av Eldrimner. Ett pris som betyder mycket för mathantverket! Priset delades ut av Kung Carl XVI Gustaf vid akademiens högtidssammankomst på Musikaliska och Berns den 28 januari.
» www.eldrimner.com

» ksla.se
fotograf Mats Gerentz. Bodil Cornell och Kung Carl XVI Gustaf
fotograf Mats Gerentz
 


Eldrimner får stipendium för främjandet av ekologisk gastronomi

Eldrimner belönas av Sandahl Foundation för sitt uthålliga och framgångsrika arbete för svenskt, småskaligt mathantverk. Sandahl Foundation är en vänförening som verkar för den nordiska gastronomins utveckling. De har instiftat ett stipendium för främjandet av ekologisk gastronomi. Årets stipendiat är Eldrimner. Stipendiet delas ut på Sällskapet i Stockholm den 17 mars 2012.
» www.sandahlfoundation.se
Logotyp Sandahl Foundation
 

Upplev svenskt mathantverk, Smaklust 2012

Testa din känsla för smakens nyanser i en Smakverkstad eller Smakeriet. Ät på någon av de restauranger som regionerna erbjuder och smaka på till exempel Västernorrland eller Skåne.

Programmet för mässan 25–27 maj planeras för fullt och du kan efter hand se nya programpunkter på hemsidan. Du kan även följa Smaklust på Facebook för att hålla dig uppdaterad och delta i tävlingar.

Är du mathantverksintresserad och tycker om att lära känna nya människor kan du bli volontär på Smaklust! Hos oss får du bland annat hjälpa till med att förbereda och servera mathantverks-produkter, göra iordning lokaler och vara medhjälpare åt våra experter. Vi söker dig som kan fixa och trixa där det behövs helt enkelt! Provsmakning ingår! Läs mer i vår inbjudan.
» smaklust.se

» Inbjudan till volontärer (pdf)
Smaklust 2012 affisch

App hjälper dig att hitta mathantverk

Snart kan du hitta Sveriges mathantverkare i mobilen. I samband med Smaklust lanserar vi en mobilapplikation. Appen blir ett viktigt komplement till vår kartbok "Vägvisaren" som finns på internet. Den ska göra det enkelt för dig att hitta mathantverk, gårdsbutiker och smultronställen runt om i Sverige.

Om du är mathantverkare och ännu inte finns med i kartboken är du välkommen att anmäla dig. Det kostar inget att vara med. Läs mer och registrera ditt mathantverksföretag här.
»mathantverk.seResmål i sommar

Exportseminarium i Stockholm

Torsdag 15 mars. Handelsminister Ewa Björling berättar om sin vision om Sverige som exporterande matland. Mathantverkare, grossister, inköpare och andra som har erfarenhet av export av små exklusiva volymer delar med sig av sina erfarenheter och du får en inblick i hur marknaden ser ut i andra länder.

Du får också möta Peter Mosten från Björksavsprodukter i Åre AB som lyckats nå ut i världen med Sav.

För mer information kontakta Karin Sundström, Eldrimner,
070-674 60 72

»Läs mer och anmäl dig här


Peter Mosten

Nya nystartare

Nystartare vårterminen 2012

Vi har 15 blivande mathantverkare, som just nu går en grundutbildning i hantverksmässig livsmedels-förädling på Rösta i Ås. Teori blandas med praktik och studiebesök. Kursen är fem veckor lång och ger goda kunskaper för att kunna starta och driva företag.


»Läs mer

Skillnad på glass och glass

Vaniljglass

Sommaren är här snabbare än du tror. Nu kan du lära dig mer om smaker, glasstårtor, sockerfria alternativ, sorbet och prissättning på en fördjupningskurs i Molkom, Värmland, 21-22 februari. Kursledade är Thorkil Boisen från Bornholm. Lediga platser finns!

»Läs mer och anmäl dig
Vill du inte längre få information från oss klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Tipsa oss gärna vad du vill läsa om i nyhetsbrevet. Mejla mig:
catharina@eldrimner.com

Redaktör

Catharina Andersson


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här