Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev april 2012

Bli mathantverkare!

Nu är det dags att söka till höstens kurs, Mathantverk för nystartare. Utbildningen är fem veckor lång och ger grundläggande kunskaper för dig som vill starta eget och börja förädla gårdens eller bygdens råvaror. Du väljer själv inriktning. Vad vill du jobba med i framtiden? Charkuteri, ystning, bageri, fiskförädling eller förädling av bär, frukt och grönsaker.

Viktiga datum

Kursstart: 10 september
Kursavslut: 23 november
Sista anmälningsdag: 2 juli

Kursen hålls i Eldrimners lokaler på Rösta i Ås, även praktikdelen är i Jämtland.

Läs mer om kursens innehåll och ladda hem blankett för anmälan här:

»Mathantverk för nystartare
Tre kursdeltagare gör korv.

Du kan bland annat få lära dig hur man tillverkar korv på ett hantverksmässigt sätt. Utan tillsatser såklart.

Välkommen till SM i Mathantverk

I september slår vi upp dörrarna för SM i Mathantverk i Göteborg. SM har utvecklats till en betydelsefull tävling som ger mathantverket status och bidrar till produktutveckling. Förra året hade vi rekordmånga tävlingsbidrag, över 500, och det blev ett medaljregn över hela landet. Nu letar vi nya guldmedaljörer så passa på och tävla och få dina produkter bedömda av juryn. Anmäl dig direkt på vår hemsida eller fyll i och skicka in talongen från årets SM-broschyr. Sista anmälningsdag är den 31 juli 2012.

Tävlingsbidragen bedöms den 6 september. Prisutdelning och seminarium för de tävlande den 7 september. Vinnarutställningen på mässan i Göteborg pågår till och med den 9 september och på Stockholmsmässan i Älvsjö 8–11 november.

Under SM erbjuds förmånliga monterplatser på mässan och precis som förra året, har tävlande första tjing. Boka din monter senast 31 juli. Kontakta Bengt-Åke Nässén på Eldrimner, 063-14 60 45,

bengt-ake@eldrimner.com.

Här hittar du allt om tävlingsregler, jury och bedömningskriterier med mera:
»SM i Mathantverk

SM i Mathantverk 2012

SM i Mathantverk 2012 på Svenska Mässan i Göteborg.
6–9 september.

Eldrimner satsar på fiskförädling

Ett glatt besked från Jordbruksverket är att vi får arbeta med fiskförädling. Nu kan vi börja arbeta med detta helhjärtat. Vi hoppas att vi kan erbjuda några aktiviteter redan under hösten och nästa år kommer utbudet att bli större. Eftersom inspirationsresorna har varit betydelsefulla för utvecklingen av de andra branscherna finns bland annat en sådan med i vår planering.


Branschansvarig för fiskförädling på Eldrimner är Bengt-Åke Nässén, 063-14 60 45.

Martin Bergman, fiskförädlare i Vilhelmina.

Martin Bergman, fiskförädlare och styrgruppsmedlem i Eldrimner.

Studieresa till Tyskland

Mafred Enokson i ett vetefält.

Vi reser med bagarmästare Manfred Enokson till Bayern 15–19 oktober. En studieresa med inriktning på bagerier och kvarnar. Vi gör flera studiebesök i området runt München. Bland annat besöker vi Herrmannsdorf, där man förädlar egna och lokala ekologiska råvaror.


»Läs mer och boka

Studieresa till Frankrike

Franska burkar, Ratatouille

Följ med oss till sydöstra Frankrike 16–21 september. På vår studieresa besöker vi olika förädlingsföretag och gårdsbutiker med inriktning bär, frukt och grönsaker. I resan ingår även en kortare kurs på Droz-Vincent på CFPPA i Florac. Allt om resan hittar du här
 
»Läs mer och boka

Har du synpunkter eller vill tipsa oss om vad du vill läsa om i nyhetsbrevet. Mejla mig:
catharina@eldrimner.com

Vill du inte längre få information från oss klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här