Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev september 2012
Hej, här kommer det första nyhetsbrevet efter sommaruppehållet. Vi på Eldrimner har precis flyttat in i våra nygamla lokaler i Ås, Jämtland. Alla medarbetare sitter nu i samma hus och vi ser fram emot renoveringen som ska ge oss verksamhetsanpassade lokaler. Vi har som vanligt mycket på gång, kurser, studieresor och Mathantverksdagar, men allra först ut är vårt stora arrangemang, SM i Mathantverk. Vi lovar att det blir spännande när medaljerna ska delas ut. Vem gör den bästa sylten, surdegsbrödet, skinkan, eller det godaste smöret? Har du möjlighet, besök gärna mässan och tävlingen i Göteborg. Där finns svaret.Mathantverksfesten i Göteborg kan börja!

Välkommen till SM i Mathantverk 2012, 6–9 september. Över 450 tävlingsbidrag från hela landet möter en namnkunnig jury på Mitt Köks mässa i Göteborg torsdag den 6 september. Carina Brydling, Ulrika Brydling, Cheryl Lindblad, Manfred Enoksson och Leif Mannerström är bara några exempel på årets jurymedlemmar.

Juryn har den delikata uppgiften att provsmaka och bedöma mängder av marmelader, sylt, gelé, grönsaksinläggningar, chutney, smör, charkuterier, fisk, surdegsbröd, kakor och drycker som saft och glögg. Nu ska årets bästa mathantverk krönas! Juryarbetet äger rum inför publik klockan 11–19.

Prisutdelningen på Mitt Kök-scenen är fredagen den 7 september klockan 15.30. Efter prisutdelningen anordnar vi ett bedömnings-seminarium för de tävlande, ett tillfälle att få feed-back och höra direkt från juryn hur produkterna bedömdes. Vi finns dessutom på plats i vår monter och med en vinnarutställning hela helgen. Kom gärna förbi och prata mathantverk med oss. SM-yran fortsätter sedan på Mitt Kök i Stockholm den 8–11 november där det återigen blir fokus på vinnarna och Sveriges bästa mathantverk.

För besöksinformation och karta över mässområdet:

»Mitt Kök-mässan
Mer om tävlingen hittar du här:
»SM i Mathantverk

Jurymedlem 2011

Pia Bendel, jurymedlem och redaktionschef på matmagasinet Gourmet.

Ladda ner appen Mathantverk

Appen från Eldrimner är Sveriges största samlingsplats för mathantverk och visar dig vägen till fler än 1300 mathantverkare över hela landet. Med den kan du snabbt och lätt hitta till mathantverkare och gårdsbutiker. Sedan lanseringen i somras har appen uppdaterats. Se därför till att du har den senaste och förbättrade versionen i din mobil.

Appen kan köras på iPhone och Android, dock krävs Android 2.2 eller högre. Du bör uppdatera operativsystemet i din telefon om du har lägre version. Ladda ner appen gratis från App Store eller Google play.

Är du mathantverkare och vill att ditt företag syns i vår app, läs mer och registrera dig här
»Appen Mathantverk

Appen Mathantverk

Nytänk på tallriken, nya Mathantverksdagar

I höst genomför vi nya Mathantverksdagar där den lagade maten står i fokus. Vi reser runt i landet och fortsätter vårt arbete med att föra samman mathantverkare och krögare. Med oss på resan har vi kocken Ulrika Brydling. Hon står för recept och tillagning på alla våra mathantverksdagar och visar nya sätt att tillaga och servera mathantverk. Du som är mathantverkare har möjlighet att bidra med dina produkter till menyn och du som är kock kan komma och kreera i köket tillsammans med Ulrika. På programmet står även grupp-diskussioner och gästföreläsare, vi pratar mathantverk, turism och framtid.

– Mathantverksdagarna är ett bra sätt för oss att ta del av vad som är på gång ute i regionerna. Samtidigt passar vi på att berätta om våra aktiviteter, säger Bodil Cornell verksamhetsledare på Eldrimner.

Vikbolandets Struts i Östergötland får besök av oss den 25 september. Flera orter och datum är på gång, så håll utkik efter våra inbjudningar.

Kontaktperson: Aleksandra Ahlgren, Eldrimner, 063-14 61 04
aleksandra@eldrimner.com
»Mathantverksdagar


Viktiga datum för Mathantverksdagar

25/9 Östergötland
3/10 Kalmar
10/10 Västerbotten
17/10 Skåne
30/10 Norrbotten
14/11 Värmland

Ystningskurs på Öland

Ost på Öland.
Ostar från Hagelstads Gårdsmejeri på Öland.

En kurs som förmedlar grundläggande kunskaper inom ystning. Lär dig mer om mjölkens kemi och mikrobiologi, tillverkning av mjuka osttyper som camembert och mjuka ostar med kittyta, pressade osttyper, blåmögelost, feta och mozzarella.
 

»Läs mer och boka

Höstresa till Gotland

Gård på Gotland.
Foto: Inspiration Gotland AB.

Följ med oss till Gotland i två dagar. Vi bor på Gangvide Farm och reser runt och besöker olika mathantverkare som förädlar bär, frukt och grönsaker. Möten som ger både inspiration, kunskap och nya kontakter.


»Läs mer och boka

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här