Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev september 2012
Hej, hösten är här och hos oss är kursverksamheten i full gång. För dig som törstar efter kunskap inom mathantverk finns det många kurser att anmäla sig till. Ta också chansen att träffa oss på de mathantverksdagar som vi anordnar runt om i landet. Intressanta diskussioner och god mat utlovas på våra träffar! Läs gärna mer om mathantverksdagarna på vår hemsida.

En riktigt rolig nyhet är att det är så många som använder appen Mathantverk som vi lanserade i somras. Vi är redan uppe i över 12 000 nedladdningar. Du har väl inte missat den? Appen är gratis att ladda ner och finns både för Android och iPhone. En användbar app som gör det lätt och snabbt att hitta till mathantverket.Västra Götaland i topp på SM i Mathantverk

Mathantverkare från hela Sverige var på plats på Svenska Mässan i Göteborg i början av september där SM avgjordes i samband med Mitt Kök-mässan. Vi hade den äran att få dela ut 36 guldmedaljer på mässans stora scen. Totalt blev det 85 medaljplaceringar. Många fina juryutlåtanden hördes från scenen och som kocken Ulrika Brydling uttryckte det: "Det är ni mathantverkare som är våra idoler"!

I årets tävling var det Västra Götaland som plockade hem flest medaljer. I hård konkurrens tog de 9 guld, 6 silver och 3 brons! Jämtland kom tätt efter, följt av Stockholms län. Lite extra ljus föll på Milan Persic på Nord Food AB i Lidköping som nådde en topplacering med sina två guld och ett silver för kallrökt och varmrökt lax. Tua Wigforss och företaget TuaCultura i Vesene Fagred tog både guld och silver i klassen grönsaksmarmelader. Tua fick även brons i klassen övrig sylt. Gunnebo Slott och Trädgårdar i Mölndal blev guldmedaljör för sitt surdegsbröd och för sin kaka.

Listan kan göras lång över alla fantastiska mathantverkare och prisade produkter, inte bara i Västra Götaland, även runt om i landet, från norr till söder. Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla som deltog i SM i Mathantverk 2012. Det är ni som gör tävlingen. Ett stort tack även till jurygrupperna som gjorde ett fantastiskt arbete med bedömningarna.

För oss är inte SM-yran över ännu. Nu tar vi vinnarutställningen till Stockholm och Mitt Kök-mässan den 8–11 november. Välkommen dit att titta på guldprodukter, provsmaka och träffa oss och landets enastående mathantverkare.

»Resultatlistan SM i Mathantverk 2012

Information och mer fakta om tävlingen:

»SM i MathantverkJurymedlem 2011

Boka monter till Mitt Kök-mässan i Stockholm

Den 8–11 november kan du ställa ut och sälja ditt mathantverk på den stora Mitt Kök-mässan i Älvsjö, Stockholm. Monterplatserna finns i flera storlekar och går att dela mellan två företag. Priset gäller bokning till och med den 15 oktober. Efter det bokas montrarna till ordinarie priser.

Montrarna ligger i anslutning till Eldrimners monter och Plaza Gourmets monter. SM i Mathantverk och vinnarna uppmärksammas genom en vinnarutställning och försäljning av guldpåsar i Eldrimners monter. I Plaza Gourmets monter blir det mathantverk live med guldmedaljörer och guldprovning med juryordföranden Carina Brydling.

»Mer om utställarinbjudan, priser och karta över mässområdet


Direktkontakt för information och bokning:
Rickard Dahlin på Stockholmsmässan 070-789 41 45, rickard.dahlin@stockholmsmassan.se.Ny bok om mathantverk

Lagom till julhandeln kommer Eldrimners senaste bok "Mathantverk" att ges ut. Det blir en utmärkt julklapp att ge bort till såväl kunder, lever-antörer som familjen eller vänner.

Boken vänder sig till den som vill veta hur man gör riktig mat och du får träffa dagens kunniga mathantverkare i reportage. Cirka 40 mathant-verkare berättar om sitt arbete och erfarenheter. Boken innehåller även beskrivningar över hur mathantverk blir till – steg för steg. Läsaren serveras också recept som beskriver hur man själv kan gör mathant-verk i sitt egna kök, med begränsade resurser. Boken får lite extra krydda av kockarna Ulrika Brydling och Carina Brydling som presen-terar smakfulla recept med olika sorters mathantverk.

Landets mathantverkare kommer att erbjudas köpa in boken till F-pris och sälja den i sina gårdsbutiker.Eldrimner söker Yh-utbildning

Tillsammans med Torsta AB, som redan är ett etablerat naturbruks-gymnasium i Jämtland, vill vi bedriva en Yh-utbildning för blivande mathantverkare med start hösten 2013. Utbildningen som planeras är en ettårig, eftergymnasial yrkeshögskolekurs på 200 poäng och inne-håller de olika inriktningarna; bageri, mejeri, charkuteri, bär- och grönsaksförädling. Vi vänder oss till blivande mathantverkare, i första hand de som vill starta egna företag, men utbildningen är även lämplig för de som vill bli anställda i mathantverksföretag.

Yh-utbildningen är efterfrågad av landets mathantverkare eftersom intresset för mathantverk ständigt ökar och vi vet att det krävs gedigen kunskap för att arbeta inom livsmedelsproduktion. Med utbildningen hoppas vi också att fler unga väljer att bli mathantverkare.

Beslut om Yh-utbildningen för blivande mathantverkare tas av Myndigheten för yrkeshögskolan i januari 2013.

»Myndigheten för yrkeshögskolan

»Torsta AB


Baka med Manfred i höst

Praktiska övningar varvas med teori.

Gå en grundkurs eller fördjupningskurs i riktig hant-verksbakning. Bagarmästaren Manfred Enoksson lär ut bakningens ädla konst. Vi jobbar både med jäst och med surdeg. På fördjupningskursen arbetar vi med olika hävningsmetoder, till exempel fördegar, kalljäsning och flerstegsurdegar.
 
»Läs mer om grundkursen
»Läs mer om fördjupningskursen

Förädla grönsaker med Christèle

Gård på Gotland.
Fransk expertis på grönsaksförädling.

Kursledare är livsmedelsingenjör Christèle Droz-Vincent från Florac i Frankrike. Vi lär oss att göra grönsaksprodukter stabila och säkra utan tillsatser. Du får bland annat tillverka pickles, chutney och pesto. Ta gärna med dig egna produkter som du vill göra hållbara. Kursen tolkas till svenska.


»Läs mer om kursen

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här