Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev september 2012
Hej, från bokfronten kan vi rapportera att vår nya bok Mathantverk har skickats till tryck. Boken kommer att finnas till försäljning i samband med julhandeln och du kan snart beställa den via vår hemsida. I boken Mathantverk kan du läsa om mathantverkare från hela landet och du får veta mer om hur man gör riktig mat.

Besök oss gärna på Mitt kök-mässan om du är i Stockholm i helgen. Mässan hade över 4 000 unika besökare i torsdags och vi ser fram emot en riktigt bra mässhelg och möten där vi sätter mathantverket i fokus.

Massor med mathantverk på Mitt kök

Det här händer på mässan. Vi bygger upp hela vinnarutställningen från SM i Mathantverk 2012 som avgjordes i Göteborg tidigare i höst. Här kan du se årets bästa mathantverk och träffa några av guld-medaljörerna. I Eldrimners monter kan du dessutom få information om certifierat mathantverk, vi pratar såklart gärna utbildningar och svarar på frågor och visar hur vår app fungerar. Hos oss kan du även köpa med dig en guldpåse hem, med noga utvalda guldprodukter i.

Spännande programpunkter:

Fredag 9 november: Tina Lindberg från JämtTinas Havtorn kokar havtornsmarmelad kl. 16.00 på Gourmets scen. Tina vann guld i klassen chutney för sin havtornschutney 2012.

Lördag 10 november: Guldseminarium med smakprovning ledd av stjärnkocken Carina Brydling kl. 17.00 i Gourmets monter. Carina guidar er bland utvalda guldprodukter och berättar om mathantverkarna bakom. Seminariet kostar 60 kronor.

Söndag 11 november: Tomas Bergström från Jasiri Gård stoppar färskkorv kl. 13.00 och kl. 15.00 på Gourmets scen. Tomas vann guld för sin lammkorv i klassen färskkorv och Jasiri tog även guld för sin lammpastej i klassen pastej/paté.


Information om Mitt kök

»SM i Mathantverk 2012
Jurymedlem 2011

Grundkurs i grönsaksförädling

Onsdag–fredag, 14–16 november

Eldrimner, Rösta, Jämtland. Sterilisering, konservering med vinäger och olja samt mjölksyrning. Gör pickles, chutney, och pesto. Ta gärna med egna produkter som du funderar över hur du ska få hållbara.
»Läs mer och boka

Nybörjarkurs i ystning

Måndag–tisdag, 19–20 november

Hagelstads Gårdsmejeri, Öland. Ysta på getmjölk och följ en ystning av lactique (syrad färskkost) samt en pressad ost. Vi preparerar också syrakultur.
»Läs mer och boka

Grundkurs hantverksbageri

Måndag–fredag, 11–15 mars 2013

Lyckans Stenugnsbageri, Hunnebostrand, Västra Götalands län. Baka med jäst och surdeg som rågsurdeg och vetesurdeg. Prova olika alternativ för kuvertbröd och kaffebröd. Grädda i vedeldad stenugn.
»Läs mer och boka

Charkresa till Alperna

28 januari - 1 februari 2013

Schweiz, Österrike och Tyskland. Vi gör en studieresa för att få inspiration från den stora charkkunskap som finns i regionen där man satsar stort på gårdsslakt med charkförädling.
»Läs mer och boka

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här