Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev september 2012
Hej,
vi rundar nu av ett spännande och glädjerikt mathantverksår. Ett år som har varit fyllt med kurser, studieresor, mathantverksdagar, andra givande möten och SM i Mathantverk förstås.

Året har för Eldrimners del präglats av arbetet med den nya boken Mathantverk. Nu är den äntligen här. Boken vänder sig till alla som vill lära känna mathantverket och människorna bakom de underbara produkterna. En rolig nyhet är att boken redan har hunnit med att vinna ett pris. Det är organisationen Gourmand World Cookbook Award som har utsett Mathantverk till Sveriges bästa bok inom kategorin ”best sustainable food book”, som kan översättas till "bästa bok inom hållbar mat". Finalen äger rum i Paris den 23 februari. Då tävlar boken med andra vinnare inom samma kategori från hela världen.

Nästa år kommer det att hända massor av spännande saker på Eldrimner. I januari får vi besked om vi kan starta vår ettåriga Yh-utbildning och vi håller som bäst på att planera för Særimner, Eldrimners idé- och kunskapsforum om mathantverk.

För dig som vill utbilda dig inom mathantverk arrangerar vi många kurser under 2013, allt från nybörjarnivå, till fördjupningskurser och specialkurser. Välkommen till oss!

Boken Mathantverk

Vårt boktips är såklart boken Mathantverk. Möt mathantverkare från hela Sverige, var med om hur det går till att göra ost, korv, marmelad, nektar och surdegsbröd på det ”riktiga” sättet. Du får instruktiva råd och kan själv prova på mathantverket i det egna köket. Boken beställs via bokförlaget Jengel, till ett pris av 295 kr.

Du som är mathantverkare eller annan företagare har möjlighet att fungera som återförsäljare av boken. Det innebär att du köper boken från oss för F-pris och säljer den för rekommenderat utpris, 295 kronor, inklusive moms. Du måste beställa minst fem böcker vid varje beställningstillfälle. För att bli återförsäljare kontaktar du Mikael Karlsson,
mikael@eldrimner.com , 010-225 32 60.
»www.eldrimner.com


Läs mer och beställ boken här
»www.jengel.se


Mathantverksboken

Vi städar vårt register

Eldrimners tidning Mathantverk har idag cirka 5 500 prenumeranter och antalet ökar. Tidningen är gratis, vilket medför att vi inte alltid får adressändringar eller besked om andra förändringar som rör pre-numerationen. Efter att ha gått igenom vårt register har vi sett att det finns en del inaktuella uppgifter. I början av 2013 kommer vi därför att skicka ut ett brev där vi vill få en bekräftelse på tidnings-prenumerationen.

Du som finns med i vårt register som mathantverkare behöver inte göra någonting. Du kommer fortsättningsvis att få vår tidningen utan att bekräfta prenumerationen.


Tidningen Mathantverk

Fördjupningskurs i ystning

Måndag–torsdag, 14–17 januari

Lär dig mer om pressade osttyper, tillverkning av smör, yoghurt och andra syrade mjölkprodukter. Ta med dina ostar av pressad typ som du har frågor kring. Kursen är ett bra tillfälle att få hjälp med korrigeringar av egna produkter.
Plats: Oviken Ost, Jämtland.
»Läs mer och boka
Smör

Grundkurs: Enkla analyser

Tisdag–onsdag, 29–30 januari

För bär- och fruktförädlare. Vad vet du om dina råvaror och produkter egentligen? Om du har funderat på vad Brix betyder, är osäker på sockerhalten i din sylt eller vill veta mer om vad pH har för betydelse konsistensen – då är dessa dagar för dig.
Plats: Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka
Bär

Grundkurs hantverksbageri

Måndag–fredag, 11–15 mars 2013

Baka med jäst och surdeg som rågsurdeg och vetesurdeg. Prova olika alternativ för kuvertbröd och kaffebröd. Grädda i vedeldad stenugn.
Plats: Lyckans Stenugnsbageri, Hunnebostrand, Västra Götalands län.

»Läs mer och boka

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här