Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev september 2012
Hej,
det nya året på Eldrimner är i full gång med kurser, mathantverksdagar och studieresor. En grupp charkuterister gör en studieresa till Schweiz, Österrike och Tyskland i slutet av januari för att få inspiration från den stora charkkunskap som finns där. I februari går resan till Frankrike och Italien med en grupp mejerister som vill lära sig mer om ystning.

Här på hemmaplan har vi också flera intressanta saker på gång. Kursutbudet är som vanligt stort och utbildningsmöjligheterna många. Vi har fortfarande lediga platser kvar på en del kurser. Först till kvarn gäller!

Vårt register påverkades tyvärr av ett tekniskt fel i december. Om du inte har fått det senaste numret av vår tidning Mathantverk som skickades ut till våra läsare i slutet av 2012 vill vi att du hör av dig till oss så skickar vi en tidning. Mejla info@eldrimner.com eller ring 010-225 32 29.
Du kan också läsa tidningen som pdf
»Tidningen Mathantverk, Vintern 2012

Upplev Sverige

På Upplev Sverige, Kistamässan 26–28 april 2013, har du som mathantverkare möjlighet att ställa ut och sälja dina produkter. I samarbete med Upplev Sverige kan Eldrimner erbjuda dig en monterplats till rabatterat pris. »Utställarinbjudan

Upplev Sverige är en rese- och turistmässa som lyfter fram svenska destinationer, resmål, evenemang, utmaningar och matturism. I temadelen ”Smak av Sverige” uppmärksammas maten och upp-levelser kring maten. Mässan är i första hand riktad till allmänheten.
Eldrimner kommer att finnas med som samarbetspartner för att visa mathantverket i allmänhet och mathantverksturismen i synnerhet. Vi kommer att ha en stor monter där vi presenterar mathantverks-turismen, hur man hittar till dig som mathantverkare, en mängd seminarier och förevisningar på scenen och andra aktiviteter. Mer information kommer.
»Upplev Sverige

Mathantverksboken

Særimner och SM i Mathantverk 8–10 oktober

Dags igen! Du som själv är mathantverkare eller i övrigt vill veta mer om detta genuina sätt att kreera mat; boka in 8–10 oktober, glöm tidigare datum. Eldrimner bjuder då in till 2013 års Særimner. Særimner är Eldrimners återkommande idé- och kunskapsforum. I år blir det ett fullspäckat och spännande program i Östersund där hantverksseminarier blandas med debatter och föreläsningar kring årets tema ”Nordiskt mathantverk”.

SM i Mathantverk 2013 genomförs samtidigt som Særimner. Mer information om Særimners program kommer.


Tidningen Mathantverk

Grundkurs i grönsaksförädling

Måndag–torsdag, 18–21 februari

Teori och praktik kring torkning, sterilisering, mjölksyrning och inläggning i vinäger och olja. Christèle Droz-Vincent, livsmedels-ingenjör från Frankrike, lär ut olika tekniker för att göra hållbara
och säkra produkter.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.
»Läs mer och boka
Smör

Grundkurs, Sorbet

Fredag, 22 februari

Vi gör sorbet av bär och provar även att använda grönsaker. Kursen tar upp om sockrets betydelse och hur socker kan bytas ut mot honung. Kursledare är Christèle Droz-Vincent från Frankrike.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka

Fördjupningskurs, Sensoriska tester

Onsdag, 27 februari

Branschöverskridande. Susanne Ekman på SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik beskriver de vanligaste sensoriska metoderna och hur du kan ha nytta av dem i din produktutveckling och marknadsföring.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka
Bär

Nybörjarkurs i fiskförädling, Halland

Måndag–tisdag, 11–12 mars

Nils Ekvall är kursledare och går igenom hantering från slakt till färdig produkt. Det blir rökning och förädling av fiskfärs. Råvaran som används är regnbågslax och gädda. Kursen innehåller både teori och praktik.
Plats: Tiraholms Fisk, Unnaryd, Halland.

»Läs mer och boka

Nybörjarkurs i fiskförädling, Västerbotten

Tisdag–onsdag, 9–10 april

Välkommen till en fiskkurs med Martin Bergman. Kursen har fokus på grunderna inom gravning och rökning, både teori och praktik. Råvaran som används är röding och sik. Vi diskuterar även prissättning.
Plats: M Bergmans Fisk, Vilhelmina, Västerbotten.

»Läs mer och boka

Grundkurs, ystning

Måndag–fredag, 11–15 mars

Kurs med Michel Lepage om mjölkens kemi och mikrobiologi. Tillverka mjuka osttyper som camembert, mjuka ostar med kittyta typ Münster, pressade osttyper, blåmögelost, ost av fetatyp och mozzarella.
Plats: Tivars Gårdsmejeri, Norderön, Jämtland.

»Läs mer och boka

Mathantverk för nystartare

Kursstart 30 september

Grundutbildning för dig som vill starta företag och börja förädla gårdens eller bygdens råvaror. Tre veckor med teori, två veckors kurs inom valt mathantverksområde och två dagars praktik på företag.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.
»Läs mer och bokaVill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här