Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev februari 2013

Marknadsför mathantverk på Upplev Sverige

Som mathantverkare har du möjlighet att sälja och ställa ut dina produkter på mässan Upplev Sverige. I samarbete med Eldrimner erbjuder Kistamässan en monterplats till rabatterat pris.

Eldrimner kommer att finnas med som samarbetspartner för att visa mathantverket i allmänhet och mathantverksturismen i synnerhet. Vi kommer att ha en stor monter, scenprogram och andra aktiviteter. I närhet till Eldrimner finns mathantverkarnas monterplatser. Boka monter senast 29 mars.

Upplev Sverige är en rese- och turistmässa som lyfter fram svenska destinationer, resmål, evenemang, utmaningar och matturism. I temadelen ”Smak av Sverige” uppmärksammas maten och upplevelser kring den.

»Läs mer om Upplev Sverigemässan


Upplev Sverige

Særimner 2013

Eldrimner bjuder in till 2013 års Særimner med ett fullspäckat och spännande program där hantverksseminarier blandas med debatter och föreläsningar kring årets tema ”Nordiskt mathantverk”.

Nytt för i år är att Særimner hålls i centrala Östersund med bekvämt boende på gångavstånd från utställnings- och seminarielokalerna.

SM i Mathantverk 2013 genomförs samtidigt som Særimner. Vi bjuder in till ett öppet mästerskap för hela Norden. Mer information om Særimners program kommer.

»Særimnersaerimner 2013

Nybörjarkurs, charkuteri

Fredag, 22 februari

För dig som vill prova på att göra korv. Det blir i huvudsak fokus på styckning och tillverkning av färskkorv och pölsa. Kursen är praktiskt inriktad och du får testa många av momenten själv.
Plats: Rältagården, Djura, Dalarna.

»Läs mer och boka

Grundkurs, ystning

Måndag–fredag, 11–15 mars

Kurs med Michel Lepage om mjölkens kemi och mikrobiologi. Tillverka mjuka osttyper som camembert, mjuka ostar med kittyta typ Münster, pressade osttyper, blåmögelost, ost av fetatyp och mozzarella.
Plats: Tivars Gårdsmejeri, Norderön, Jämtland.

»Läs mer och boka

Nybörjarkurs, sylt
och marmelad med eget pektin

Måndag–tisdag, 18–19 mars

Lär dig olika tillvägagångssätt vid sylt- och marmeladkokning, tillverka eget pektin av frukt och bär. Kursens betoning ligger på de praktiska momenten.
Plats: Hargodlarna, Kisa, Östergötland.

»Läs mer och boka
Smör

Nybörjarkurs i fiskförädling, Halland

Måndag–tisdag, 11–12 mars

Nils Ekvall är kursledare och går igenom hantering från slakt till färdig produkt. Det blir rökning och förädling av fiskfärs. Råvaran som används är regnbågslax och gädda. Kursen innehåller både teori och praktik.
Plats: Tiraholms Fisk, Unnaryd, Halland.

»Läs mer och boka

Nybörjarkurs i fiskförädling, Västerbotten

Tisdag–onsdag, 9–10 april

Välkommen till en fiskkurs med Martin Bergman. Kursen har fokus på grunderna inom gravning och rökning, både teori och praktik. Råvaran som används är röding och sik. Vi diskuterar även prissättning.
Plats: M Bergmans Fisk, Vilhelmina, Västerbotten.

»Läs mer och boka

Mathantverk för nystartare

Kursstart 30 september

Grundutbildning för dig som vill starta företag och börja förädla gårdens eller bygdens råvaror. Tre veckor med teori, två veckors kurs inom valt mathantverksområde och två dagars praktik på företag.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.
»Läs mer och bokaVill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här