Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev oktober 2013

Særimner 2013 och Öppna SM i Mathantverk

Välkommen till 2013 års Saerimner. Eldrimners idé- och kunskapsforum om mathantverk. Temat är nordiskt mathantverk och vi samarbetar med Ny Nordisk Mat.

Utöver Öppna SM i Mathantverk, alla seminarier och debatter kan du utbyta kunskaper och erfarenheter med mathantverkare från hela Norden. Dessutom blir det vinnarutställning, boksläpp, förpackningstävling och överraskningar.

Tid och plats: 8–10 oktober på Storsjöteatern i Östersund.

Ur
programmet: Crowd Funding och alternativa marknadsförings-strategier, Design möter mathantverk, Bärvin - finska erfarenheter och framtida möjligheter, Sälja obehandlad konsumtionsmjölk, PAH - nya regler för rökta produkter och Askorbinsyra i mjöl.

I Öppna SM i Mathantverk, 8 oktober, gör Sverige, Finland, Åland, Danmark, Färöarna, Norge och Island upp om mästartitlarna. Intresset för årets tävling har varit stort, 180 mathantverksföretag har anmält sig och omkring 590 produkter tävlar i 40 olika klasser.

Utseende, konsistens, lukt och smak är viktiga kriterier och bedöms av 20 jurygrupper där bland andra Ulrika Brydling, Carina Brydling, Monika Ahlberg, Tommy Myllymäki, Sebastien Boudet och Jens Linder ingår. Bedömningarna sker inför publik. På onsdag, 9 oktober, koras vinnarna i samband med Særimners galamingel.
 

Läs mer om Særimner och SM i Mathantverk på www.eldrimner.com och följ oss på Facebook.

Välkommen till Særimner 2013!

Det nordiska mathantverket står i fokus under Særimner. Politiskt sakkunniga från samtliga nordiska länder är inbjudna att delta i debatten Nordiskt mathantverk i framtiden, tisdag 8 oktober, 10.30–12.00.

Nya utbildningslokaler på Eldrimner

Äntligen har det blivit dags för invigning av Eldrimners nyrenoverade och nybyggda lokaler. Den gamla anrika hushållsskolan Rösta, utanför Östersund har fått en rejäl ansiktslyftning. Här ryms nu utbildnings- och produktionslokaler för kött- och fiskförädling, mejeri, bageri samt bär-, frukt- och grönsaksförädling. De nya verksamhetsanpassade lokalerna möjliggör Eldrimners planer på att utöka och vidareutveckla sina utbildningar och sitt kursutbud.

Eldrimners mejeri och bageri är först ut att tas i bruk. Övriga lokaler färdigställs senare under hösten.

Invigningen sker den 8 oktober klockan 16.30 i samband med Særimner.
Invigningstalar gör Britt Bohlin, landshövding i Jämtlands län, Sofia Jöngren, politiskt sakkunnig på Landsbygdsdepartementet och Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner.Kursledaren Sven Lindauer från Tyskland på en av Eldrimners charkkurser. Under 2012 genomfördes sammanlagt 226 utbildningsdagar med 448 deltagare.

Eldrimner på Elmia Lantbruk, 23–26 oktober

Vi finns på plats på årets Elmia Lantbruk och hälsar dig välkommen till vår monter i utställningshall B där du kan boka rådgivning med erfarna rådgivare och mathantverkare. Vi presenterar också vårt kursutbud och berättar mer om våra nya verksamhetsanpassade kurslokaler och våra satsningar på utbildningar inom mathantverk.

I kongresshuset genomför vi seminarier inom Mejeri, Bageri, Charkuteri samt Bär-, frukt- och grönsaksförädling. Först ut på onsdagen är charkuteri med föreläsarna Åke Karlsson, Krokeks gård och Lars Hansson, Bjärhus Gårdsbutik. De pratar om egen slakt och charkförädling. Du får givetvis även möjlighet att ställa frågor och provsmaka produkter.

Låt dig även inspireras av två mycket erfarna mejerister, Annika Schrewelius, Hagelstads Gårdsmejeri och Tor Norrman, Skärvångens Bymejeri. De pratar under temat "Eget gårdsmejeri ger nya möjligheter".

Välkommen till Eldrimner på Elmia Lantbruk!

»Elmia Lantbruk

Träffa Lars Hansson. Mathantverkare i Skåne och medlem i Eldrimners styrgrupp.

Matupprop!

Eldrimner startar en kampanj för att söka gamla matförädlingsmetoder. Vi vill stärka regionerna genom att lyfta matkulturen och även bidra till att skapa gastronomiska regioner runt om i Sverige. Vi vill också att detta ska inspirera mathantverkare att skapa nya innovativa produkter med traditionen som bas.

Vi vänder oss till dig som minns, vad som förr tillverkades i stugorna när ett djur hade slaktats, eller hur den gamla spickekorven gjordes, till dig som har bevarat mormors gamla förädlingsrecept, eller var med när tant Lisa ystade osten på fäboden. Eller till dig som har hittat en massa spännande recept i ett arkiv eller kanske i gamla tidningsartiklar, till dig som arbetar i hembygdsföreningen, där ni har givit ut ett recepthäfte, eller till dig som på något annat sätt har kommit i kontakt med gamla förädlingsmetoder.

Har du recept/förädlingsmetoder som du vill dela med dig av? Kontakta Bodil Cornell och kom på våra mathantverksdagar!

Kontakt, insamling av recept: bodil@eldrimner.com, 010-225 32 72.

I samband med matuppropet inleder vi en ny turné av mathantverksdagar runt om i landet, med start i Jämtland den 10 december kl. 10–16, Eldrimner, Rösta, Ås.

Grundkurs, hantverksbageri

Måndag–fredag, 4–8 november

Manfred Enoksson lär ut olika hävningsmetoder och uppslagnings-tekniker. Det blir bakning med rågsurdeg, vetesurdeg samt olika alternativ för framställning av kuvertbröd samt kaffebröd.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka

Baka surdegsbröd

Nybörjarkurs, fiskförädling

Tisdag–onsdag, 5–6 november

På kursen hos mathantverkaren Martin Bergman lär du dig grunderna inom några områden av fiskförädling med fokus på kallrökning av fisk, inläggningar och röror. Råvaror som används är röding, sik, lax och sill.
Plats: M Bergmans fisk, Vilhelmina, Västerbotten.

»Läs mer och boka

Grundkurs, grönsaksförädling

Onsdag–fredag, 20–22 november

Skapa säkra produkter. Konservera med vinäger och ättika, värmebehandla med sterilisering och pastörisering, gör inläggningar i olja. Du får även lära dig att använda pH-meter och att syratitrera.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka


»Eldrimners kursprogram
Pralin

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här