Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev november 2013

Välkommen tillbaka!

Eldrimner vill rikta ett stort tack till alla som kom till Særimner 8–10 oktober för att delta i debatter och förkovra sig i de seminarier som arrangerades i Östersund.

För oss på Eldrimner var det förstås alldeles extra speciellt att få dela vår glädje med de hundratals gäster som samlats till invigningen av Eldrimners nya förädlingslokaler.

Britt Bohlin, landshövding i Jämtlands län, Sofia Jöngren, politiskt sakkunnig på Landsbygdsdepartementet, Maria Söderberg kommunalråd i Krokoms kommun och Bodil Cornell, verksamhetschef på Eldrimner invigningstalade.

– Vi är väldigt nöjda med Særimner 2013. Atmosfären var fantastisk. Tack för tre givande och inspirerande dagar i oktober. Nu tar vi gemensamt mathantverket ytterligare ett steg framåt! I hela Norden! Vi ses på nästa Særimner, säger Bodil Cornell.


Öppna SM i Mathantverk
SM i Mathantverk var en del av Særimner och rekordmånga produkter, 587 stycken, var anmälda. I år var SM i Mathantverk ett öppet nordiskt mästerskap i samarbete med Ny Nordisk Mat. Jurygrupperna bedömde mathantverk från Finland i öst till Island i väst.

Tävlingen, galaminglet och prisutdelningen blev en enorm succé. Medaljregnet spreds över hela landet och medaljer delades även ut till mathantverkare från Island, Åland och Finland.

–Tack till alla er som deltog i tävlingen med ert mathantverk. Ni gör ett enastående arbete!
Spiran på Eldrimners gård.
På Eldrimners gård i Ås restes en spira som representerar alla branscher: charkuteri, mejeri, fiskförädling, bageri och bär-, frukt- och grönsaksförädling.Gruppbild, vinnare på SM i Mathantverk.
Bilder och resultatlista från SM i Mathantverk finns på Eldrimners pressrum på mynewsdesk.com

Första brödkursen i Eldrimners nya bageri

Renoveringen av Eldrimners lokaler är i full gång. Allt är inte färdigbyggt ännu, men Eldrimner har redan börjat ta emot kursdeltagare i sina nya förädlingslokaler i Ås. Först ut var en grundkurs i hantverksbageri med Manfred Enoksson. Kursdeltagarna bakade med rågsurdeg och vetesurdeg och vi kan även avslöja att gyllengula lussebullar gräddades i den nya ugnen!

Nya kursdeltagare är på plats denna vecka för att gå en kurs med Robin Edberg - Rågbröd i alla former.

Nästa vecka invigs Eldrimners mejeri på riktigt för då kommer Michel Lepage från Frankrike för att hålla en grundkurs i ystning.

Snart är även förädlingslokalerna för charkuteri, fiskförädling samt bär-, frukt och grönsaksförädling klara.

Många nya kurser är på gång 2014 så håll utkik på vår hemsida och i tidningen Mathantverk för att läsa mer om dem!
 

Manfred Enoksson, kursledare i hantverksbageri.
I början av november höll Manfred Enoksson den allra första kursen i Eldrimners nya bageri.Grundkurs, grönsaksförädling

Onsdag–fredag, 20–22 november, fåtal platser kvar

Skapa säkra produkter. Konservera med vinäger och ättika, värmebehandla med sterilisering och pastörisering, gör inläggningar i olja. Du får även lära dig att använda pH-meter och att syratitrera.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka
Inläggningar

Studieresa, fiskförädling i Schweiz

Måndag–fredag, 3–7 februari

I Bodensjön utgörs fisket av sik, öring, röding, abborre, gädda, gös, lake och mört. På vår resa tittar vi närmare på förädlade produkter som till exempel rökt fisk, inlagd fisk, gravad fisk och friterad fiskfilé.
Plats: Bodensjön, Schweiz.

»Läs mer och boka

Rökt fisk

Studieresa, ystning i Frankrike

Söndag–fredag, 16–21 februari

Res med oss och lär dig mer om ostar som Chamoisé, du Viennois, le petite Seuillet, Bleu du Vercors och Bleu de Gex. Träffa tillverkare av fårost, yoghurt, creme fraiche, smör, Raclette och Tomme.
Plats: l’Ain och l’Isère, Lyon, Frankrike.
»Läs mer och boka

Franskt ostlager

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här