Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev JANUARI 2014

Ny Yh-utbildning inom mathantverk

Nu finns en ny grundutbildning för dig som vill bli mathantverkare. Eldrimner och Torsta AB startar en ettårig Yh-utbildning på Eldrimner i Ås utanför Östersund, hösten 2014.

– Mathantverk är en växande bransch som behöver ny och kompetent arbetskraft. Många etablerade mathantverkare har behov av att anställa utbildad personal. En grundutbildning som ger fördjupade kunskaper inom mejeri, bageri, slakt och charkuteri och förädling inom bär, frukt och grönsaker tillgodoser det behovet och bidrar även till flera nya mathantverksföretag, eftersom vi även vänder oss till dem som vill starta eget, säger Liv Ekerwald på Eldrimner.

Torsta AB är utbildningsanordnare och Eldrimner är genomförare av utbildningen som har riksintag och kommer att innehålla både teori och praktik. Den som går Yh-utbildningen får kunskaper inom hela tillverkningsprocessen, allt ur ett djupt förankrat mathantverks-perspektiv.

Att få göra praktik inom valt hantverksområde är mycket viktigt och därför är hälften av utbildningstiden förlagd till erfarna mathantverksföretag.

Sista anmälningsdag är 15 april och utbildningen startar 25 augusti.

Inom kort kommer ett anmälningsformulär att finnas på
Torstas webbplats.  

Mer om den nya Yh-utbildningen på
www.eldrimner.com.
Yh-utbildning inom mathantverk.
Läs också om Yh-utbildningen i vårt pressmeddelande på mynewsdesk.com

SM i Mathantverk 2014 arrangeras i Växjö

Eldrimners stora årliga produkttävling, SM i Mathantverk, har tidigare arrangerats i Östersund, Stockholm och Göteborg. Nu har turen kommit till Växjö.

SM i Mathantverk 2014 kommer att avgöras i samband med mässan
MAT 2014 i Växjö, 4–6 september. Så se till att ha nya fantastiska mathantverksprodukter klara tills dess!

Tävlingen arrangeras för 18:e året i rad är och är öppen för mathantverksprodukter inom kategorierna mejeri, charkuteri, bageri, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling.

Eldrimner ser fram emot att få ta SM i Mathantverk till Växjö och MAT 2014. Enligt MATs projektledare Calle Sand har mässan i Växjö blivit den största i norra Europa för småskalig närproducerad mat. Förra årets upplaga av MAT lockade cirka 40 000 besökare.

Aktuell information inför årets tävling kommer att finnas på Eldrimners webbplats
www.eldrimner.com

Eldrimner tipsar:
Vinnare, SM i Mathantverk.
Prisutdelning på SM i Mathantverk 2013.


Nybörjarkurs, bärgodis

Tisdag–onsdag, 25–26 eller torsdag–fredag, 27–28 februari

Lär dig tillverka godis och andra sötsaker av bär. Gör skuren och gjuten konfekt och gelé, slicé/fruktläder, bärrussin och sirap.
Plats: Eldrimners ateljé, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka
bärgodis

Grundkurs, kokade produkter av bär och frukt

Tisdag–onsdag, 4–5 mars

Tillverka produkter av bär och frukt för försäljning som sylt, marmelad, gele, söta och syrliga såser samt frukt inkokt i sockerlag.
Plats: Eldrimners ateljé, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka
Inläggningar

Grundkurs, hantverksbageri

Måndag–torsdag, 10–14 mars

Ger grundkunskaper i surdegsbakning, bakning med små mängder jäst och långa jästider. Baka saftiga bröd med lång hållbarhet!
Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

Franskt ostlager

Fördjupningskurs, rågbröd i alla former

Måndag–tisdag 31 mars –1 april

Utveckla dina kunskaper i rågbrödsbakning. Bakning av allt från tunga fullkornsrågbröd till lätta, ljusa, fristående småbröd av råg.
Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och bokaFäbodnäringen har fått branschriktlinjer

Eldrimner har i samråd med Livsmedelsverket tagit fram riktlinjer till god hygienpraxis vid fäbodar vid tillverkning av mjölkprodukter med traditionella metoder. Läs dem här
»Branschriktlinjer för fäbodnäringen
Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här