Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev februari 2014

Upprop! Eldrimners mathantverksdagar

Eldrimner vill lyfta fram matkulturen och bidra till att skapa gastronomiska regioner. Därför söker vi gamla recept och förädlingsmetoder och bjuder in till mathantverksdagar runt om i landet. Under våren arrangeras mathantverksdagar i följande län: Skåne, Uppland, Västmanland, Jönköping, Gävleborg och Norrbotten. Övriga län kommer att besökas under hösten 2014 och våren 2015. Information om tid och plats kommer att finnas på www.eldrimner.com

Mathantverksdagarna vänder sig till dig som kan upplysa om gamla förädlingstraditioner, till landets mathantverkare och till alla andra som är nyfikna på mathantverk. Kommer du ihåg hur den gamla spickekorven gjordes, eller har du sparat mormors gamla recept eller var du med på fäboden och ystade? Kontakta oss via mejl, telefon eller brev innan vi kommer till ditt län. På mathantverksdagen provsmakar och bedömer vi produkterna tillsammans.

Först ut är mathantverksdagen på Bjärhus Gårdsbutik i Skåne den 12 mars, därefter beger vi oss till Jönköpings län den 26 mars för en mathantverksdag i Falla Spelt & Bagarbod i Tranås.

Mer information och kontaktuppgifter för inlämning av recept och tips om förädlingsmetoder
»Upprop Mathantverksdagar
Upprop! Nya mathantverksdagar.

Har du recept/förädlingsmetoder som du vill dela med dig av? Skicka till oss och kom på vår mathantverksdag! Kontakta Ida Lundström på Eldrimner: 010-225 34 27.

Stort intresse för ny
Yh-utbildning inom mathantverk

Det är hittills 20 personer som har ansökt om att gå Eldrimners och Torstas Yh-utbildning inom mathantverk, nästan innan vi har börjat marknadsföra den ordentligt. Nu arbetar vi för att få in ännu fler ansökningar. Sista ansökningsdag är 15 april.

På den nya yrkesutbildningen, som startar den 25 augusti, väljer du att gå en av fyra inriktningar: mejeri, charkuteri, bageri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Efter genomgången utbildning kan du antingen börja arbeta hos någon mathantverkare eller starta eget. Utbildningen passar även dig som vill arbeta inom restaurang eller turism.

Förkunskapskrav är gymnasieutbildning eller likvärdig kompetens. Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Torsta AB är utbildningsanordnare är och utbildningen genomförs av Eldrimner.

Läs mer på
www.eldrimner.com och anmäl dig via ansökningsformuläret på www.torsta.se.


Eldrimner tipsar:
Yh-utbildning 2014

Teorin är förlagd till Eldrimner i Ås, utanför Östersund. Halva utbildningstiden består av praktik hos mathantverkare och du väljer praktikplats i samråd med utbildningsledaren. Praktik kan göras på olika orter i Sverige.

Grundkurs, hantverksbageri

Måndag–torsdag, 10–14 mars

Surdegsbakning med Manfred Enoksson. Baka saftiga bröd med lång hållbarhet. Bakning med små mängder jäst och långa jästider.
Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

Franskt ostlager

Fördjupningskurs, surdeg

Tisdag–onsdag, 18–19 mars,

Kurs med Sébastien Boudet. Fokus på råvarorna och deras ursprung. Degberedning, uppslag, formgivning och snittning.
Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

Nybörjarkurs, smaksättning av honung

Onsdag–torsdag, 19–20 mars

Lär dig att smaksätta honung på olika sätt, med respekt för honungens egna kvalitet. Gör hållbara och smakrika produkter.
Plats: Eldrimners ateljé, Ås, Jämtland.

»Läs mer och boka

bärgodis

Grundkurs, charkuteri

Måndag–fredag, 24–28 mars

Denna kurs med Sven Lindauer vänder sig till dig som har eller planerar att starta hantverksmässig charkförädling för försäljning.
Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

Fäbodträff i Dalarna

Lördag–söndag, 29–30 mars

För fäbodbrukare. Fokus under dessa dagar är fäbodriktlinjerna - hur de kan vara ett stöd i det praktiska arbetet på fäboden.
Plats: Vikarbyn. Tin Gumuns gårdsmejeri i Västbjörka, Dalarna

»Läs mer och boka

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här