Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev juni 2014

Tävla med dina produkter
på Öppna SM i Mathantverk 2014

Öppna SM i Mathantverk 2014, är Sveriges största produkttävling för mathantverk. Till tävlingen välkomnas producenter i Sverige och Norden som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt.

 

Tävlingen, som hålls i Växjö, består av 44 olika tävlingsklasser. Nya klasser för i år är bland annat Isterband och Ostkaka. Det ska märkas att vi är i Småland!

 

Förra året tävlade omkring 587 produkter, kanske blir det ännu flera i år! Alla korvar, ostar, marmelader, drycker, allt surdegsbröd och allt annat mathantverk, kommer att bedömas av olika jurygrupper som leds av våra juryordföranden.

 

Hjärtligt välkommen ska ni vara! Kom ihåg, sista anmälningsdag är 8 augusti. Anmälan görs via eldrimner.com.

 

 

 

 

 

SM i Mathantverk 2014, produkttävling för mathantverk

Eldrimner på Mittia Gårdsbruk

Jordbruksmässan Mittia Gårdsbruk i Ljusdal 15–16 augusti, vänder sig till besökare från lantbruksrelaterade verksamheter i Mellansverige, från Mälardalen och upp till Jämtland. På mässan kommer Eldrimners rådgivare att finnas på plats och dela med sig av sina kunskaper inom mathantverket. De som står för rådgivningen är: Åke Carlsson, Krokeks Gård, Annika Schrewelius, Hagelstads Gårdsmejeri, Jan-Anders Jarebrand, Örtagård Öst och Tina Goldman på Ångsta Kvarn. Du hittar dem i Eldrimners monter A:19A.

 

Oavsett om du redan är mathantverkare eller funderar på att ta steget, är du varmt välkommen till vår monter! Du kan också vara med på våra seminarier om charkuteri, mejeri, bageri och förädling av bär, frukt och grönsaker. Vi berättar om hur det är att starta och driva eget företag och hur råvaror kan förädlas för ett högre försäljningsvärde. Läs mer på eldrimner.com

 

 

 

 

Mittia Gårdsbruk i Ljusdal

Antagningsbesked för
Yh-utbildningen i mathantverk

Nu är det klart vilka som erbjuds att gå den nya 1-åriga utbildningen i mathantverk. Vi har nyligen skickat ut antagningsbesked till 24 personer. De har fram till den 10 juli på sig att svara. Det finns en reservlista på cirka 20 personer som i turordning tas in om någon tackar nej. Vi tog emot över 100 ansökningar från hela landet och glädjer oss enormt över det stora intresset för utbildningen.

 

Yrkesutbildningen i mathantverk startar på Eldrimner i Ås, den 25 augusti.

 

 

 

 

 

 

 

Eldrimner tipsar:

Nybörjarkurs, Senapstillverkning

2 september

Tillverka senap med Hans Svensson, odlare och senapstillverkare i Skåne. Genomgång av hur olika sorters senapfrön och malningssätt skiljer sig åt och hur ingredienser påverkar senapens karaktär.
Plats: Petersborgs Gård, Smedstorp, Skåne

»Läs mer och boka
Senap från Petersborg

Foto: Petersborgs Gård

Grundutbildning, Mathantverk för nystartare

22 september- 21 november
5-veckors grundutbildning i hantverksmässig livsmedelsförädling. Specialdesignad för dig som vill börja förädla gårdens eller bygdens råvaror och starta eget. Sök nu. Få platser kvar!

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka


Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här