Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev augusti 2014

Välkommen till
Sveriges största mathantverkstävling

Äntligen har det blivit dags för Öppna SM i Mathantverk 2014! Tävlingen i Växjö, 4–6 september, är ett öppet mästerskap för nordiska mathantverkare. I år tävlar 142 företag och omkring 450 produkter i 36 olika klasser.

 

Jurybedömningarna sker på gastrohotellet PM & Vänner, fredag 5 september kl. 11.00–19.00. Några som sitter med i årets jurygrupper är Monika Ahlberg, Carina Brydling, Ulrika Brydling, Anna-Maria Corazza Bildt, Jens Linder, Mats-Erik Nilsson, Manfred Enoksson och Sebastien Boudet. Varmt välkommen dit och se hur juryn bedömer tävlingsprodukterna med alla sinnen.

 

Prisutdelningen äger rum i Konserthuset i Växjö, lördag 6 september kl.13.00–16.00. Då offentliggörs även vinnarna i Unga Ekokockars riksfinal och dessutom ska Årets Mathjälte 2014 koras, ett pris som delas ut av Lantliv mat & vin i samarbete med Eldrimner.

 

eldrimner.com läser du mer om tävlingen och vår medverkan på MAT2014.

 

Vinnarlistan för Öppna SM i Mathantverk presenteras på Mynewsdesk och på Eldrimners hemsida direkt efter prisutdelningen.

 

 

SM i Mathantverk 2014, produkttävling för mathantverk

Nu är de här!

Den 25 augusti startade den nya Yh-utbildningen och vi tog emot 23 studerande från hela landet som under två terminer ska fördjupa sig inom mathantverk. Gruppen kommer inom de närmsta veckorna att göra studiebesök hos olika mathantverkare och presenteras för alla inriktningar och upptäcka mathantverkets bredd i Eldrimners mejeri, charkuteri, bageri och ateljé för förädling av bär, frukt och grönsaker.

 

Vilket spännande år vi har framför oss!

 

 

 

 

 

 

Yh-utbildning i mathantverk på Eldrimner.

Grundutbildning, Mathantverk för nystartare

22 september- 21 november
5-veckors grundutbildning i hantverksmässig livsmedelsförädling. För dig som vill börja förädla gårdens eller bygdens råvaror. Sök nu. Vi har några platser kvar för dig med inriktning mejeri eller charkuteri.

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Charkkurs

Prova på mathantverk

11-12 oktober

Eldrimner bjuder in till unika Prova-på-dagar för dig som vill testa att baka surdegsbröd, ysta ost, göra korv, pressa juice, koka marmelad, röka fisk med mera. En hel helg med mathantverk! Passar nybörjare!
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Prova-på-dagar

Grundkurs, ystning

20–24 oktober

Skaffa dig grundläggande kunskaper i ystning. Du har kanske planer på att starta gårdsmejeri eller så är du redan igång som mathantverkare. Kursledare är Michel Lepage från Frankrike.

Plats: Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Nybörjarkurs, charkuteri

3–4 november
Kursen hos Leif Persson vänder sig till dig som vill lära dig mer om både slakt, styckning och tillverkning av charkuterier av lamm. Du får följa de olika momenten från hel slaktkropp till färdig korv.

Plats: Bjärhus Gård, Klippan, Skåne

»Läs mer och boka

 

Nybörjarkurs, fiskförädling

10–11 november 

Välkommen till en kurs för dig som vill börja förädla och tillverka fiskprodukter. Kursen fokuserar på grunderna inom gravning och varmrökning. Den råvara som används är röding och sik.
Plats: M Bergmans Fisk, Vilhelmina, Västerbotten

»Läs mer och boka
 

Fördjupningskurs, julbröd

18–19 november
En kurs med Manfred Enoksson som vänder sig till dig som jobbar i hantverksbageri och vill utveckla dina kunskaper om de säsongsbröd som hör julen till.

Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Nybörjarkurs, cider

1–2 december

För dig som är nybörjare på tillverkning av cider. Kursen blandar teori och praktik. Du får lära dig om olika typer av cider, lämpliga äppelsorter, spontanjäsning och jäsning med handelsjäst.
Plats: Eldrimners ateljé, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka


Ciderkurs

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här