Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev september 2014

Medaljregn över Norden

Öppna SM i Mathantverk avgjordes på MAT2014 i Växjö 4-6 september. Tävlingen hade 450 produkter i startfältet. 150 företag från hela Norden tävlade i 36 olika klasser. Eldrimners jurygrupper gjorde ett enastående arbete med alla ostar, charkuterier, marmelader, drycker, surdegsbröd med mera som skulle avsmakas och bedömas.

 

Prisutdelningen hölls i den anrika Christina Nilsson-salen i Växjö konserthus.

 

Skåne toppade i år med 7 guldmedaljer, tätt följd av Västra Götaland, 6 guld, och Jämtlands 5 guld. Danmark fick 1 guld och 1 silver, Norge fick 1 silver och 3 brons och Åland fick 1 silver.

 

Årets mathjälte utsågs av Tidningen Lantliv mat&vin, i samarbete med Eldrimner, ett pris som gick till Bröderna Wikström från Stafva på Gotland.

 

Efter prisutdelningen besökte många det bedömningseminarium som ägde rum, där juryn berättade hur bedömningarna gått till. För de tävlande är det betydelsefullt att få konstruktiv kritik och feedback för fortsatt produktutveckling.

 

Tack för fantastiska dagar i Växjö! Stort tack till alla som medverkade i SM i Mathantverk i år och varmt välkomna tillbaka till nästa års tävling!

 

Resultatlista och allt om Öppna SM i Mathantverk på eldrimner.com och mynewsdesk.

 

 

 

Glada pristagare på SM i Mathantverk

Feldts Bröd & Konfekt från Halmstad grävde inte bara guld på SM. De prisades även med silver och brons. I klassen Vetesurdegsbröd utan jäst blev det både guld och silver. I klassen Rågsurdeg utan jäst blev det brons och de belönades med ytterligare ett brons i klassen Sötebröd.

 

Prova-på-dagar, en helhelg med mathantverk!

– Vi märker ett växande intresse för mathantverk och vi tycker att det är jättekul att så många anmält att de vill komma till prova-på-dagarna. Många är nyfikna på vad Eldrimner gör och vill ta chansen att lära sig mer i våra nya fina förädlingslokaler, säger Christina Hedin, projektledare för Prova-på-dagarna.

 

Det är första gången Prova-på-dagarna arrangeras och med närmare 50 deltagare blir det näst intill fullt hus på Eldrimner den 11-12 oktober. Eldrimners branschansvariga finns på plats och delar med sig av sina kunskaper, både teoretiskt och praktiskt.

 

–Vi ser den här helgen som ett bra tillfälle för alla som drömmer om mathantverk att få komma och baka surdegsbröd, ysta ost, göra korv, pressa juice, koka marmelad eller förädla fisk, säger Christina.

 

Om du inte hunnit anmäla dig finns det några ströplatser kvar inom surdegsbakning, fiskförädling och ystning. Kontakta sara@eldrimner.com, så löser vi det. Välkommen till oss! Prova på mathantverk.

 

 

 

 

 

Christina Hedin, Eldrimner

Christina Hedin, Eldrimner, ser fram emot prova-på-dagarna i oktober. 

Nybörjarkurs, torkning

7–8 oktober

En kurs för dig som vill lära dig om hur torkning kan användas för att ta tillvara på bär, frukt, grönsaker och örter, men också för att utveckla spännande och nya produkter.

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Torkad frukt

Nybörjarkurs i hantverksbageri

9–10 november

Annas Hembageri fick en guldmedalj, två silvermedaljer och en bronsmedalj på SM i Mathantverk 2014. Välkommen till en kurs hos Anna för dig som vill lära dig att baka hantverksmässigt.

Plats: Annas Hembageri, Mariefred, Södermanlands län
»Läs mer och boka


Annas Hembageri, Mariefred

Nybörjarkurs, fiskförädling

10–11 november 

Välkommen till en kurs för dig som vill börja förädla och tillverka fiskprodukter. Kursen fokuserar på grunderna inom gravning och varmrökning. Den råvara som används är röding och sik.
Plats: M Bergmans Fisk, Vilhelmina, Västerbotten

»Läs mer och boka
 

Fiskförädling

Nybörjarkurs, fiskförädling

13–14 november 

Kursledare är Arvid Lorentzon och Bengt-Åke Nässén på Eldrimner. På kursen tillverkas produkter av fiskfärs som till exempel paté, queneller, korv och burgare med olika kryddningar.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Fiskförädlingskurs på Eldrimner

Grundkurs, charkuteri

17–21 november

Kursen vänder sig till dig som arbetar med charkuteri eller planerar att starta hantverksmässig charkförädling. Vi jobbar utan onödiga tillsatser och skapar kvalitetsprodukter med unik smak och identitet.
Plats: Eldrimners charkuteri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Charkkurs på Eldrimner

Djurskötsel av små mjölkande betesdjur

17–18 november

En introduktionskurs i skötsel av getter och får. Vi går igenom bland annat raser, utfodring, hälsa, mjölkning, lagar och regler och mycket mer. Vi gör även studiebesök.

Plats: Torsta, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Getter i mjölkstall

Kurs om mjölkråvarukvalitet

19 november

Kursen riktar sig till dig som är ostproducent och köper in din mjölkråvara. Kursen tar upp praktiska delar såsom mjölkens kemi och biologi, ostutbyte och ostkvalitet samt egen provtagning.

Plats: Torsta, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Mjölkprov

Nybörjarkurs, ystning

20–21 november

På denna kurs hos Kristina Åkermo tillverkas yoghurt samt ystas pressad ost och blåmögelost. Oviken Ost prisades med guld på SM i Mathantverk 2014, i klassen kittost och med silver för pressad ost.

Plats: Oviken Ost, Oviken, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Ystningskurs på Oviken Ost

Fördjupningskurs, julbröd

18–19 november
En kurs med Manfred Enoksson som vänder sig till dig som jobbar i hantverksbageri och vill utveckla dina kunskaper om de säsongsbröd som hör julen till.

Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

 

 

Manfred Enoksson bagerikurs på Eldrimner

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här