Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev oktober 2014

Eldrimner till Italien och Salone del Gusto

Den 23-27 oktober arrangeras den internationella Slow Foodmässan, Salone del Gusto - Terra Madre. Salone del Gusto klassas som världens främsta matmässa för småskaliga matproducenter. På Salone del Gusto är begreppet Slow Food centralt. Mat ska vara gott, rent och rättvist.

 

Under fem dagar samlas deltagare och besökare från 170 länder i Turin i Italien. Mässan har arrangerats vart annat år sedan 1996, och 2012 lockade den 220 000 besökare då Terra Madre också blev en del av Salone del Gusto.

 

Eldrimner deltar på Salone del Gusto både för att inspireras och för att visa upp sin verksamhet.

 

– Vi vill framför allt visa upp mathantverket som en anledning att besöka Sverige. Det är inte export att mathantverk som är vårt huvudsyfte, säger Bodil Cornell.

 

Eldrimners monter är en del av Business Swedens och Visit Swedens svenska samlingsmonter som marknadsförs under det svenska konceptet Try Swedish. Där kommer vi att visa upp det svenska mathantverket genom att sälja en liten smaktallrik samt berätta om vad vi på Eldrimner arbetar med.

 

– Jag tror att det kommer att ge Eldrimner mycket att vara på plats på Salone del Gusto som är ett unikt event med en inspirerande filosofi, säger Bodil Cornell.

 

I Eldrimners delegation ingår Rältagården, Hagelstads Gårdsmejeri, Skärvångens bymejeri, Hara Gård, Skogens Sköna Gröna och Resville Mathantverk, samtliga med certifierade produkter.

 

 

 

Salone del Gusto 2014, Turin, Italien

Den återkommande internationella gastronomiska mässan i Turin, Salone del Gusto, står redo att ta emot över 200 000 besökare 23-27 oktober, 2014.

Tävla med ditt mathantverk på Island

Den 13 november arrangerar Island sitt första isländska mästerskap i mathantverk. Ny Nordisk Mat och Matis välkomnar mathantverkare från hela Norden att delta i tävlingen. Anmäl dig senast 30 oktober.

 

För mer information om tävlingen kontakta Gunnþórunn Einarsdóttir, Gunnþórunn talar både svenska och engelska.

 

Parallelllt med tävlingen på Island presenteras ett intressant program med bland annat seminarier, studiebesök och kurser 12-15 november. Medlemmar ur Eldrimners styrgrupp är där för att hålla kurser och föredrag.

 

Välkommen till Reykjavik och Icelandic Championship in Artisan Food.

 

 

 

Nordic Artisan Food logo

Tävling för nordiska mathantverkare. Välkommen till Island och Reykjavik 13 november 2014.

Ny lagstiftning om märkning av livsmedel

Nya regler träder i kraft 13 december 2014. Förordning (EU) nr 1169/2011 innehåller nya regler om livsmedelsinformation, inklusive märkning. Olika delar av förordningen ska börja tillämpas vid olika tidpunkter med start från och med 13 december 2014, vissa delar kommer att börja gälla 1 april 2015 och 13 december 2016. För mer fakta hänvisar vi till Livsmedelsverket, slv.se.

 

Ett seminarium på Eldrimner om informationsförordningen är på gång. Vi har bjudit in Linda Elvingsson. Linda har arbetat med dessa frågor på Livsmedelsverket och inom köttbranschen. Boka in datumet 27 november redan nu och håll utkik efter mer information och anmälan på Eldrimners webbplats.

 

 

 

 

 

Etiketter på saftflaskor

 

Det har funnits regler om märkning under en lång tid men det kommer en ny lagstiftning i slutet av 2014 som innebär vissa förändringar.

Nybörjarkurs, fiskförädling

13–14 november 

Kursledare är Arvid Lorentzon och Bengt-Åke Nässén på Eldrimner. På kursen tillverkas produkter av fiskfärs som till exempel paté, queneller, korv och burgare med olika kryddningar.
Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Fiskförädlingskurs på Eldrimner

Djurskötsel av små mjölkande betesdjur

17–18 november

En introduktionskurs i skötsel av getter och får. Vi går igenom bland annat raser, utfodring, hälsa, mjölkning, lagar och regler och mycket mer. Vi gör även studiebesök.

Plats: Torsta, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Getter i hage.

Kurs om mjölkråvarukvalitet

19 november

Kursen riktar sig till dig som är ostproducent och köper in din mjölkråvara. Kursen tar upp praktiska delar såsom mjölkens kemi och biologi, ostutbyte och ostkvalitet samt egen provtagning.

Plats: Torsta, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Mjölkprov

Nybörjarkurs, ystning

20–21 november

På denna kurs hos Kristina Åkermo tillverkas yoghurt samt ystas pressad ost och blåmögelost. Oviken Ost prisades med guld på SM i Mathantverk 2014, i klassen kittost och med silver för pressad ost.

Plats: Oviken Ost, Oviken, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Ystningskurs på Oviken Ost

Grundkurs, charkuteri

17–21 november

Kursen vänder sig till dig som arbetar med charkuteri eller planerar att starta hantverksmässig charkförädling. Vi jobbar utan onödiga tillsatser och skapar kvalitetsprodukter med unik smak och identitet.
Plats: Eldrimners charkuteri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Charkkurs på Eldrimner

Nybörjarkurs, torkning

18–19 november

Charkuteristen Pär Magnusson går igenom styckning och tillverkning av korv. Olika tekniker och metoder för styckning av kalv visas. Genomgång av hängning och mörning av kött, tillverkning av färskkorv.

Plats: Rältagården, Djura, Dalarna

»Läs mer och boka

 

Torkad frukt

Fördjupningskurs, julbröd

18–19 november
En kurs med Manfred Enoksson som vänder sig till dig som jobbar i hantverksbageri och vill utveckla dina kunskaper om de säsongsbröd som hör julen till.

Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

 

 

Manfred Enoksson bagerikurs på Eldrimner

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här