Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev november 2014

Svenska framgångar på isländsk mathantverkstävling

Icelandic Championship in Artisan Food avgjordes i samband med forumet Nordic Artisan Food i Reykjavik, 12–15 november.

 

Sverige fick totalt fyra medaljer. Den skurna marmeladen OstConfiture från Örtagård Öst vann guld i klassen innovativt mathantverk och Cum pane ekologisk bakverkstad segrade med sitt Fröknäcke i brödklassen. Skärvångens bymejeri fick brons för osten Rosalina i klassen mejeriprodukter och Bjärhus gårdsbutik fick brons i charkuteriklassen för Bjärhus Ölpinne.

 

Eldrimner gläds över de svenska framgångarna och över att intresset för mathantverk är på stark frammarsch på Island.

 

Tävlingen hade deltagare från hela Norden och bestod av 110 produkter indelade i 8 olika kategorier. Resultatlista och mer information om tävlingen och Nordic Artisan Food finns på matis.is

 

 

 

 

Tävlingsledaren Gunnþórunn, Gunna, Einarsdóttir på Matís med de vinnande tävlings-bidragen i Islands första nordiska mathantverkstävling.

Välkommen till Eldrimners webbinarium
om den nya informationsförordningen

Webbinarium - om EU:s nya informationsförordning 27 november 13.15 –16.00.
 

Eldrimner erbjuder nu ett tillfälle för alla som arbetar med mathantverk att få en genomgång av Förordning (EU) nr 1169/2011 som innehåller nya regler om livsmedelsinformation, inklusive märkning. Du som inte är på plats på seminariet på Eldrimner den 27 november, har möjligheten att följa det via webben och ställa dina frågor till Linda Elvingsson som tidigare har arbetat med informationsförordningen på Livsmedelsverket och inom köttbranschen. Allt du behöver är en dator och internetuppkoppling. Du kommer att kunna ansluta dig till webbinariet via en länk från Eldrimners hemsida.

 

Under webbinariet skickar du dina frågor till Catharina Andersson på Eldrimner, catharina@eldrimner.com eller sms till 070-234 14 52. Frågorna förs vidare till Linda Elvingsson.

 

För mer fakta om informationsförordningen hänvisar vi till Livsmedelsverket, slv.se.

 

 

 

 

 

 

 

 

Linda Elvingsson föreläsare om informationsförordningen.

Linda Elvingsson kommer till Eldrimner och benar ut fakta om informationsförordningen. Linda är mathantverkare på Ängsholmens Gårdsmejeri.

Særimner 2015

Planeringasarbetet för Eldrimners återkommande idé- och kunskapsforum Særimner är i full gång. Vi kan redan nu hälsa alla välkommen till Jämtland 6-8 oktober 2015. På Særimner diskuteras de hetaste och mest aktuella frågorna inom mathantverk!

Tema och plats meddelas senare.

 

 

 

 

 

 

 

Saerimner 2015

Grundkurs, ystning

1–4 december 

En kurs där du får grundläggande kunskaper i ystning med inriktning på mjölkråvarukvalitet, kontroller och provtagning samt mognadskulturer.

Plats: Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Ystningskurs på Eldrimner

Nybörjarkurs knäckebröd

31 januari - 1 februari

Kerstin Englund på Hara Gård lär ut förutsättningarna för smakrika och krispiga knäckebröd. Vilka sädesslag passar till knäckebröd? Vi jobbar med olika hävningsmetoder. Brödet gräddas i bageriets stenugn.

Plats: Hara Gård, Hara, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Bakkurs på Hara Gård

Fördjupningskurs för garvade ystare

6–7 februari

Teoretisk kurs med Michel Lepage för dig som har flera års erfarenhet av ystning. Kursen tar upp ostfel, sensorik, förpackningar, syrakulturer och lagring.
Plats: Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

 

Hårdostar på lager.

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration.

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här