Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Eldrimners nyhetsbrev januari 2015.

Gå vår ettåriga Yh-utbildning i mathantverk

Sedan 2014 finns en ettårig yrkeshögskoleutbildning på Eldrimner för dig som vill bli mathantverkare inom: charkuteri, bageri, mejeri, bär-, frukt- och grönsaksförädling. Nu har det blivit dags att söka till Yh Mathantverk 2015. Studiestart 25 augusti!

 

Utbildningen vänder sig både till dig som är intresserad av att starta eget företag och till dig som vill bli anställd som mathantverkare.

 

Yrkesutbildningen på Eldrimner ger fördjupade kunskaper inom hela tillverkningsprocessen, allt ur ett djupt förankrat mathantverksperspektiv.

 

Ta kontakt med Liv Ekerwald på Eldrimner om du har frågor, 010-225 32 01, liv@eldrimner.com.

 

Anmälningsformulär finns på www.torsta.se. Torsta är utbildningsanordare. Sista anmälningsdag är 15 april.
 

 

 

 

 

 

Seminarium - prissättning för mathantverkare

18 februari

Att sätta pris handlar dels om att räkna ut kostnader och dels om att välja en strategi för sin prissättning. Under den här dagen kommer vi både att prata om olika strategier och räkna tillsammans.

 

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Grundkurs, alla kategorier charkvaror

23–27 februari 

Sven Lindauer lär ut tillverkning av värmebehandlad korv, lufttorkad korv, värmebehandlade hela bitar, lufttorkade hela bitar och produkter med värmebehandlade ingredienser.

 

Plats: Eldrimners charkuteri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Ystningskurs på Eldrimner

Nybörjarkurs, kallrökning och gravning av fisk

23–24 februari

En kurs för dig som vill starta fiskförädlingsföretag eller börja arbeta med fiskförädling. Kursledaren Martin Bergman går igenom hantering från råvara till färdig produkt.

 

Plats: MBergman Fisk, Vilhelmina, Västerbotten
»Läs mer och boka

 

Fiskar

Seminarium - etikettskolan

25 februari

Få kunskap om förtryckta etiketter och etikettskrivare. Kursen innehåller bland annat materiallära och färglära. Du får även veta vad som gäller för kylda och frysta produkter.

 

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Eldrimner-fasad

Studieresa/kurs, frukt- och bärvin i Finland

8-12 mars

För dig som planerar att börja producera vin till försäljning. Resan innehåller en kurs som omfattar hela vinproduktionen, från analys av råvaror och beräkna recept till att avstanna jäsningen och fylla flaskor.

 

Plats: Finland
»Läs mer och boka

 

Grundkurs, hantverksbageri

9–13 mars

Hur fungerar en surdeg och hur ska en surdeg vara? Hur bakar man saftiga bröd med bra hållbarhet? Manfred Enoksson förklarar hur mjöl, salt och vatten samverkar. Du får baka ett brett sortiment av bröd.

 

Plats: Eldrimners bageri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

bakning med surdeg

Nybörjarkurs, ystning

10–11 mars

Lär dig hantverksmässig ystning på gårdsnivå. På kursen med Kristina Åkermo tillverkas yoghurt samt ystas pressad ost och blåmögelost på komjölk. Teori och praktiska moment integreras.
 

Plats: Oviken Ost, Oviken, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Hårdostar på lager.

Grundkurs, ystning med Michel Lepage

16-20 mars

Genomgång av mjölkens kemi och mikrobiologi, patogena bakterier och riskbedömning. På kursen tillverkas bland annat mjuka osttyper, syrad ost, pressade osttyper, blåmögelost, mozzarella och yoghurt.

 

Plats: Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Michel Lepage i Eldrimners mejeri.

Grundkurs, förädling av bär

23-25 mars
Skapa hållbara produkter. Kallpressning av bär för tillverkning av nektar och saft, även pressresterna förädlas. Vi kokar sylt, marmelad och gelé, med eget pektin och handelspektin.

 

Plats: Eldrimners ateljé, Ås, Jämtland
» Läs mer och boka

 

 

 

 


Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration:

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här