Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Nyheter från Eldrimner 2015

Anders kan bli årets bagare!

Anders Fredriksson, elev på Eldrimners och Torstas Yh-utbildning inom mathantverk är en av sex finalister som gör upp om den prestigefyllda titeln Årets Bagare 2015. Tävlingen går av stapeln 1719 mars i Göteborg.

 

Allt började med att Anders tog fram ett eget recept och bakade ett bröd på vete, skållad rågmalt, rågsurdeg och honung som juryn till tävlingen fick provsmaka och bedöma.

 

– Jag blev väldigt glad över att jag gick till final, säger Anders som annars arbetar på Cumpane i Göteborg och som nu vidareutbildar sig på Eldrimner.

 

Yh-utbildningen har bland annat gett mig en djupare förståelse för råvarans betydelse och hur allt påverkar och hänger ihop, som till exempel bakteknik, mjölningsteknik, arbetet i kvarnen och hur råvaran är odlad.

 

I mitten av mars är det dags för final i Nordstan i Göteborg. Då bakar finalisterna 150 bröd vardera som sedan bedöms av en professionell jury. Tävlingen består av sju olika delmoment: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar och två sorters matbröd varav ett med lottade ingredienser.

 

 

 

 

 

– För att lyckas i tävlingen krävs noggrannhet, att få alla vikterna på bröden att stämma, att hålla tiderna och att få till det exakt som jag vill, säger Anders som för övrigt prisades med ett brons i SM i Mathantverk förra året.

Välkommen till Særimner 2015

Eldrimner laddar återigen för Særimner, det stora idé- och kunskapsforumet om mathantverk. Med årets tema Ett rikt mathantverk – socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart vill vi visa att det finns olika bottnar i rikedom, inte bara ekonomiska. Till Særimner 2015 kommer mathantverkare, politiskt sakkunniga, trendanalytiker och experter. Här diskuteras de hetaste och mest aktuella frågorna inom mathantverk och här avgörs också SM i Mathantverk 2015.

 

Förutom ett intressant tema att se fram emot kan ni förbereda er på en rejäl mathantverksfest och stort jubileum eftersom det är hela 20 år sedan Særimner arrangerades för första gången. Eldrimner firar dessutom 10 år som nationellt resurscentrum för mathantverk.

 

Særimner arrangeras i Östersund 6–8 oktober 2015. Mer information kommer!

 

 

 

 

 

 

Saerimner

 

Östersund,
6–8 oktober 2015

 

Ett rikt mathantverk
- socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart

Studieresa/kurs, frukt- och bärvin i Finland

8–12 mars

För dig som planerar att börja producera vin till försäljning. Resan innehåller en kurs som omfattar hela vinproduktionen, från analys av råvaror och beräkna recept till att avstanna jäsningen och fylla flaskor.

 

Plats: Finland
»Läs mer och boka

 

Nybörjarkurs, ystning

10–11 mars

Lär dig hantverksmässig ystning på gårdsnivå. På kursen med Kristina Åkermo tillverkas yoghurt samt ystas pressad ost och blåmögelost på komjölk. Teori och praktiska moment integreras.
 

Plats: Oviken Ost, Oviken, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Hårdostar på lager.

Kurs, små mjölkande betesdjur

12–13 mar

Skaffa dig viktigt kunskap om djurskötsel av små mjölkande betesdjur. Kursen tar upp allt från avel och raser till utfodring och avlivning. Du får även följa med på studiebesök.

 

Plats: Torsta, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

 

Grundkurs, ystning med Michel Lepage

16–20 mars

Genomgång av mjölkens kemi och mikrobiologi, patogena bakterier och riskbedömning. På kursen tillverkas bland annat mjuka osttyper, syrad ost, pressade osttyper, blåmögelost, mozzarella och yoghurt.

 

Plats: Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Michel Lepage i Eldrimners mejeri.

Seminarium - marknadsföring

17 mars

Få goda exempel och handgripliga tips för en effektiv och prisvärd marknadsföring. Aleksandra Ahlgren på Eldrimner och mathantverkaren Eva Magnusson går igenom strategier och metoder för mathantverkare.

 

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Eldrimner-fasad

Grundkurs, förädling av bär

23–25 mars
Skapa hållbara produkter. Kallpressning av bär för tillverkning av nektar och saft, även pressresterna förädlas. Vi kokar sylt, marmelad och gelé, med eget pektin och handelspektin.

 

Plats: Eldrimners ateljé, Ås, Jämtland
» Läs mer och boka

 

Fördjupning, värmebehandlade charkprodukter

13–17 april 

Lär dig tillverkning av goda och säkra produkter. Värmebehandlade produkter kan tillverkas av alla köttslag och följer samma principer inom charkförädling. Kursledare är Jürgen Körber från Tyskland.

 

Plats: Eldrimners charkuteri, Ås, Jämtland

»Läs mer och boka

 

Ystningskurs på Eldrimner

Studieresa, fiskförädling i Finland

20–23 april

För dig som driver fiskförädlingsföretag och söker nya idéer eller för dig som tänker börja arbeta med fiskförädling. Välkommen med på resan där vi gör studiebesök hos flera fiskförädlingsföretag i Finland.

 

Plats: Österbotten, Finland
»Läs mer och boka

 

Fiskförädling

Studieresa till Frankrike för bagare och mjölnare

11–15 maj

Vi reser längs kusten mellan Nantes och Bordeaux och besöker bagerier, kvarnar och saliner. I Nantes lånar vi ett bageri och bakar! Med på resan är fransktalande Sébastien Boudet och Stéphane Lombard.

 

Plats: Frankrike

»Läs mer och boka

 

Yh - ettårig utbildning inom mathantverk

25 augusti

För dig som vill arbeta inom charkuteri, mejeri, bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling. Få fördjupade kunskaper inom hela tillverknings-processen, allt ur ett djupt förankrat mathantverksperspektiv.

 

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

 

 


Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration:

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här