Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube
Nyheter från Eldrimner 2015

Sverige behöver fler mathantverkare!

Sök nu och plugga mathantverk i ett år!

 

Du väljer en av utbildningens fyra inriktningar: mejeri, charkuteri, bageri eller bär-, frukt- och grönsaksförädling. Förutom produktionsteknik inom de olika inriktningarna får du också lära dig livsmedelslagstiftning, HACCP och egenkontroll, marknadsföring, ekonomi, utrustning och byggnadsplanering för livsmedelsproduktion.

 

Eldrimner har förmedlat kunskap om mathantverk sedan 1995 med sitt utbud av kurser, utbildningar, studieresor och branschträffar. Du utbildas bland annat av experter såsom Michel Lepage, Christèle Droz-Vincent, Jürgen Körber, Sven Lindauer, Manfred Enoksson och Sebastien Boudet.
 

Yh-utbildningen för mathantverkare anordnas gemensamt av Torsta AB, centrum för livskraft och Eldrimner – Nationellt resurscentrum för mathantverk i Ås, utanför Östersund i Jämtland. Studiestart 24 augusti 2015.

 

Hos oss får du fördjupade kunskaper inom hela tillverkningsprocessen, allt ur ett djupt förankrat mathantverksperspektiv!

 

 

 

Yh inom mathantverk på Eldrimner.

 

Utbilda dig till mathantverkare på Eldrimner och gör din praktik hos erfarna mathantverks-företag.

Glad tvåa i tävlingen Årets Bagare

Det går bra för bagaren Anders Fredriksson som fördjupar sig inom hantverksbageri på Yh-utbildningen i mathantverk på Eldrimner. Anders kom tvåa i tävlingen Årets Bagare och är därmed näst bäst i Sverige på att baka bröd!

 

Anders kommer från Alingsås och jobbar vanligtvis på Cum Pane i Göteborg. Sedan i höstas har han varit tjänstledig för att gå den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen inom mathantverk.

 

Finalen bestod av sju olika delmoment: två sorters matbröd, baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat och vetebullar med fruktfyllning. Allt bedömdes av en professionell jury.

 

Årets bagare blev Gabriel di Grado som jobbar på Spånga Konditori i Stockholm. Bronset gick till Sara Fjärrstrand på Bakery & Spice i Stockholm.

 

Anders är mycket nöjd med sin placering i tävlingen och hoppas att det kan hjälpa honom fram som bagare och målet att komma med i landslaget.

 

 

 

 

 

 

 

Anders Fredriksson, tvåa i tävlingen Årets Bagare

 

Anders Fredriksson valde inriktningen bageri på Yh-utbildningen.

Fördjupningskurs, ystning

15-16 april

Skaffa dig fördjupade kunskaper inom mjölksyrakulturer, pH-kontroller, självsyrningstest, vilda syrakulturer, skillnader obehandlad – pastöriserad mjölk samt smakutveckling i fil och yoghurt.

 

Plats: Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Specialkurs, ystning av Vit Caprin och Mese

27–28 april

Följ Jan Hammar, guldmedaljör i SM i Mathantverk, i hans arbete i mejeriet på gården. På kursen görs produkter av getmjölk. Vi prepar-erar även syrakultur, pratar lagring i jordkällare och artificiella lager.

 

Plats: Hillsands Getgård, Hillsand, Jämtland
»Läs mer och boka

 

 

Betande getter i Hillsand, Strömsund

Specialkurs, sensorik

19–21 maj

Lär dig mer om hur smak och doft bildas av Lisbeth Ankersen. Vi tränar på grundsmaker och att avgöra smaknyanser. Hur används sensorik som metod för kvalitetssäkring, produktutveckling och marknadsföring?

 

Plats: Eldrimner, Ås, Jämtland
»Läs mer och boka

 

Studieresa till CHEESE och hantverksmejerister

20–25 september

Följ med på årets ystningsresa som går till Italien och Slow Foods ostmässa Cheese. Vi gör även studiebesök på gårdar och hantverksmejerier och besöker producenter av Presidieprodukter.

 

Plats: Italien

»Läs mer och boka

 

 

Ostmässan Cheese i Italien, 2015

Vill du inte längre att vi skickar nyhetsbrevet till dig klickar du bara på länken
om avprenumeration:

Redaktör

Catharina Andersson, catharina@eldrimner.com


Eldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här