Facebook    Instagram    KARTBOK    Youtube

Välkommen till Særimner 2015

Tre dagar fyllda med spännande seminarier och aktiviteter. Særimner, Eldrimners idé- och kunskapsmässa om mathantverk är en stor mötesplats för mathantverkare i Norden.

Særimner arrangeras 6–8 oktober i Östersund på Frösö Park Hotel. Med temat ett rikt mathantverk ligger fokus på mathantverket som socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart. Årets program, med över 50 programpunkter, spänner både på bredden och på djupet, precis som det ska vara. Allt från en debatt om mathantverkets plats i regeringens livsmedelsstrategi med deltagare som Sven-Erik Bucht landsbygdsminister, Stig Orustfjord GD Livsmedelsverket, Leif Denneberg GD Jordbruksverket och Jöran Hägglund landshövding i Jämtland, till seminariet om Crowd Funding och matkultur på Skedvi Bröd. Dessutom finns det extra många seminarier för alla charkare som kommer! Ni får inte missa att banbrytaren och pionjären Karl Ludwig Schweisfurth, grundaren av Hermmannsdorfer Landwerkstätten, är med på Særimner.

I år blir det även jubileum för Eldrimner som fyller 10 år som nationellt resurscentrum för mathantverk. Det är också 20 år sedan Særimner arrangerades för första gången. Det vill vi naturligtvis fira och gärna tillsammans med er!

Läs mer och anmäl dig till Særimner 2015


Tävla med dina produkter
på SM i Mathantverk

Produkttävlingen Öppna svenska mästerskapen i mathantverk 2015 anordnas under Særimner 6–8 oktober i Östersund på Frösö Park Hotel.

Var med i årets stora tävling för mathantverkare! SM i Mathantverk anordnas för 19:e året i rad och är öppen för mathantverk från hela Norden. För alla som förädlar sina produkter småskaligt och hantverksmässigt. SM i Mathantverk har kommit att bli en mycket betydelsefull och prestigefylld tävling för branschen.

Nya tävlingsklasser för i år är Korvbröd, Fiskfärsprodukter, Matsås, Blodprodukter och övrig inälvsmat, Pastej/paté/leverkorv samt sylta. Vi har också glädjen att välkomna klasserna Mjölksyrade grönsaker och Mjukt tunnbröd tillbaka till tävlingen. Klassen Innovativt Mathantverk finns även med i år. Här tävlar produkter som är nyskapande och innovativa.Tävlingen brukar totalt omfatta omkring 500 produkter. Läs mer om alla tävlingsklasser och om årets juryordföranden.

Jurybedömningarna är på Særimner den 6 oktober kl. 11.00–19.00. Prisutdelning sker den 7 oktober i samband med Saerimners jubileumgala. Den 8 oktober kl. 8.30–11.00 hålls seminarierna "Så bedömdes produkterna", branschvis. Ett utmärkt tillfälle att få reda på mer om hur juryn arbetat. Här får du som producent tillfälle att diskutera och få återkoppling kring dina produkter.

Tävla med dina produkter och gör din anmälan senast 25 augusti.


Våra branschområdenEldrimner
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län och blev nationellt resurscentrum 2005. Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten.


Uppdrag och finansiering
Eldrimner har, via Länsstyrelsen i Jämtland, regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Eldrimner finansieras av statliga medel och av EU:s landsbygdsprogram.

Mathantverk
Mathantverk skapar unika produkter med rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Dessa tillverkas av i huvudsak lokala råvaror som förädlas varsamt, i liten skala och ofta på den egna gården. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är med i hela produktionskedjan. Detta ger hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser, produkter som går att spåra till sitt ursprung. Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar metoderna och skapar innovativa produkter.

                         


Avregistrera dig från nyhetsbrevet här